Salo ei investoi lainarahalla – Tänä vuonna kaupungin velka vähenee ja ylijäämä kasvaa

1

Salon ensi vuoden talousarviota lähdetään laatimaan periaatteella, että velkaa ei tehdä. Uutta lainaa otetaan vain, jos maksuvalmius vaatii.

Investointeja ei toteuteta velkarahalla. Tasapainoisessa taloustilanteessa investointien omarahoitus on lähellä sataa prosenttia, todetaan kaupunginhallituksen maanantaina hyväksymissä talousarvion laadintaohjeissa.

Kaupungin nykyinen investointiohjelma hyväksyttiin tämän vuoden talousarvion yhteydessä viime joulukuussa. Sen mukaan ensi vuoden investoinnit ovat 23,8 miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa viime viikolla monen valtuustoryhmän puheenjohtaja oli sitä mieltä, että investointeja pitäisi lisätä.

Tämän vuoden alussa Salolla oli lainaa vajaan 85 miljoonaa euroa, ja vuoden lopussa sitä on päivitetyn talousarvion mukaan 14 miljoonaa euroa vähemmän.

Salon tämä vuosi saattaa ennusteen mukaan mennä vielä paremmin kuin viime vuosi.

Vuonna 2022 ylijäämää kertyi vajaat 9 miljoonaa euroa, ja alkuvuoden lukujen perusteella tälle vuodelle ennakoidaan yli 12 miljoonan euron ylijäämää.

Ensi vuodelle ylijäämää kertyy talousarvioraamissa enää alle 3 miljoonaa.

Toimintakulujen arvioidaan talousarvio-ohjeessa kasvavanensi vuonna tähän vuoteen verrattunatästä vuodesta keskimäärin 2,9 prosenttia. Henkilöstökulujen kasvu on 3 prosenttia.

Liikelaitos Salon Vedeltä odotetaan 4 prosenttia tuottoa sijoitetulle pääomalle. Perusperiaate on, että liiketoiminnasta aiheutuvat kulut peritään kuluttajamaksuilla.

Kunnallisveroprosentti on 8,11. Kunnallisveron tuotto perustuu Kuntaliiton keväiseen arvioon, jonka mukaan rahaa tulee kaupungille runsaat 112 miljoonaa euroa. Valtionosuuksia odotetaan saatavan runsaat 25 miljoonaa euroa.

Kaupungin ulkoiset toimintamenot ovat hallituksen hyväksymässä raamissa vajaat 121 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus päättää lautakuntakohtaisesta budjettiraamista syyskuussa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kyyneleenä meressä
5 kuukautta sitten

Siellä on ylijäämässä mukana myös Saurun koulun lakkauttamisesta punainen nuppineula ja kuuden kuukauden lämmityskulut arviolta noin 20 k€. Kyllä siihen olisi kuntatalous varmalla kaatunut. Sitten kohta kun on taas tarpeeksi kärvistelty niin laitetaan vaikka joku kiva vetovoimakokeilu sinne mistä siitä on strategian mukaan tapauskohtaisesti milloinkin lupa haaveilla.