Ruotsin, Turkin ja Naton edustajat tapaavat runsaan viikon kuluttua – Naton pääsihteeri muistutti jälleen Turkissa, että Ruotsi on täyttänyt velvoitteensa päästäkseen sotilasliiton jäseneksi

0
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg korosti jälleen, että Ruotsi on täyttänyt kaikki velvoitteensa päästäkseen sotilasliiton jäseneksi. Kuvassa Stoltenberg Norjassa torstaina. LEHTIKUVA / AFP
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg korosti jälleen, että Ruotsi on täyttänyt kaikki velvoitteensa päästäkseen sotilasliiton jäseneksi. Kuvassa Stoltenberg Norjassa torstaina. LEHTIKUVA / AFP

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat sopineet, että Ruotsin, Turkin ja Naton edustajat tapaavat 12. kesäkuuta alkavalla viikolla, kertoi Stoltenberg tiedotustilaisuudessa Ankarassa.

Stoltenberg korosti myös jälleen, että Ruotsi on täyttänyt kaikki velvoitteensa päästäkseen sotilasliiton jäseneksi. Maa on muun muassa uudistanut terrorismilakejaan ja sallinut aseviennin Turkkiin.

– Ruotsi on ottanut merkittäviä askelia vastatakseen Turkin huolenaiheisiin, Stoltenberg muistutti.

Pääsihteeri viittasi kuitenkin myös kokoontumisvapauteen ja oikeuteen osoittaa mieltä perusoikeuksina viitaten näin Ruotsissa olleisiin Turkki-mielenosoituksiin.

Stoltenbergiltä kysyttiin myös, onko mahdollista, että Ruotsi olisi mukana Vilnassa Liettuassa pidettävässä Naton huippukokouksessa heinäkuussa Naton jäsenenä. Pääsihteerin mukaan aikaa on edelleen riittävästi jäsenyyden saattamiseksi voimaan ennen kokousta.

Turkki ja Unkari eivät vielä ole hyväksyneet Ruotsin jäsenyyttä.

Turkki on muun muassa syyttänyt Ruotsia siitä, että se tarjoaa turvapaikkoja Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) jäsenille. Lisäksi Turkkia vastustavat mielenosoitukset ja tanskalais-ruotsalaisen poliitikon Rasmus Paludanin Koraanin polttaminen ovat kiristäneet maiden välejä.