Mielipide: Keppi heiluu kannustavien sanojen saattelemana

5
Kansanedustaja Saku Nikkanen arvostelee hallitusohjelmaa mielipidekirjoituksessaan. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Hallituksen nelikko on keksinyt juhlallista puhetta pursuavassa hallitusohjelmassaan oivan termin ”kannustaa” jolla se aikoo saada suomalaiset työllistettyä ja liikkeelle sekä samalla sopeuttaa valtiontaloutta. Ovelasti muotoiltu ohjelma kannustaa kansalaisia, kuntia ja hyvinvointialueita toimillaan ”kehittämään” itseään ja toimintaansa tehokkaammaksi.

Syvempi perehtyminen kuitenkin paljastaa, että kannustus onkin verhoiltu ilmaisu koviin toimiin, jotka pikemminkin pakottavat hätäisiin ratkaisuihin eivätkä välttämättä johda parhaimpiin ratkaisuihin. Esimerkiksi työllistämistoimet ja työelämälinjaukset voi nähdä kannustamisen sijaan kepillä läimimisenä.

Sillä varmasti on jonkinlaista vaikutusta, mutta perustellusti sen voi arvioida johtavan monen pienituloisen duunarin tai tukien varassa ja työkykynsä kanssa kamppailevan suomalaisen entistä kurjempaan asemaan.

Työllistymistä tukevat porkkanat loistavat poissaolollaan. Ohjelmasta voi lukea miten tämä hallitus haukahtelee tiukasti työnantajien talutusnuorassa.

”Kannustaminen” jatkuu kepin heiluessa hyvinvointipalveluiden tontilla. Jo pitkään ennen sote-uudistusta kroonisessa rahapulassa kärvistellyt sote-sektori saa epärealistiset sopeuttamisvaatimukset eteensä nopealla aikataululla. Samalla itse uudistus on vielä pahasti kesken.

Vielä viime kaudella oppositiossakin ”tiedettiin”, että sotesta puuttuu kaksi miljardia ja nyt sitten hallitus ”kannustaa” ohjelmallaan hyvinvointialueita tekemään palveluihin sellaiset leikkaukset, joita voidaan pitää jo katastrofaalisina. Näiden leikkausten realismi saattaa kuitenkin lävähtää takaisin päin hallituksen kasvoja omassa mahdottomuudessaan.

Olisi voinut luulla, että edellä mainittujen sote-leikkausten yhdeksi tueksi olisi nostettu vahvemmin hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä siitä erityisesti liikunta. Tässäkin tapauksessa oli paljon juhlapuheita ja ”kannustusta” niin kansalaisille, kunnille kuin hyvinvointialueillekin, mutta kovin vähän konkretiaa.

Perustellaan työryhmiä ja työllistetään kenttää edelleen erilaisten hankehumppien nimissä, kun voitaisiin sen sijaan tehdä suoraa rahoituksen nostoa kuntien ja hyvinvointialueiden terveyden edistämisen tueksi ja kannusteeksi. Liikuntakenttä ja siellä paikallistasolta toimintaa pyörittävät seurat tarvitsevat lisää määrärahoja suoraan toimintaan, mutta niitä ei näytä olevan luvassa.

Poikkihallinnollinen yhteistyö on toki tärkeää ja ”Suomi liikkeelle” -ohjelma on varmasti hyvä ajatus, mutta väistämättä näyttää siltä, että konkreettinen tuki ja apu kentällä jää saamatta ja ohjelmassa suunnatut roposet jäävät liikuntajärjestöjen hallinnon kuluihin kuten tähänkin saakka.

Pallo äitiyspakkauksessa ja palopuheet liikunnan tärkeydestä ja merkityksestä eivät yksin enää riitä, vaan rahoitusta käytännön tasolle on lisättävä.

Saku Nikkanen

kansanedustaja (sd.)

Salo

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
5 kuukautta sitten

Nikkanen ei puhu aivan totta, puhuessaan ”kepistä”, siitä on syytä käyttää oikeaa nimitystä, ruoska. Kannustus taas on paremminkin uhkailua.

Puolueeton ääni
5 kuukautta sitten

Olisiko mitenkään mahdollista, että antaisitte uuden hallituksen edes aloittaa työnsä ennen kuin rupeatte haukkumaan sitä. Ymmärrän kyllä harmistuksenne joutumisestanne oppositioon, mutta äänestystuloksen pitäisi olla kaikille, myös SDP:lle, selvä. Miettikää, mitä jäi tekemättä (tai tuli tehtyä) niin tiedätte, miksi ette ole enää hallitusvastuussa.

Jii
5 kuukautta sitten

Miten niin selvä? Nyt hallituksessa olevat saivat 49.4% annetuista hyväksytyistä äänistä. Ja 90% tästä kritisoidusta velkamäärästä olivat KOK/Persut/Krist. hyväksymässä. Nämähän menivät suureksi osaksi yritysten tukemiseen, kansalaisten rokottamiseen yms. hyödylliseen, joka tuntuu nykyiseltä hallitukselta unohtuvan. Yrityksillehän vaadittiin jopa enemmän tukea korona-aikaan.

Allan
5 kuukautta sitten

Oma kokemukseni ja näkemykseni mukaan Varhalla on erittäin paljon kehitettävää ja tehostettavaa toiminnoissaan. Sosiaalipuoli on jumittunut vanhoihin Salon aikaisiin toimintamalleihin. Terveydenhoidossa on todella paljon ammattitaidollisia puutteita eri työntekijöiden kesken ja verrattuna esimerkiksi Tyksiin. Myös hoitokäytänteet ovat joissain tilanteissa outoja ja esimerkiksi erikoissairaanhoidon ohjeita ei aina noudateta tai edes lueta. Ammattitaidon taso tai asenne työtehtäviin on huonontunut viimeisen 5 vuoden aikana luvattoman paljon. Onneksi sentään löytyy niitä varsinaisia timanttejakin, mutta usein käy niin, että Tyks tai joku toinen hyvinvointialue nappaa nämä timantit ja helmet omiin riveihinsä.

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Salon sairaala kuuluu Tyksiin.Mitkä hoitokäytännöt ovat outoja? Oletko sairaanhoitaja?