Pääkirjoitus: Hallitus rakoilee, mutta Junnilasta tuli toteemieläin

20
Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila sai niukasti eduskunnan luottamuksen keskiviikkona. Kuva: Lehtikuva/Eeva-Maria Brotherus

Naantalilainen elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen tavalla, joka ei herätä luottamusta. Enemmistö RKP:n eduskuntaryhmän jäsenistä äänesti hallituskumppanin luottamusta vastaan. Yksikään ei antanut ministerille tukeaan. Epäluottamuksensa ilmaisi jopa puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson.

Luottamuslauseäänestys osoitti, että RKP muodostaa hallituksen sisäisen ideologisen opposition. Hallituksen koossa pysyminen riippuukin siitä, pystyykö oppositio löytämään asioita, joissa RKP ei pysty seisomaan muun hallituksen rintamassa.

On selvää, että keskiviikon äänestys jättää juovan vähintään RKP:n ja perussuomalaisten välille. Jos koston paikkaa ei heti löydykään, ainakin sanasota kiihtyy. Perussuomalaisten riveistä löytyy kärkkäitä kommentaattoreita.

Eikä Junnilan ympärillä kuohuva kohukaan välttämättä ole suinkaan ohi. Jo keskiviikkona somessa liikkui lisää Junnilaan liittyvää materiaalia. Flirttailu rasistisen ja fasistisen alakulttuurin kanssa voi olla Junnilalta huumoria, mutta se ei välttämättä kelpaa kaikenkattavaksi selitykseksi.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) kävi keskiviikkona Junnilan kanssa ”vakavan keskustelun”. Junnila on myös julkisesti pahoitellut aiempia möläytyksiään.

Ennen luottamusäänestystä hän kävi hakemassa synninpäästöä vielä RKP:n ryhmäkokouksessa. Lopputulos kertoo, että suunnitelma ei toiminut.

Toisenlaisessa tilanteessa Junnila olisi saattanut jo saada lähtöpassit, eikä se olisi ollut perustelematonta. Mutta perussuomalaisille hänestä muodostui toteemieläin, jonka paikka hallituksessa symboloi Me vastaan kaikki muut -henkeä.

Hallituksen toimintakyvyn kannalta olisi ollut helpointa laittaa salkku kiertoon seuraavalle. Mutta tällaista julkista nöyryytystä Riikka Purran ryhmä ei halua, eikä varsinkaan piskuisen kielivähemmistöryhmän syöttämänä.

Natsisyytökset ovat seuranneet perussuomalaisia alusta saakka. Osa jäsenistä epäilemättä kokee, että niiden avulla halutaan suitsia puolueen toimintamahdollisuuksia. Yhtä lailla moni RKP:n jäsen katsoo, että nyt oma puolue tekee yhteistyötä väärän porukan kanssa.

20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
5 kuukautta sitten

Suomi haluaa menettää uskottavuutensa maailmalla, miksi? Polittinen pelleily on naurun aiheena kohta ympäri maailman. Tätäkö nyt haetaan?

Tässäkö tämä oli
5 kuukautta sitten
Reply to  keijo.k

Että voi asiallinen ja uskottava olemus ja esiintyminen viilata äänestäjää linssiin. Onko myöhäistä siirtyä taka-alalle kaikessa hiljaisuudessa, jos porukastanne löytyisi tilalle moitteeton hnklö.

Laitakaupungin likka
5 kuukautta sitten
Reply to  keijo.k

Maine meni eikä taida kunniakaan tulla. Pää-asia Suomi mainittu maailmalla!

Tammisiltalainen
5 kuukautta sitten

”Se oli vain vitsailua”, ”olen ottanut opikseni”. Oliko ihan sattumaa että 41-v ministeri pukee luottamusäänestykseen kravatin, jossa on pesukarhuja? Englantia taitavat voivat etsiä mitä tarkoittaa pesukarhun, racoon, slangilyhenne coon. Tässä lehdessä sitä kun ei julkaistaisi.

