Poikkeuksellinen tapaus: Lintuinfluenssa tappoi naurulokit Halikossa – Ruokavirasto suosittelee suojaamaan harraste- ja tuotantolinnut

1
Kaksikymmentä naurulokkia löydettiin kuolleena lintuinfluenssaan Halikon rannalta. Kuvassa naurulokkeja Vuohensaaresta. Kuva: SSS-arkisto / Sami Kilpiö

Samalta rannalta Halikosta löytyi 13. kesäkuuta kaksikymmentä kuollutta naurulokkia, joiden kuolinsyyksi varmistui korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa. Kuolinsyyt todettiin Ruokaviraston tutkimuksella lintujen elinnäytteistä.

Kyseessä on ensimmäinen Suomessa todettu lintuinfluenssan aiheuttama luonnonvaraisten lokkien joukkokuolema, kerrotaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa. Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia on ilmennyt tänä keväänä eri puolilla Eurooppaa. Toukokuun lopussa Hollolasta löytyi varpushaukka, jolla todettiin myös korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.

Ruokavirasto suosittelee pitämään harraste- tai tuotantolinnut sisällä tai muulla tavoin varmistamaan, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen tai niille tarjottavan rehun ja veden kanssa.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sanna-Maaria Virtasen mukaan nyt on syytä suojata omat linnut, sillä influenssa voi tarttua mihin tahansa lintuun.

– Sillä (Salon) alueella on erityisen paljon harrastelintuja eli esimerkiksi muutamia kotikanoja, Virtanen kertoo.

Virtasen mielestä tilanteen tekee ikäväksi se, että taudin tullessa esimerkiksi siipikarjan pitopaikkaan kaikki linnut määrätään lopetettavaksi, vaikka influenssa ei itsessään tappaisikaan.

Linnut pitää suojata etenkin Salon alueella, mutta tarkasta taudin levinneisyyden sijainnista ei olla varmoja.

– Ehkä sanoisin, että Lounais-Suomessa ja erityisesti rannikkoalueilla pitää olla varuillaan. Ympäri Suomen kannattaa tarkastella omia tautisuojaustoimenpiteitä, hän arvioi.

Suojautumiskeinoihin lukeutuvat muun muassa kenkien vaihto kanatilaan mennessä, käsien desinfiointi ja suojavaatteiden käyttö.

Aluehallintoviraston tiedotteessa kerrotaan, että lintuinfluenssa leviää herkästi lintuihin, jos tartunnan saanut luonnonvarainen lintu pääsee kosketuksiin siipikarjan, harrastelintujen tai niiden rehujen kanssa.

Tauti voi levitä pitkiäkin matkoja ihmisten tai esimerkiksi influenssan saastuttamien esineiden kanssa. Myös harrastelinnuissa todetut tapaukset voivat aiheuttaa rajoituksia siipikarjan ja niistä saatavien tuotteiden siirroille.

Tiedotteen mukaan korkeapatogeenisen lintuinfluenssan leviäminen siipikarjan pitopaikkoihin aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sekä sairastuneiden lintujen lopettamisen, hävittämisen ja tilojen saneerauksen vuoksi että kansainvälisen kaupan pysähtymisen seurauksena.

Jokaisesta tautiepäilystä tulee ilmoittaa heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Virtasen mukaan influenssaan viittaavia oireita on monia.

– Influenssaan viittaa epänormaali kuolleisuus eli lintuja kuolee nopeasti useita. Muita tautiin viittaavia tekijöitä voi olla muun muassa neurologiset oireet, ruokahaluttomuus, ripuli ja hengitystieoireet.

Jos törmää kuolleisiin luonnonvaraisiin lintuihin, niitä voi lähettää maksuttomasti Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Luonnonvaraisia lintuja käsitellessä on käytettävä hansikkaita ja mahdollisesti myös kasvosuojaa. Virtanen painottaa, ettei ihmisten pidä pelästyä tästä lintuinfluenssasta.

– Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen. Suurin ja oikeastaan ainoa riski on, että influenssa tarttuu joko omiin harrastelintuihin tai tuotantosiipikarjaan.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Nuha
3 kuukautta sitten

Ja joku haluaa Vuohensaareen maauimalaa ja muuta virkistyskäyttöä, siellä sit lilluu sekä linnut et ihmiset…