Kirpputorikauppaa sateenvarjon alta – lasten iltatorille jonotettiin etukäteen ja maksuna kävi myös Mobilepay

0
Ympyräparkkiin myymään tulleen Eemil Tetrin pöydästä löytyi pikkuautojen lisäksi myös hieman harvinaisempi myyntituote. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Lasten kirpputori keräsi torstaina torin ympyräparkkiin jälleen mukavasti väkeä. Sateisesta säästä huolimatta ostajia ja myyjiä riitti, ja tavarat vaihtoivat omistajaansa.

Eemil Tetri saapui jonottamaan kirpputorille jo kolmen aikaan, jotta saisi mahdollisimman hyvän paikan. Jonottaminen kannatti, sillä Tetri kertoo olevansa myyntipaikkaan oikein tyytyväinen.

Tetri oli myymässä Salon iltatorin lasten kirpputorilla nyt ensimmäistä kertaa. Myyntikokemusta häneltä kuitenkin jo löytyi.
– Olen ollut aiemmin Hamaron markkinoilla Turussa.

Tetrin myyntipöydästä löytyi monenlaista: Selänne-lippalakkeja, sämpylöitä, raparperia ja kokoelma leluautoja.
– Toin tänne suunnilleen kaikki pikkuautot, jotka löysin, Tetri totesi.

Toiveissa oli tienata torimyynneillä ainakin 15 euroa. Saamansa rahat Tetri aikoi laittaa säästöön.

Tytär Peppi Vuori ja äiti Maija Hartela-Vuori olivat kirpputorilla myymässä vanhoja vaatteita ja leluja. Myytävien tavaroiden joukosta löytyi myös Littlest Pet Shop -hahmoja, jotka olivat Maija Hartela-Vuoren mukaan käyneet viime vuosina hyvin kaupaksi.

Maija Hartela-Vuori kehuu lasten kirpputoria. Hänen mielestään myymään voi tulla matalalla kynnyksellä.
– Tänne on kiva tulla, kun paikasta ei tarvitse maksaa mitään. Jos jotain menee, niin se on vain positiivinen juttu.

Aiemmin Peppi Vuori on käyttänyt osan tienaamistaan rahoista kirpputoriostoksiin, mutta tänä vuonna niille on muuta käyttöä.
– Espanjan reissuun, Vuori totesi.

Maija Hartela-Vuorta ja Peppi Vuorta pieni sade ei haittaa. Myytävät tavarat olivat suojassa sateenvarjojen alla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mari Kaihovaara ja Magnus Malm olivat piipahtamassa lasten kirpputorilla iltatorikierroksensa lomassa. Mukaan oli tarttunut vaaleanpunainen nukkeauto lastenlasten leikkeihin.
– Katsotaan, kuka onnellinen saa tämän joulu- tai synttärilahjaksi, Kaihovaara sanoi.

Kaihovaara ja Malm olivat saapuneet iltatorille Nummelasta saakka. He kertoivat ajavansa Saloon juuri iltatoreja varten useamman kerran kesässä.
– Tämä on mukava illanviettopaikka, ja tänne saa ottaa koiran mukaan. Tämä on todella onnistunut konsepti, Kaihovaara kehui.

Mari Kaihovaara ja Magnus Malm vierailevat iltatorilla monta kertaa kesässä. Tällä kertaa kirpputorilta oli löytynyt tuliainen lapsenlapsille. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ella ja Luukas Sahla olivat myymässä kirpputorilla ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Edelliskerrasta he muistavat olevan kaksi vuotta aikaa.

Lapset kertoivat viihtyvänsä kirpputorilla hyvin. Heidän mielestään myyminen on oikein mukavaa puuhaa.
– Tämä on kivaa. Kunhan ei sataisi, Luukas Sahla totesi.

Kauppa oli käynyt jo ensimmäisen myyntitunnin aikana. Leikkitietokone ja pari ponia olivat löytäneet uudet omistajansa.

Lapset toivoivat tienaavansa kirpputorimyynneillä ainakin parikymppiä. He aikoivat ostaa saamillaan rahoilla jäätelöä ja säästää loput.

Luukas ja Ella Sahlan myyntiviltiltä löytyi monenlaisia leluja. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Alex Pentamo ja Miko Aavikko keksivät hyödyntää Mobilepay-maksua kirpputorimyynneissä.
– Kaikilla ei ole käteistä. Ostaminen ei sitten jää siitä kiinni, Pentamo sanoi.

Pentamo oli tuonut kirpputorille myytäväksi monenlaista tavaraa. Valikoimasta löytyi ainakin vaatteita, pehmoleluja, Pokémon-kortteja ja pelejä.

Myytävien tavaroiden valitseminen oli Pentamon mielestä helppoa, sillä ne olivat itselle tarpeettomia.
– Leluille ei ollut enää käyttöä, ja vaatteet olivat liian pieniä.

Pentamo kertoi saaneensa jo ensimmäisen tunnin myynneillä tavoitesumman täyteen. Tienaamansa rahat hän aikoo laittaa säästöön.
– Jos joskus haluaa ostaa jotain, niin sitten on rahaa jo valmiina, Pentamo pohti.

Miko Aavikko ja Alex Pentamo kävivät Mikko Lehden kanssa kauppaa videopeleistä. Maksu hoitui Mobilepaylla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Toimittajan kommentti: Muumeja kymmenellä sentillä

Muistan edelleen sen jännityksen, kun seisoin siskojeni kanssa kirpputorijonossa. Jonottamaan saavuttiin tuntia ennen kirpputorin avautumista, sillä jonon kärkeen ennättäneille oli luvassa parhaimmat myyntipaikat.

Kun kirpputorialue lopulta avattiin, ryntäsimme etsimään paikkaa piknik-viltillemme. Sen päälle aseteltiin riveihin lelut, vaatteet ja kengät, jotka oli äidin avustuksella hinnoiteltu ja pakattu Ikea-kasseihin.

Todellinen hitti olivat tuohon aikaan pienet muumifiguurit, jotka menivät yleensä kaupaksi heti ensimmäisen myyntitunnin aikana. Muistan erityisen hyvin kerran, jolloin muumihahmoja kirpputorille etsimään tullut rouva ihmetteli myymieni muumihahmojen halpaa hintaa.

Rouva osti kaikki myynnissä olleet muumit ja lähti jatkamaan matkaa tyytyväisenä tekemästään löydöstä. Minä, kymmenvuotias kirpputorimyyjä, olin puolestani hyvin ylpeä kiiltävistä kolikoista, jotka saattoi vaihtaa pehmikseen torin jäätelökioskilla.

Muumihahmojen todellinen arvo selvisi itselleni vasta vuosia myöhemmin. Kymmenellä sentillä myymäni muumit olisi voinut myydä monikymmenkertaisella summalla.