Pääkirjoitus: Onko Salolla edessään rakennusbuumi?

1
Ylhäisten perinteinen näkkileipätehdas muuttuu piakkoin asunnoiksi. Kuva: SSS/Marko Mattila

Keskustelu Salon kaupunkikehityksestä on pitkään keskittynyt pääasiassa kaavoituksen voivotteluun ja kinasteluun keskustan kerrosluvuista.

Muutaman viime viikon aikana julkisuuteen on kuitenkin noussut useita mielenkiintoisia hankkeita, jotka kääntävät koko kaupungin virettä myönteiseen suuntaan. 

Finnfoam-Niemiset suunnittelevat vanhaan Koulukaluston tehtaaseen moderneja Loft-asuntoja (SSS 5.5.). Lähistöllä on toinenkin Loft-hanke, kun entiseen näkkileipätehtaaseen on tulossa asuntoja (SSS 30.5.).

Viimeisimpänä Salkkarissa esiteltiin torstaina Ollikkalan pientaloalueen suunnitelmia. Sen kaavamuutos etenee kaupungin rattaissa (SSS 1.6.). 

 

Näiden hankkeiden lisäksi omaa rataansa etenee Osuuspankin vetämä Salon keskustakortteliprojekti. Sen tiimoilta aivan ydinkeskustaan on tarkoitus rakentaa parisataa asuntoa lähivuosien aikana. Jos tähän vielä lisätään vuosikymmenen loppuun suunnitellut asuntomessut, Salossa voidaan puhua varsinaisesta rakennusbuumista.

Kaikki hankkeet ovat vielä alkuvaiheessaan, mutta niiden toteuttajat ovat ilmeisen tosissaan. Suhdanteet koko maassa ovat tällä hetkellä rakentamista vastaan. Toivoa sopii, että  hankkeiden luvitukset ja suunnittelu etenevät ongelmitta, jotta kaikki on valmista siinä vaiheessa, kun rakentamisen nousu taas alkaa ja markkinat elpyvät.

 

Kolmella uusimmalla projektilla on paljon yhteistä. Toteutuessaan ne tuovat kaupunkiin tukun uusia perheasuntoja, joiden rakentaminen on pitkään ollut olematonta. Kaupunki ei voi kasvaa pelkillä omakotitonteilla. Nyt tarjonta laajenee ja monipuolistuu.

Lisäksi suunnitelmien perusteella tähtäimessä on tuottaa kiinnostavia, hieman tavallisuudesta poikkeavia asuntokonsepteja, joiden potentiaalinen ostajakunta löytyy paljon Saloa laajemmalta alueelta.

Loft-talot ovat kohtuullisen lähellä juna-asemaa, Ollikkala kivenheiton päässä moottoritien liittymästä. 

Ne voivat houkutella Saloon uusia asukkaita, joita kiinnostavat saavutettavat palvelut ja esimerkiksi hyvät kulkuyhteydet Turun tai Helsingin suuntaan.

Hyvässä lykyssä vuosikymmenen loppuun mennessä muiden lehtien tekstaripalstoilla saadaan purnata, miksi kotikunnan keskeiset vaikuttajat eivät asu meillä, vaan kulkevat töihin jostain Salosta. 

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
6 kuukautta sitten

Nyt on isketty erinomaiseen saumaan. Kaupungin vuokratalojen on annettu homehtua ja lahota aivan rauhassa. Kaupunkihan lähtee tukemaan tätä rakentamista, varaamalla muutaman sata asuntoa kaupungille, vuokrattavaksi niitä tarvitseville. Samalla virkahenkilöiden raskas työtaakka salon asuntojen hallinnossa hellittää, voivat keskittyä mahdollisuuksien mukaan heille kuuluviin asioihin.