Maastopalo levisi kesämökkiin ja poltti sen Kemiönsaaressa – kuivuus on nyt iso riski: se laskee Perniössä pohjaveden pintaa 30 senttiä ja metsäpalojen vaara on suuri

0
Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty. Metsäpalovaroituksissa on kolme tasoa, keltainen, oranssi ja punainen. Varsinais-Suomessa on voimassa nyt oranssi eli vaarallinen taso. Arkistokuva: Ari-Matti Ruuska.

Kemiönsaaressa syttyi keskiviikkona aamupäivällä maastopalo, joka levisi läheiseen kesämökkiin. Alle 50 neliön mökki tuhoutui palossa täysin. Maastopalon syttymissyytä ei tiedetä.

Palopaikka sijaitsee Långskärin saarella.

METSÄPALOVAROITUS on voimassa lähes koko maassa ja erityisesti maan lounaisosassa maasto on hyvin kuivaa, muistuttaa myös Ilmatieteen laitos.

Kuivimmille alueille ole tiedossa helpottavia sateita.

Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä. Maasto on kuivaa melkein koko maassa. Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla metsäpalojen vaara on nyt erittäin suuri.

SÄÄ ON muuttumassa hyvin lämpimäksi. Erityisesti maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat kohoavat monin paikoin 25‒30 asteeseen. Helteen ennustetaan olevan tukalaa osassa maan etelä- ja keskiosaa torstaista lauantaihin.

Helteiden jatkuminen ensi viikolle on kuitenkin vielä epävarmaa, sillä lounaasta voi yltää Suomeen sateita ja pilvisyyttä.

– Maasto on kuluvalla viikolla hyvin kuivaa erityisesti maan länsi- ja eteläosassa. Sateen todennäköisyys kasvaa viikon vaihteessa pohjoisessa, etelässä merkittävästi vasta juhannuksen tienoilla, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman sanoo tiedotteessa.

PERNIÖSSÄ ennustetaan pohjaveden pinnan laskevan noin 30 senttimetriä seuraavan kuukauden aikana.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) asiantuntijoiden mukaan osassa maata kärsitään tänä kesänä maaperän kuivuudesta tai pohjaveden pinnan laskemisesta. Lounais-Suomesta on jo tullut muutamia ilmoituksia kuivuneista rengaskaivoista.