Opec+ saattaa päättää tänään uusista leikkauksista öljyntuotantoon – voisi heijastua bensan hintaan

0
Tuotannon rajoituksista huolimatta raakaöljyn hinta on pysynyt kurissa viime kuukausina, kun huolet maailmantalouden hidastumisesta ovat heikentäneet öljyn kysyntää. Suomessakin kuluttajahinnat ovat toipuneet viime kesän hintapiikistä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Tuotannon rajoituksista huolimatta raakaöljyn hinta on pysynyt kurissa viime kuukausina, kun huolet maailmantalouden hidastumisesta ovat heikentäneet öljyn kysyntää. Suomessakin kuluttajahinnat ovat toipuneet viime kesän hintapiikistä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Öljynviejämaiden järjestö Opec ja sen liittolaiset saattavat sunnuntaina ilmoittaa uusista rajoituksista raakaöljyn tuotantoon, kun öljymaat ovat koolla Itävallan Wienissä.

Päätökset uusista öljyntuotannon leikkauksista voisivat tuoda nousupaineita raakaöljyn hintaan, mikä saattaisi heijastua myös polttoaineiden hintoihin Suomessa.

Niin sanottu Opec+, johon kuuluu myös Venäjä, päätti huhtikuussa yllättäen leikata öljyntuotantoa hieman yli miljoonalla barrelilla päivässä. Se vastaa noin prosenttia maailman päivittäisestä tuotannosta.

Huhtikuun päätös oli jatkoa lokakuussa ilmoitetulle kahden miljoonan barrelin leikkaukselle päivittäiseen tuotantoon.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Tuotannon rajoituksista huolimatta raakaöljyn hinta on pysynyt kurissa viime kuukausina, kun huolet maailmantalouden hidastumisesta ovat heikentäneet öljyn kysyntää. Brent-laadun raakaöljy maksoi perjantaina noin 76 dollaria barrelilta, kun viime kesänä hinta pyöri yli sadassa dollarissa.

Suomessakin polttoaineiden kuluttajahinnat ovat toipuneet viime kesän hintapiikistä. Tilastokeskuksen mukaan 95 E 10 -bensiini maksoi toukokuussa keskimäärin 1,96 euroa ja diesel 1,86 euroa litralta.

Venäjän öljynvienti närästää

Kahden suuren öljymaan Saudi-Arabian ja Venäjän välillä on ollut jännitteitä Opec+:n sunnuntain kokouksen alla, kertoo sanomalehti Wall Street Journal (WSJ) lähteidensä tietoihin perustuen. Venäjä pumppaa edelleen markkinoille suuria määriä halpaa öljyä, mikä vaikeuttaa Saudi-Arabian pyrkimyksiä nostaa öljyn hintaa.

WSJ ennakoi, että Opec+:n kokouksesta voi tulla yksi viime vuosien riitaisimmista. Lehden mukaan Saudi-Arabiaa närästää, että Venäjä ei ole täysin pitänyt kiinni lupauksistaan rajoittaa öljyntuotantoa vastauksena länsimaiden pakotteisiin. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Venäjän öljynviennin määrä kohosi huhtikuussa suurimmalle tasolleen sen jälkeen, kun Venäjä viime vuonna aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa.

WSJ:n lähteet ennakoivat, että sunnuntaina Opec+:n kokouksessa on esillä jopa miljoonan barrelin leikkaus päivittäiseen öljyntuotantoon.

23 jäsenmaasta koostuva Opec+ vastaa yli 50 prosentista maailman öljyntuotannosta.

Iiro-Matti Nieminen