Pääkirjoitus: Salo äänesti asiasta, josta ei pitäisi edes keskustella

3
Illan viimeiset vuorot ajetaan linja-autoilla. Kuva: TS-arkisto/Juha Paju-Heikkilä

Salon kaupunginhallitus äänesti maanantaina äänin 8–4, että Salo noudattaa Tunnin junan osakassopimuksen sitovia velvoitteita (SSS 6.6.). Uutinen saattaa kuulostaa järjettömältä, koska sitä se on. Kaupungin ei pitäisi joutua edes keskustelemaan siitä, kunnioittaako se tekemiään sopimuksia.

Äänestyksen taustalla olevan aloitteen tarkoituksena oli jäädyttää Salon maksut Turun tunnin junan hankeyhtiölle. Maanantain lehdessä junayhtiön projektijohtaja Annika Salokangas varoitti, että yksipuolinen sopimuksesta vetäytyminen johtaisi kaupungin vaikeuksiin (SSS 5.6.). Todennäköisesti osakasmaksut perittäisiin väkisin, vaikka sitten välitystuomioistuimen kautta. Päälle mätkähtäisi vähintään oikeuskuluja.

Kiista Tunnin junasta on ollut Salossa poikkeuksellisen tunteita herättävä ja pitkä riidanaihe. On selvää, että se johtaa myös poikkeuksellisiin poliittisiin tekoihin. Poliitikoilta voi kuitenkin edellyttää ymmärrystä ja harkintaa keinovalikoiman suhteen.

Tunnin junan tilanne on epävarma. Hallitusneuvotteluista ei ole juurikaan tihkunut tietoa hankkeen kohtalosta. Jos radan rakentaminen halutaan käynnistää, siitä tarvitaan kirjaus hallitusohjelmaan. Tämä avaisi väylän saada hankkeelle EU-rahoitusta.

Keväästä lähtien etenkin valtiovarainministeriö on suhtautunut hankkeen edistämiseen nuivasti. Ministeriö ei ole suostunut näkemään hanketta kasvua stimuloivana pitkäkestoisena investointina. Tämä on voimistanut myös poliittista vastustusta.

Tällaisessa tilanteessa on ymmärrettävää, että moni Salossa ei haluaisi kaataa enää yhtään enempää rahaa radan suunnitteluun. Jos hanke laitetaan nyt jäihin, tähän saakka tehdyt panostukset saattavat valua hukkaan. Salon osuus ratayhtiön pääomituksesta on korkeintaan reilut 3,7 miljoonaa euroa.

Kokonaisuudessaan ratahankkeeseen on jo nyt käytetty vähintään kymmeniä miljoonia euroja. Suunnitelmat eivät vanhene vielä tulevan hallituskauden aikana. Henkinen kynnys projektin henkiin herättämiseksi on kuitenkin neljän vuoden päästä paljon korkeampi.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
It Senior
5 kuukautta sitten

Sopimuksia pitää noudattaa, vaikka miljoonat uppoaa saveen. Ministeri Harakkahan väläytti, että samanlainen organisaatio toteuttaa myös radan rakentamisen. Silloin summilla olisi satakertaiset lukemat. Onneksi hallitusneuvotteluissa on mukana tarpeeksi turkulaisia hankkeen takana. Paikalliset kyllä osaa suhteuttaa puistojen kukkakulut, mutta siirryttäessä miljooniin niistä tulee muiden maksuja. Meidän liikenneinfra on rapautumassa, mutta kyllä kulkeminen junalla Helsingin keskustaan pitää nopeuttaa muutama minuutti huolimatta Helsingin ydinkeskustan työpaikkojen vähenemisestä. Helsingissä on tosin vaikeutettu kaistaratkaisuilla autoilijoiden liikkumista ja keväällä on pitkitetty routavaurioiden korjauksia!

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  It Senior

En ymmärrä radan vastustamista, sehän on Salolle onnenpotku, varsinkin kun Salo ei sitä maksa. Jostain luin vuosikustannuksen olevan luokkaa 150ME, jota sitäkään ei Salo maksa, vertauksena asumistuen vuosikustannus on luokkaa 2,5MRDE sotemiljardeista puhumattakaan. Sujuvammat yhteydet myös tavaraliikenteelle antavat lisäpotkua vaikkapa akkuteollisuudelle Salossa.

Harri Hämeenoja
5 kuukautta sitten

Hallitus teki ratkaisut ratahankkeesta neljäksi vuodeksi. Nyt olisi aikaa suunnittelussa otettava vakavammin Piihovi vaihtoehto!