”Lähiruoka on Salon uusi Nokia”, kunhan yrittäjä ensin läpäisee jakeluhaasteen

0
Salolaiset lähiruokatuottajat Jonas Jokilehto (vas.) ja Simo Larmo (oik.) saapuivat Yrityssalon Henna Kyyrän kanssa Turun kauppatorille. Yrityssalo keräsi lähiruokatuottajat yhteen Turun ruokaviikkojen kunniaksi. Kuvat: SSS/Moona Nieminen.

Turun ruokaviikkojen yksi valopilkuista on SaloFood -lähiruokapuoti Turun kauppatorilla. Yrityssalo täytti Salon kaupungin merikontin sekä ostettavista tuotteista että 14 tuottajasta. Lähiruokapuoti on Turun kauppatorin laidalla vielä sunnuntain alkuiltaan saakka.

– Meillä vierailee päivittäin täällä yksi tai useampi salolaisyrittäjä, joka esittelee ja maistattaa omia tuotteitaan, taustoittaa Yrityssalon projektipäällikkö Henna Kyyrä.

– Näin tuottajan näkökulmasta sanoisin, että kansainväliset ruokavieraat houkuttelivat eniten, Birkkalan tilan yrittäjä Simo Larmo sanoo.

Turun ruokaviikoilla juhlitaan maailmankuulua Michelin-tähtien jakotilaisuutta. Kauppatorin ohella salolaisia lähiruokia tarjoiltiin Michelin kutsuvierasaamiaisella sekä Michelin gaalaillallisella.

– Tuotteiden myynti puodissa ei ollut meillä ensisijaisena pointtina, mutta kysyntä on yllättänyt posiitivisesti, toteaa Jonas Jokilehto. Jokilehto edustaa puodissa omia tuotteitaan Antsun sinappia, Mäntylinnan omenamehua sekä uutuustuote Vuorovetten jäätelöä.

– Meillä on herännyt sellainen ajatus, että tällaiselle kontille voisi olla Turussa ja vaikka Helsingissä useamminkin kysyntää, Jokilehto pohtii.

Yrittäjä Simo Larmo viljelee spelttiä Birkkalan tilalla. Speltti on Larmon mukaan kasvattanut tunnettavuuttaan vatsaystävällisenä viljatuotteena. 

Yrityssalo koordinoi tapahtumaa ja kokosi yrittäjät yhteen. Maatilalla kasvanut ja elintarvikealalla pitkään työskennellyt Kyyrä sai ajatuksen Turkuun lähtemisestä Jokilehdon kanssa ruokamatkailun tuotteistustyöpajassa.

– Joonas ehdotti lähiruokapuodin täräyttämistä pystyyn ruokaviikkojen ajaksi. Yrityssalon ja Salon kaupungin yhteistyöllä onnistuimme, Kyyrä kertoo.

Kaikki mainoskylttejä, promoessuja ja kuljetusta myöten toteutettiin salolaisvoimin. Lähiruokapuodissa myytävät elintarvikkeet ovat pakattuja ja hyvin säilyviä.

– Jäätelöä lukuun ottamatta, Jokilehto täydentää.

Kontin pääajatuksena oli paikallisen näkyvyyden kasvattaminen. Jokilehto kertoo keskustelleensa turkulaisten torikävijöiden kanssa useaan otteeseen Salon läheisestä sijainnista ja harvinaisesta lähiruokatuotannosta.

Maatalousyritysten liikevaihto yhteenlaskettuna Salo onkin Suomen suurin maatalouskaupunki.

– Lähiruoka on Salon uusi Nokia. Saan toistuvasti kuulla hämmästelyä esimerkiksi Keski-Suomessa vieraillessani siitä, miten Salossa on niin monia lähiruokatuottajia ja omia brändejä, Larmo toteaa.

Larmon Birkkalan tilalla päätuote on spelttivehnä. Larmon yrittäjäpariskunta kehittää aktiivisesti reseptiikkaa ja viime vuonna yritys lanseerasi mallasspeltin erityisesti pienpanimoille.

Ulla Laitinen (vas.) ja Raija Hautaviita maistoivat Simo Larmon esittelemää spelttimysliä. Speltti oli kaksikolle ennestään tuttu vilja. 

Birkkalan tilalta lähtee Amazonin kautta spelttiä ympäri maailmaa. Kansainvälisille markkinoille pääseminen vaatii Jokilehdon, Larmon ja Kyyrän mukaan yrittäjältä omaa aktiivisuutta ja paljon investointeja.

Joidenkin lähiruokayrittäjien kehitys tyssää jo kotimaan markkinoilla jakelun järjestelyyn.

– Sellaisia kauppoja, joihin tuotteita voisi viedä, ei lopulta hirveästi oli. Etäisyydet muodostavat oman haasteensa, Larmo toteaa.

– Ennen kuin yrittäjä on Keskon tai SOK:n päävarastossa, jakelu on ehdottomasti suurin haaste, Jokilehto pohtii.

Jokilehto puhuu omasta kokemuksesta, sillä hän on itse edelleen suoratoimittaja.

– Meillä on myös välipisteitä Hämeenmaalle. Vien tuotteet yhteen paikkaan ja siitä ne lähtevät eteenpäin. On siinä sumplimista ja vaatii myös kalustoa.

Jonas Jokilehdon yritys Jellow Factory Oy:n uusin aluevaltaus on oma jäätelö. Henna Kyyrä esitteli kotimaisia jäätelöitä yhdessä Jokilehdon kanssa. 

– Pakkaamattomat, helposti pilaantuvat elintarvikkeet on kaikkein vaikein saada eteenpäin. Tuotteiden saaminen kauppaan saakka ja se, että jäisi viivankin alle jotain, on todellinen haaste, Kyyrä kertoo.

Kyyrä antaa esimerkiksi eläintuotannon – eläinten kuljetus, teurastus, leikkaus, pakkaus, jäädytys ja uudelleen tilalle tuominen on jo itsessään arvokasta.

– Sen jälkeen voikin käydä niin, ettei katetta jää eikä yrittäjällä ei ole mahdollisuutta myydä tuotetta eteenpäin. Tai sitten tuote on niin kallis, ettei kuluttajalla ole mahdollisuutta sitä ostaa.

Salon kaupungin merikontti sijoitettiin aitiopaikalle Turun kauppatorin laidalle. 

Jokilehdon Vuorovetten jäätelö lanseerattiin tänä keväänä. Kotimaista tuotetta myydään Strömman kanavalla Vuorovetten kioskissa sekä Mathildedalissa. Nyt pohdinnassa Jokilehdon yrittäjäpariskunnalla onkin, koittavatko he saada jäätelöä kauppoihin myyntiin.

– Keskusliikejakelukaan ei ole välttämättä jackpot, sillä siellä alkavat uudet haasteet. Jos esimerkiksi toimitusvarmuus pettää, sieltä lentää todella äkkiä pihalle.

– Pohdin myös, jatkammeko pelkästään kotimaassa vai tähtäämmekö kansainvälisille markkinoille. Tällä hetkellä työskentelemme perheen voimin ja laajentuminen vaatisi enemmän henkilöstöä.

Jokilehto viittaa erityisesti siihen, että yrittäjän pitäisi venyä paitsi paperitöihin myös markkinointiin ja itse tuotteen valmistamiseen.

– Olenkin todella innoissani tällaisista yhteistyötapahtumista, kun pystymme auttamaan yrittäjiä omien tuotteiden eteenpäin viemisen ja markkinoinnin kanssa, Kyyrä toteaa.