MDI
5 kuukautta sitten

Tämä alkaa olla jo koomista, eikö enää saa pukeutua Finlaysoninkin tekemään kuosiin ilman vihervassareiden tai Moskovan lupaa. Mainittakoon etten ole persu mutta pakko sanoa, että Junnilaa ei ole tuomittu mistään ja kaikki Turku-esiintymiset ovat tapahtuneet ennen kansanedustajuutta ministeriydestä puhumattakaan. Vaalilautakuntakin on arponut hänelle ehdokasnumeron ja tottakai ehdokas yrittää levittää numeroaan äänestäjien tietoisuuteen.

Euroopassa oli silloin kolme sisarusta, Italian fasistit, Saksan kansallissosialistit ja Moskovan kommunistit, kaikilla liki sama aate ja liittolaisiakin aluksi (Molotov-Ribbentropp). Jostain kumman syystä edellisen hallituksen ministeritkin ovat saaneet kantaa työkalulippuja marsseillaan ilman some-pyöristymisiä, eikä ketään somessa tunnu haittaavan aatteen kymmenet miljoonat uhrit.

Allan
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Puhumattakaan Stalinin aikaisesta toimista. Ovatko nämä työkalulippujen kantajat sitten stalinisteja kun he eivät ole irtisanoutuneet Stalinin toimista koskaan julkisesti? Entäpä ovatko nämä työkalulippuja kantavat Natoon liittymistä yhä vastustaneet työkalulippujen kantajat Putinisteja? Kuinka selkeästi he ovat irroittautuneet tästä aatteesta? Eivät ollenkaan kun kantavat työkalulippuja. Työkalulippuun pohjautuva aate tappaa yhä ihmisiä ja silti tämän aatteen tunnuksia näitä työkaluja pidetään ns. hyviksien symboleina ja niitä saa asetella julkisesti esille. Seuraavaksi tämän työkalu aatteen emämaan käsikassarat siirtyvät jälleen Afrikan mantereelle mahdollisesti tappamaan lisää ihmisiä. Tällä työkalu symboleihin pohjautuvalla aatteella on jalansijaa monessa maassa ja yli miljardi kannattajaa, jotka ihan itse pitävät itseään hyviksinä. Koska… Lue lisää »

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Junnila lähti, työkalut jäivät konttorille. Nyt kannattaa uhriutua, jossakin porukassa voi saada papukaijamerkin! Hyvikset, ketä lie, keksivät uusia aatteita? Kuulostaa mielenkiintoiselta. Suomen kommunistinen puolue on nykyään sen verran mitätön, ettei tarvitse pelätä proletariaatin vallankumousta. Eiköhän se suurempi uhka tule sieltä janan toisesta päästä.

Allan
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Hyvä, että lähti. Olen kommentoinut, että kaikilla puolueilla pitää ääriliikkeet ja niihin liittyvät aatteet olla kiellettyjä.

keijo.k
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Mielenkiinto on suurta sitä uutisointia kohtaan, mikä on tulossa tuon ministerin ensimmäisen ulkomaanvierailun jälkeen, oli ravatti sitten mikä hyvänsä. Sanotaan että virheitäkin pystyy korjaamaan, miten on?

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  keijo.k

Luin juuri Zaharovan kommenttia, jossa hän kritisoi hallitusohjelman kirjausta kehitysavun lopettamisesta Venäjää tukeville maille. Miten tämä ei ylitä uutiskynnystä täällä?

Tammisiltalainen
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

”En ole persu mutta…” sanoi MDI. Tuliko veikattua väärää hevosta? No Viljami sai nyt lähteä. Edes oman puolueen kaverit eivät ymmärtäneet että CV:n yrittäjänä toimiminen ja valtio-opin opiskelu yliopistossa ”olivat vain vitsejä”. Vuonna 2019 esittämästään afrikkalaisnaisten ”ilmastoabortista” hän ei edes luopunut. Se käänsi KD:n kupin nurin. Viljami voi lohduttautua, että pesukarhu on aivan mahtava eläin (ref Twitter-viestinsä 13.11.22).

