
Lähes joka viidenteen ammattikuljettajan työvuoroon sisältyy korkea uneliaisuuden riski, kertoo Työterveyslaitos. Ammattikuljettajien työajat painottuvat öihin ja aikaisiin aamuihin.
Työterveyslaitoksen mukaan olisi tärkeää, että riskivuorot jakautuisivat työntekijöiden kesken tasaisesti.
Jopa kahdella viidestä vuorotyöntekijästä voi olla uneen ja vireyteen liittyviä haasteita.
Tiedot selvisivät Työterveyslaitoksen Vireyttä vuorotyöhön -hankkeessa. Siinä testattiin Vire-verkkotyökalua, jolla voidaan arvioida uneliaisuutta erilaisissa työvuorojärjestelmissä. Työkalu on kehitetty Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Työterveyslaitoksen ja Tukholman yliopiston yhteistyönä.
Hankkeessa kokeiltiin myös unen ja vireyden verkkovalmennusta. Siihen osallistuneiden ammattikuljettajien unettomuusoireet ja vuorotyöunihäiriön oireet vähenivät merkittävästi.
Työntekijöiden hyvää unta ja vireyttä voidaan edistää Työterveyslaitoksen mukaan kehittämällä työvuorosuunnittelua sekä tukemalla työntekijöitä uniongelmien ratkaisussa. On myös tärkeää edistää vuorotyöpaikoilla kulttuuria, jossa ymmärretään ja hyväksytään hyvän vireyden ja unen merkitys.
Ei ole yllätys ja tämäkin tutkimus on otettu käyttöön jo vuosia sitten osassa yrityksiä. Traficom ja THL ovat kuitenkin täysin pihalla asiantuntijoineen. Ongelmat ei poistu kun osaaminen perustuu moniin ongelmiin kuljetusalalla. Itse olen tehnyt oikean tutkimuksen asiasta henkilökohtaisesti, miten väsymys vaikuttaa riskeihin ja toimintaan 50h yhtäjaksoisen valvomisen ja työtä tehden koko ajan. Tähän en suosittele ketään kokeilemaan sitä kenellekään. Syyt miksi en suosittele. No, jos ei ole kokemusta eikä ymmärrystä tulee ongelmia ja henki voi mennä. Miksi tein tutkimuksen 5x10h työvuoroa ja 24/7, 3 päivänä. Testin tein koska olin siihen valmistautunut ja tiedostan monet riskit siinä. Tein testin taksinkuljettajana Helsingissä… Lue lisää »