
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kertoo saaneensa syytteen salaisten asiakirjojen käsittelyn vuoksi. Trump kertoi asiasta torstaina omassa Truth Social -viestipalvelussaan.
Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Trumpia vastaan on nostettu seitsemän syytekohtaa. New York Timesin mukaan syytekohtina ovat muun muassa salaliitto oikeuden estämiseksi, maanpuolustussalaisuuksien säilyttäminen vakoilulain vastaisesti ja väärien lausuntojen antaminen.
Trumpin mukaan hänet on kutsuttu Miamiin liittovaltion tuomioistuimen eteen ensi tiistaina.
– En ikinä olisi uskonut, että tällaista voisi tapahtua Yhdysvaltain entiselle presidentille, kirjoitti Trump julkaisussaan.
Trump on toistuvasti kiistänyt tehneensä mitään väärää.
Maan oikeusministeriö ei toistaiseksi ole vahvistanut asiaa. Keskiviikkona useat yhdysvaltalaismediat kuitenkin kertoivat, että syyttäjät olivat ilmoittaneet käynnissä olevasta tutkinnasta Trumpin asianajajille.
Tapauksessa on kyse siitä, kuinka Trump oli käsitellyt salattuja asiakirjoja presidenttikautensa jälkeen. Trump oli säilönyt noin 11 000 asiakirjaa Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lagon kartanoonsa.
Asian tutkiminen alkoi viime vuonna. Lopulta Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kärräsi kartanosta tuhansia asiakirjoja elokuussa suoritetun kotietsinnän yhteydessä. Trump oli kuukausien ajan yrittänyt estää asiakirjojen palauttamisen.
Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain entisistä presidenteistä, jota vastaan on nostettu liittovaltiotason syytteitä. Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi. Vaikka Trump onkin saamassa syytteitä, se ei estä hänen presidentinvaalikampanjaansa.
Niin ikään vaikka Trump saisi tuomion, se ei estäisi häntä toimimasta presidenttinä, jos hänet valitaan virkaan, sanoo oikeustieteen professori Anna G. Cominsky Washington Post -lehdelle.
Republikaanien huippupoliitikot arvostelivat syytettä
Republikaanien johtavat poliitikot luonnehtivat Trumpin syytettä lain ”aseistamiseksi”. Näin sanoi muun muassa Ron DeSantis, joka myös tavoittelee puolueen presidenttiehdokkuutta. Vaikka hän ei suoraan puolustanut Trumpia, hän sanoi maansa oikeusministeriön olleen ”kovin innokas” Trumpin ajojahdissa, mutta olleen ”passiivinen” presidentti Joe Bidenin ja Trumpin entisen kilpailijan Hillary Clintonin kohdalla, kertoo BBC.
Edustajainhuoneen puhemies, republikaani Kevin McCarthy käytti myös sanaa ”aseistaminen” kuten myös senaattori Ted Cruz ja edustajainhuoneen enemmistöjohtaja Steve Scalise.
McCarthy myös puolusti Trumpia.
– Minä, kuten myös jokainen laillisuusperiaatteeseen uskova amerikkalainen, seisomme presidentti Trumpin rinnalla tätä vakavaa vääryyttä vastaan, McCarthy sanoi.
—
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.
Henrietta Nyberg, Eeva Nikkilä-Kiipula