Nykyistä Venäjää ei voi ennustaa

0
Jevgeni Prigožinia on verrattu hovinarriin ja sotaherraan. Hänelle näyttää olevan mahdollista rikkoa kaikenlaisia Venäjän eliitin kirjoittamattomia sääntöjä. Kuva: Lehtikuva

Juhannuksena maailma seurasi epäuskoisena Wagner-palkka-armeijan johtajan Jevgeni Prigožinin järjestämää uskomatonta performanssia. Vuorokauden sisällä Prigožin valtasi venäläisen Rostovin kaupungin, marssi melkein Moskovaan ja lopulta katosi kuin savuna ilmaan. Hän laittoi kertaheitolla uusiksi käsityksen siitä, mitä Venäjällä voi tapahtua.

Perjantaihin saakka läntisten asiantuntijoiden yleinen näkemys oli, että vallankumous tai edes kapina Venäjällä olisi hyvin epätodennäköinen. Lauantaina moni arvioi, että Prigožinin vaihtoehdot ovat joko voitto tai kuolema. Lopputulosta kukaan ei osannut arvata. Se osoitti, että nykyisessä tilassaan Venäjää on mahdoton tuntea, saatika sen toimia ennustaa.

Brittiläinen Venäjä-tutkija Keir Giles on kuvannut Venäjän poliittis-sotilaallista strategiaa hyvin kirjassaan Venäjän sota kaikkia vastaan.

Gilesin mukaan läntiset tarkkailijat kiistelevät jatkuvasti siitä, noudattaako Venäjä jonkinlaista pitkän tähtäimen kokonaisstrategiaa vai kyhääkö se suunnitelmia sitä mukaa kun tapahtumat etenevät. Gilesin mukaan tällainen lähtökohta on kokonaan väärä, sillä Venäjän näkökulmasta nämä vaihtoehdot eivät sulje toisiaan pois.

Juhannuksen tapahtumat näyttävät vahvistavan Gilesin arviota. Presidentti Vladimir Putinin uhmaamista on pidetty lännessä venäläisenä majesteettirikoksena, josta kukaan ei voi selvitä hengissä. Prigožin saattoi osoittaa tämän uskomuksen vääräksi. Johtopäätösten ja tulkintojen tekeminen viikonlopun tapahtumien johdosta on kuitenkin toistaiseksi pelkkää arvailua.

Giles on muistuttanut myös siitä, että Venäjää ei kannata tulkita sen mukaan, miltä asiat näyttävät lännessä. Aiemmin on ajateltu, että Putin ei halua missään nimessä näyttäytyä heikkona lännen suuntaan. Viikonlopun tapahtumat rikkovat tätäkin olettamusta vastaan. Varmaa on vain se, että Venäjän suhteen on syytä varautua kaikkeen.