Rintamaveteraaniliitto lopettaa toimintansa – ”Tämä on vääjäämätön tosiasia”

0
Lakkauttamisen taustalla on veteraanijäsenten korkea ikä, kertoo Rintamaveteraaniliiton puheenjohtaja Matti Louekoski. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Lakkauttamisen taustalla on veteraanijäsenten korkea ikä, kertoo Rintamaveteraaniliiton puheenjohtaja Matti Louekoski. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Rintamaveteraaniliitto pitää tänään viimeisen liittokokouksensa, jossa päätetään liiton toiminnan lopettamisesta. Toiminnan on tarkoitus päättyä tämän vuoden lopussa.

Lakkauttamisen taustalla on veteraanijäsenten korkea ikä, kertoo Rintamaveteraaniliiton puheenjohtaja Matti Louekoski. Veteraanien keski-ikä on noin 97 vuotta.

– Yhdeksänkymmentäkahdeksanvuotiaat eivät jaksa enää juosta kaiken maailman kokouksissa ja pippaloissa. Joihinkin kulttuuritoimintoihin ovat mielellään tulossa, mutta järjestötoiminta ei enää suju, Louekoski sanoo STT:lle.

Liitto päättää toimintansa lopettamisesta kahdessa peräkkäisessä liittokokouksessa. Ensimmäinen lopettamispäätös on tehty edellisessä liittokokouksessa kaksi vuotta sitten, ja lopullinen päätös tehdään tänään.

Ilmavoimat kunnioittaa Rintamaveteraaniliiton viimeistä liittokokousta Hornet-ylilennolla Keski-Suomen Laukaassa kello 12.40. Lennolla on säävaraus.

Toiminnan päättymistä kuvaillaan haikeaksi

Rintaveteraaniliiton toimintaa on Louekosken mukaan pyöritetty jo muutamien vuosien ajan kannattajajäsenten voimin.

Kyseessä ei ole Louekosken mukaan ensimmäinen veteraaniliiton päättyminen, sillä Rintamanaisten Liitto lakkautettiin vuonna 2013.

Veteraanien edunvalvonta ja veteraaniperinteen vaalimistyö siirtyvät hiljalleen Tammenlehvän perinneliitolle, joka tulee jatkamaan valtakunnallisena veteraanijärjestönä.

Louekoski kuvailee liiton toiminnan päättymistä haikeaksi.

– Tämä on vääjäämätön tosiasia, jonka ajan kuluminen on tuonut ajankohtaiseksi meidän liittomme kohdalla.

Suomessa toimii Louekosken mukaan vielä kaksi veteraaniliittoa: Sotainvalidien Veljesliitto sekä Suomen Sotaveteraaniliitto.

Rasmus Ekström