Naton Stoltenberg matkustaa tänään Turkkiin Erdoganin virkaanastujaisiin – tuleeko Ruotsin Nato-jumiin helpotusta?

0
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vannonut virkavalansa ja aloittaa näin kolmannen kautensa presidenttinä. Valan vannomistilaisuuteen osallistuu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Arkistokuvassa Erdogan ja Stoltenberg viime vuoden marraskuussa. LEHTIKUVA / AFP
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vannonut virkavalansa ja aloittaa näin kolmannen kautensa presidenttinä. Valan vannomistilaisuuteen osallistuu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Arkistokuvassa Erdogan ja Stoltenberg viime vuoden marraskuussa. LEHTIKUVA / AFP

Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdogan vannoo tänään virkavalansa.

Virkavalan vannomiseen osallistuu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, joka vierailee Turkissa tänään ja huomenna. Hän tapaa Erdoganin ja turkkilaisia virkamiehiä.

Stoltenbergin vierailun taustalla on oletettavasti toive saada Turkki hyväksymään Ruotsin Nato-jäsenyys.

Stoltenberg sanoi aiemmin tällä viikolla, että on aika toivottaa Ruotsi sotilasliiton jäseneksi. Stoltenberg sanoi Naton epävirallisen ulkoministerikokouksen päätteeksi Oslossa, että Ruotsi on täyttänyt kaikki viime vuonna antamansa lupaukset Turkille, ja viittasi torstaina Ruotsissa voimaan tulleeseen uuteen terrorismilakiin.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson lähettää Stoltenbergin seuraksi virkaanastujaisiin maan entisen pää- ja ulkoministerin Carl Bildtin.

Ruotsin tavoitteena on ollut päästä Naton täysjäseneksi ennen Vilnassa heinäkuussa pidettävää Naton huippukokousta.

Turkin lisäksi Unkari ei ole ratifioinut Ruotsin jäsenyyttä.

Epäreiluna pidetty vaalikampanja

Erdogan voitti viime viikolla Turkin presidentinvaalit, jotka menivät toiselle kierrokselle. Erdogan voitti vaalit noin 52 prosentilla äänistä. Hänen oppositioliittoumaa johtavan haastajansa Kemal Kilicdaroglun äänet jäivät noin 48 prosenttiin.

Vaalilautakunnan mukaan sunnuntain vaalit sujuivat kaiken kaikkiaan hyvin eikä äänestyksessä noussut esiin epäilyksiä vaalivilpistä.

Vaalit käytiin tälläkin kertaa hyvin epäsuhtaisessa asetelmassa. Erdoganin hallinto kontrolloi koko valtionkoneistoa vaalilautakuntaa myöten ja valtaosaa Turkin mediasta. Erdogan on presidenttikautensa aikana rajoittanut niin opposition kuin median toimintaa.

Heti vaalien jälkeen Turkissa avattiin tutkinta lähes kaikkien riippumattomien tai opposition televisiokanavien sunnuntaisesta vaaliuutisoinnista.