Näin kansainväliset mediat muistivat säveltäjä Kaija Saariahoa – ”Hän oli yksi todella suurista, upeista taiteilijoista”

0
Useat kansainväliset mediat ovat julkaisseet muistokirjoituksia suomalaissäveltäjästä, joka kuoli 70-vuotiaana kotonaan Pariisissa perjantaiaamuna. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Useat kansainväliset mediat ovat julkaisseet muistokirjoituksia suomalaissäveltäjästä, joka kuoli 70-vuotiaana kotonaan Pariisissa perjantaiaamuna. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Kaija Saariaho sävelsi arvostettuja teoksia, jotka nostivat hänet tämän vuosituhannen merkittävimpien säveltäjien joukkoon. Näin kirjoitti uutistoimisto Associated Pressin (AP) toimittaja Ronald Blum säveltäjä Saariahon muistokirjoituksessa lauantaina.

Useat kansainväliset mediat ovat julkaisseet muistokirjoituksia suomalaissäveltäjästä, joka kuoli 70-vuotiaana kotonaan Pariisissa perjantaiaamuna. Kirjoituksia ovat julkaisseet AP:n lisäksi esimerkiksi New York Times, BBC ja NPR.

Saariaho oli sairastanut glioblastooma-aivokasvainta. Säveltäjä piti tiedon sairaudesta yksityisenä tietona.

Saariahoa kuvaillaan AP:n muistokirjoituksessa ”yhtenä kaikkein omaperäisimmistä äänistä”.

– (Hänen musiikkinsa) vaikutti sekä älyyn että tunteisiin. Hänen musiikkinsa todella tuntui sydämessä asti. Hän oli yksi todella suurista, upeista taiteilijoista, sanoi Metropolitan-oopperan pääjohtaja Peter Gelb AP:n muistokirjoituksessa.

”Se on feminiininen ääni, jota meillä ei ollut aikaisemmin”

New York Timesissa nostetaan esille Saariahon asema naispuolisena säveltäjänä alalla, joka on hyvin miesvaltainen.

Saariaho ei pitänyt ohjaaja Peter Sellarsin mukaan siitä, että häntä kutsuttiin naispuoliseksi säveltäjäksi, mutta Saariahon teoksilla on syvällinen merkitys monille ihmisille, jotka eivät olleet kuulleet omaa ääntään klassisessa musiikissa.

– Se on feminiininen ääni, jota meillä ei ollut aikaisemmin. Kaija kirjaimellisesti avasi toisen puolen maailmaa klassiselle musiikille, Sellars kuvailee New York Timesissa.

Sellars oli työskennellyt Saariahon kanssa esimerkiksi oopperateos Adriana Materin parissa 2000-luvun puolivälissä.

New York Timesin toimittaja Joshua Barone nostaa yhdeksi Saariahon suurimmista menestyksistä oopperateoksen Innocence, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021. Sitä luonnehditaan yhdeksi Saariahon kunnianhimoisimmista teoksista, ”mosaiikkimaiseksi trilleriksi”.

Klassisen musiikin innovaattori, häikäisevän väripaletin tarjoaja

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja Paul Kirby kuvailee Saariahoa klassisen musiikin innovaattoriksi.

– Hän on pysynyt Suomessa säveltäjän roolimallina sekä miehille että naisille, Kirby kirjoittaa.

BBC:n musiikkilehti oli viime vuonna nostanut Saariahon viidenkymmenen kaikkien aikojen parhaimman säveltäjän joukkoon.

Yhdysvaltalainen julkisen palvelun radioverkko NPR kuvailee omassa kirjoituksessaan Saariahoa säveltäjäksi, joka ”tarjosi musiikissaan häikäisevän väripaletin”.

Saariaho kertoi itse NPR:lle aikaisemmassa haastattelussa, että ei koe äänen ja värin olevan täysin irrallisia toisistaan. Samoin joillakin äänillä tai musiikeilla voi olla tietynlainen tuoksu.

– Joten minusta tuntuu, että kaikki aistit ovat aina jotenkin läsnä, kun sävellän, Saariaho sanoi.

Rasmus Ekström