Ravintola maksoi palkkoja pimeästi – raha liikkui Salon seudulla minigrip-pusseissa

0
Ravintolan myydyin juoma oli keskiolut. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila.

Salonseutulainen ravintola myi juomia ohi kassan, jemmasi käteisrahaa viinakaappiin ja jakoi sieltä työntekijöille pimeitä palkkoja minigrip-pusseissa.

”Ohimyynti ja palkkojen maksaminen pimeänä on ollut systemaattista ja se on jatkunut lähes kahden vuoden ajan”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa torstaina antamassaan tuomiossa.

Kirjanpidon ohi kulki ”kottina” yli 100 000 euroa parin vuoden aikana. Kassaan oli myös lyöty koodeja ”talo tarjoaa”.

Oikeudessa kuullun työntekijän mukaan ravintolassa oli liikkunut paljon käteistä. Illan päätteeksi oli aina katsottu, paljonko kassaan oli lyöty myyntituloja ja ”ylimääräinen” oli otettu talteen. Viinakaapissa pidetty lipas oli usein niin pullollaan, ettei sen kansi mennyt kiinni.

Ravintolan paras myyntituote oli keskiolut.

Verotarkastuksessa vuonna 2018 paljastui, että ravintola oli myynyt ohi kirjanpidon myös pääsylippuja. Kun kuitteja lipunmyynnistä oli löytynyt vain muutamia, verotarkastaja keräsi tiedot esiintyjistä, ajankohdista ja pääsylipun hinnoista Facebookista.

Yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja kiistivät syytteet ja väittivät, että ravintolatoimenjohtaja oli kavaltanut rahat. Käräjäoikeus ei uskonut selityksiä. Sen mukaan johtokaksikko oli tietoinen ohimyynnistä ja pimeästä palkanmaksusta.

”He ovat toimineet tahallisesti”, tuomiossa todetaan.

Käräjäoikeus tuomitsi sekä yhtiön toimitusjohtajan että hallituksen puheenjohtajan törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Rangaistus on yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi oikeus määräsi heidät kolmeksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Ravintolatoimenjohtaja ja järjestyksenvalvoja saivat myös ehdollista vankeutta avunannosta törkeään veropetokseen. Verohallinnolle nelikon pitää maksaa yhteisesti yli 21 000 euroa maksamatta jääneitä veroja.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Ravintola asetettiin konkurssiin pari vuotta sitten.