
Osa Tyksin psykiatrian toiminnoista jatkaa vielä ainakin neljä vuotta vanhoissa tiloissa Turussa, Kunnallissairaalantiellä. Satavuotiaat tilat eivät täytä vaatimuksia potilaiden ihmisarvoisesta kohtelusta, potilasturvallisuudesta eivätkä henkilöstön turvallisuudesta.
– Me joudumme esimerkiksi sijoittamaan samaan huoneeseen kolme, joskus neljäkin sekavaa potilasta. Se lisää häiriöitä, levottomuutta ja väkivallan uhkaa, sanoo psykiatrian toimialuejohtaja Jyrki Heikkilä.
Lisäksi tiloja on hajallaan lähikunnissa ja Tyksin alueella.
Tarkoituksena on keskittää kaikki psykiatrinen osastohoito uuteen sairaalaan Turkuun. Osastohoito on siis loppumassa Halikossa. Osastopaikkojen määräksi tulee 178.
Psykiatrinen avohoito jatkuu nykyiseen tapaan Salossa, Uudessakaupungissa ja Loimaalla. Turussa ja sen lähikunnissa sijaitsevat avohoidon yksiköt siirtyvät uudisrakennukseen, kun kakkososa valmistuu.
Kakkosvaiheessa siirtyviä avohoidon yksiköitä on yhteensä 28. Myös syömishäiriöyksikön siirto joutuu odottamaan kakkosvaiheen valmistumista.
Uuden psykiatrisen sairaalan kakkososa nytkähti eteenpäin keskiviikkona, kun hyvinvointialueen sote-palvelulautakunta hyväksyi hankkeen tilatarpeet ja toiminnallisen suunnitelman. Kakkososa valmistuu aikaisintaan vuonna 2027.
Kakkososa rakennetaan keskeiselle paikalle A-sairaalan viereen Mikron tontille. Samalle tontille tuleva ykkösosa on jo rakenteilla, ja se valmistuu elokuussa 2024.

Jyrki Heikkilä arvioi, että vähintään kolme vuotta kestävästä välivaiheesta kahdessa osoitteessa tulee hankala.
– Se, että koko sairaalaa ei rakennettu kerralla, aiheuttaa ongelmia. Kun osa toiminnoista pääsee muuttamaan ykkösosaan, joudumme esimerkiksi tiivistämään pääosan jäljelle jäävistä toiminnoista yhteen rakennukseen kaupunginsairaalan alueella.
Moni poliklinikka joutuu toimimaan aiemmin osastohoidon käytössä olleissa tiloissa. Tämä vaatisi isoja ja mahdollisesti kalliita remontteja tiloissa, joista ollaan joka tapauksessa luopumassa. Lisäksi muutot ja järjestelyt syövät aikaa potilastyöstä.
Myös sairaalapalvelulautakunta käsittelee tilatarpeita ja toiminnallista suunnitelmaa. Sen jälkeen asia etenee aluehallitukseen ja lopulta aluevaltuustoon luultavasti elokuussa.
Sairaalan ensimmäisen vaiheen rakennusoikeus toteutettiin Mikron tontille poikkeamismenettelyllä. Kakkosvaiheen riittävä rakennusoikeus edellyttää Turun kaupungin tekemää kaavamuutosta.
Kaupunki on pyytänyt Varhalta lausuntoa asiasta jo vuosi sitten. Aluehallitus päätti kuitenkin, että kaavamuutosta haetaan vasta, kun tilatarveselvitys valmistuu.
Kakkososan tilatarve on noin 23 000 bruttoneliötä. Se on siis jopa hieman suurempi kuin 20 000 bruttoneliön ykkösosa.
Ykkösosan hinta on 72 miljoonaa euroa. Kakkososan hinnaksi on arvioitu reilu 76 miljoonaa euroa. Tarkempi kustannusarvio tehdään hankesuunnitteluvaiheessa.
Ykkösosaan pääsee muuttamaan kahdeksan psykiatrian osastoa. Kakkososan valmistumista jäävät odottelemaan kaksi psykoosien kuntoutusosastoa, nuorisopsykiatrian osasto ja akuuttipsykiatrian osasto.
Lisäksi uusi intensiiviyksikkö voi aloittaa toimintansa vasta, kun kakkososa valmistuu. Intensiiviyksikkö mahdollistaa parin päivän seurantajakson, jonka aikana selvitetään, mitä palveluja potilas tarvitsee.
Sääli, Halikon sairaalan miljöö on jo mieltä rauhoittava, keskellä metsää. Turun yksikkö on keskellä betoniviidakkoa. Voi kun tulee ikävä niitä aikoja, kun Halikon sairaala oli toimiva yksikkö, sieltä löytyi omasta takaa melkein kaikki, röntgenistä hammashoitoon, puutarhoista keittiöön, pesulaan jne. Potilaille riitti töitä, kuntouttavaa sellaista.
Tuolla sitten Turussa potilaat joutuvat ulkoilemaan bensan käryssä ja metelissä, onko se mieltä ylentävää. Tuskin.
Halikon sairaalan piha on upea ja puistomainen, rauhallista kävellä ulkona, ilman bensan käryä ja saastetta ja meteliä.
Jääkö koko rakennus ihan tyhjäksi, surullista.
Tyypillistä Turku-keskeistä keskittämistouhua. Vaativatko psykiatrisen sairaalan potilaat suuren sairaalan ahtaan ympäristön ympärilleen, vai olisiko rauhallinen maaseutumainen ympäristö parempi?
Epäilen että Varhassa on paljon tärkeämpää se että työntekijä viihtyy (työpaikka isossa cityssä) , kuin että potilas viihtyy.
Kun tämänkin kaltaisia uutisia lukee, tulee vääjäämättä mieleen, kuka sitä hoitoa todellisuudessa tarvitsee. Nyt ollaan menossa ojasta allikkoon, hyvältähän nämä asiat vaikuttavat jonkin mahonkisen kirjoituspöydän takaa, keskittäminen kostautuu. Henkilöstöä, joka työskentelee alalla, ei kuunnella vaan tehdään päätöksi tyhmyydellä, jonka luottamustoimi ja johtajuus antavat.