Allan
5 kuukautta sitten

Mites se Lindtman?
Sitäkään ei julkaistu tässä lehdessä.
Riittääkö miehen sana?

Periaatteessa pitäisi yhdenvertaisuuden nimissä todistaa, että juuri kyseiset kuvat on siitä tilanteesta otettu, kun sen kerrotaan olevan.

Kerrotaan että kaikenmaailman kuvia on jo poistettu. Sitä ei vielä tiedetä, että mitä on poistettu.

Yhdestä kuvasta hän väitti, että se on manipuloitu.

Varmaankin.

Periaatteessa se kuitenkin pitäisi todistaa väärennökseksi.

Sitten niistä poistetuista kuvista, jos nyt kuitenkin löytyy jotain erikoista niin milläs todistat ettei se ollut niiden poistettujen joukossa?

Pandoran lipas on avattu ja se koskee kaikkia poliitikkoja.

Lindtmanin kuvat ovat kuitenkin vielä hänen edessään, jos hänet joskus valitaan ministeriksi.

Pertti
5 kuukautta sitten

Tämä nykyinen ihmisjahti, joka on ollut jonkin aikaa esillä, on säälittävää eikä jahtaajalle mitenkään maineikasta. Häpeän omalta osaltani suomalaista tämän päivän ihmisjahtia ja loan heittoa. Yhdyn Teuvo Hakkaraisen puheeseen RKP:stä.

Tammisiltalainen
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Kaikki disinformaatio, mikä lisää sekasortoa tai hämmennystä Suomessa, on Putinin mieleen.

Tammisiltalainen
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Suomessa epäsuosioon joutuneet eivät sentään putoile ikkunoista, kuten eräiden toivemaassa. Pesukarhun erottivat lopullisesti TP Niinistö ja KD, joka ei ymmärtänyt Vilhelmin tulkintaa ilmastoabortista hallitusohjelmaan sopivaksi.
Seuraavaksi pudonnee sisäministeri Rantanen, joka on twiittaillut ”väestönvaihdosta”. Se on myös äärioikeiston käyttämä termi, jonka myös sisäministerin alainen Supo on luokitellut äärioikeiston terrorismiin liittyväksi.

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Mikä ihmisjahti? Lueppa persujen juttuja Marinista ja vihreistä, se jos mikä oli ja on ala-arvoista. Keskustelukulttuuri on kärjistynyt vain ja ainoastaan tuon persujen roskasakin takia. Venäjäfani vauhdissa!

Allan
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Mistä tiedät ovatko kaikki ne jutut Persujen tekemiä, vaiko ammatti trollien?

Soinin kannattajat ovat aloitelleet huonompaa keskustelu kulttuuria, siis ne, jotka siirtyivät Soinin mukana sinisiin.

Tätä ennen takkunetin vaikuttajat ovat harrastaneet haukkumisia, joiden masinoimisesta keskusteltiin takkunetissä.

Myös äärivihreiden kannattajilla on omat porukkansa, jotka yllyttävät haukkumiseen, samalla kuin suunnittelevat erilaisia tempauksia. Tosin näillä sitä haukkumisen lietsontaa on vähemmän kuin takkulaisilla.

Nykytilannetta en tiedä, kun päätin pysyä sivuilta pois lukemasta jo vuosia sitten.

pertti
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Yksinkertainen henkilö ei huomaa kaikkia olemassa olevia suuntia. Ihmisjahti on Suomessa olemassa, matkittu Yhdysvalloista. Se on olemassa kaikilla aloilla ei yksin politiikassa. Tämä nyt vain on fakta. Se, että tuon asioita esille mitkä halutaan salata ja hyväksytään muiden tekemänä ei tee minusta Venäjä-fania.

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Vähän se jahdilta tuntuu mutta saatiinhan nyt aamiaisten ja jauhojen lisäksi Antti Lindman parrasvaloihin. Joko vaadit hänen eroaan?

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Kerro kenen eroa olen vaatinut? On kai se eri asia, kun kakarana pönttöilee kuin istuvana kansanedustajana.