Rakkauden hauraus -runotapahtuma herättää tunteita: ”Rakkaus on pysyvää, mutta valitettavasti myös päinvastoin”

0
Aki Toivoniemi, Eila Mamia ja Janne Kuusinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Runotrio Eila Mamia, Janne Kuusinen sekä Aki Toivoniemi saapuvat Kiskon Kivimakasiiniin esittämään teoksiaan.

Tämän vuoden runotapahtuman nimi on Rakkauden hauraus. Runoissa pohditaan pysyvyyttä ja kaikenkattavaa katoavaisuutta. Heinäkuussa esityksiä on kolme.

Aiemmista vuosista poiketen tämän kesän esityksissä ei kuulla riimejä.

– Minä jaan pojille runot, ja he säveltävät siihen päälle. Molemmat laulavat myös säestämänsä teokset. He keksivät aina paljon yllätyksellisiä juttuja, naurahtaa Mamia.

Yhtenäinen kolmikko on työskennellyt yhdessä jo monta vuotta. Mamia vastaa lausunnasta, kun taas Kuusinen sekä Toivoniemi sävellyksestä ja musisoinnista.

– Janne keksi projektille huiman nimen. Ihminen on tosi pieni, mutta kuitenkin myös suuri. Rakkaus on pysyvää, mutta valitettavasti myös päinvastoin, kuvailee Mamia tulevaa ohjelmaa.

Runoillat sisältävät tarinoita. Myös musiikki vaihtuu runojen mukaan.

– Ihmiset näkevät ja kuulevat runot aina eri tavalla.

Rakkauden hauraus -tekoprosessi on ollut Mamialle itselleen tunteellinen, sillä läheisen menetys kosketti ja koskettaa häntä yhä kovasti. Lähipiirin tuki on antanut voimaa arkeen. Runotyö on pitkäjänteistä, mutta onnistuneet hetket antavat iloa.

– Kun paketti on valmis, se on hieno tunne. Se on kuin lähettäisi nuoren lapsen maailmalle, tunnelmoi runotar.

Heinäkuisina iltoina yleisö pääsee kuuntelemaan esimerkiksi Otto Mannisen, Jevgeni Jevtusenkon ja Arto Mellerin tuotantoa.

Tuleva ohjelma on tekijöiden mukaan monipuolinen. Lisämausteena suomalaisteoksien lisäksi kuullaan kansainvälistä tuotantoa. Yleisö pääsee Kivimakasiinissa valmiiseen pöytään, mutta esityksen taustalla on kymmeniä, ellei jopa satoja tunteja harjoitusta.

– Yleisö tulee näkemään lopputuloksesta, että olemme panostaneet ja harjoitelleet. Tätä esitystä voi suositella ensikertalaisille sekä kokeneille, kertoo Kuusinen.

– Tämä on varmasti meidän hauskin esitys, lisää Toivoniemi.

Tilaisuus kestää kahvitauon kanssa noin puolitoista tuntia. Viime vuoden tapaan työryhmä toivoo yleisöltä, että ohjelmanumeroiden välissä ei taputettaisi. Puoliaikojen jälkeen suosionosoituksia saa esittää.

Rakkauden hauraus -runotapahtumaa voi käydä kuuntelemassa Kiskon Kivimakasiinissa Eino Leinon päivänä 6.7. sekä sunnuntaina 9. ja 23.7. Esitys alkaa kello 18.