Syyttäjä vaatii salolaisparille pysyvää eläintenpitokieltoa – yli sadasta eläimestä osa löytyi kuolleina

0
Salolaista pariskuntaa syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Kuvituskuva.

Poliisi teki kotietsinnän Salon Kiikalaan vuoden 2020 joulukuussa ja törmäsi järkyttävään yllätykseen.

Reilun 300 neliömetrin talossa oli yli 100 eläintä, joista osa löytyi kuolleina, osa piti lopettaa paikan päälle ja osa kuoli pian eläinten huostaanoton jälkeen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli Kiikalan tapausta perjantain istunnossa.

Asunnon ja eläinten omistanutta pariskuntaa syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Syytetyt ovat myöntäneet syyllisyytensä eläinten väliaikaiseen laiminlyöntiin, mutta kiistävät syyllistyneensä törkeään eläinsuojelurikokseen.

Pariskunnan miesosapuoli oli paikalla, kun poliisi tuli tekemään kotietsintää taloon. Käräjäoikeudessa ei avattu poliisin kotietsinnän syitä, mutta pariskunnan mukaan kotietsintään liittyi kolmas osapuoli. Talosta löytyneet eläimet olivat poliisille yllätys.

Asunnon lattiat olivat valokuvien perusteella täynnä ulostetta ja muita eläimien eritteitä. Kotietsinnän hetkellä syytetty nainen oli omien sanojensa mukaan ostamassa Tokmannilta siivoustarvikkeita.

Poliisi soitti Turun valvontaeläinlääkärille, joka hälytti Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella päivystäneen eläinlääkäri Sanna-Marti Artukan paikalle. Paikalle oli jo hälytetty Turun Eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisia auttamaan eläinten kiinniotossa.

Kiertäessään taloa poliisi päätyi ampumaan kaksi laumanvartijakoiraa talon navettaan. Poliisi epäili koiria vaarallisiksi, eikä kokenut pääsevänsä ohittamaan niitä turvallisesti. Artukan myöhemmän tarkastuksen mukaan koirat olivat huomattavan laihoja.

Tapahtumapaikalla poliisi lopetti myös kaksi vuohta, jotka eivät olleet saaneet riittävästi ravintoa. Artukan todistajanlausunnon mukaan yksi vuohista kiusasi ja puski minipossua.

Artukan tarkastusta seuraavana päivänä 21. joulukuuta 2020 Salon vs. valvontaeläinlääkäri Taru Toppi tuli tekemään asuntoon eläinsuojelutarkastusta. Tuolloin pääsyytetty oli ehtinyt siivota päällisin puolin asunnon keskikerrosta, mutta Toppi havaitsi silti eläinten olosuhteissa lukuisia puutteita. Myös Toppi antoi lausuntonsa käräjäoikeudessa.

Tapauksen pääsyytetty salolaisnainen omisti valtaosan eläimistä. Hänen puolisonsa oli vastuussa oman kertomuksensa mukaan kolmen koiran, käärmeiden ja parta-agamien hoidosta. Pariakymmentä akvaariokalaa pariskunta hoiti yhdessä.

Pääsyytetyn puolisolla on Topin todistajanlausunnon mukaan ennestäänkin historiaa eläinsuojelun piirissä. Häntä on kuultu eläinten laiminlyöntiin liittyvissä seikoissa, mutta tuolloin määräykset ovat kohdistuneet eläinten tilapäiselle haltijalle.

Pariskunnan talon suuri eläinmäärä koostui muun muassa 17 koirasta, viidestä kissasta, yhdeksästä kanista, käärmeistä, kanoista ja lampaista. Eläinsuojelutarkastuksen hetkellä yksi koirista pääsi vapaaksi ja tappoi kissan.

Talon eläimistä 12 oli kuolleita Artukan tarkastuksen hetkellä. Pääsyytetty kertoi käräjäoikeudessa tappaneensa kuolleet eläimet valtaosin itse. Hänen kertomuksensa mukaan kaikki talon jyrsijät, sekä tapetut että elävät oli tarkoitettu käärmeiden ruuaksi.

Huomionarvoista tutkinnassa oli, että kuolleiden eläinten raadot oli jätetty elävien eläimien häkkeihin useammaksi päiväksi, mahdollisesti jopa viikoiksi.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella päivystäneen eläinlääkäri Artukan mukaan kuolleet eläimet olivat kärsineet ennen menehtymistään.

Patologin lausunnosta selvisi, että kuolleena löytynyt chinchilla oli kärsinyt hoitamattomasta ja märkivästä keuhkotulehduksesta. Chinchilla löytyi asunnon roskiksesta jätösten peittämänä.

Eläinlääkärin todisteet laiminlyönneistä liittyivät shetlanninponin terveydentilaan ja esimerkiksi kavioiden pituuteen sekä suomenhevosen huonoon kuntoon ja laihaan olemukseen. Lisäksi eläinlääkärin lausuntoja oli tehty toisesta chinchillasta, parta-agamasta ja kanista. Parta-agaman leuasta löydettiin kuolio, jota ei oltu hoidettu.

Pääsyytetty vetosi tapauksessa omaan sairastumiseensa kaksi viikkoa ennen eläinsuojelutarkastusta. Hän oli lääkärintodistuksen mukaan sairastunut flunssaan ja hänellä epäiltiin koronatartuntaa. Syytetty oli oman kertomuksensa mukaan kovassa kuumeessa kykenemätön huolehtimaan eläimistä. Hänen puolisonsa tai ystävänsä eivät auttaneet eläinten hoidossa tartuntariskin vuoksi.

Pääsyytetty asui kolmikerroksisen talon keskikerroksessa. Tapahtumien aikana hänen puolisonsa asui alakerrassa ja vastasi omien eläintensä hoidosta. Talon alin kerros ei ollut yhtä selkeästi jätösten peitossa kuin kaksi talon ylempää kerrosta.

Pääsyytetty oli kertomansa mukaan aikeissa luopua eläimistä syksyllä 2020 aloitetun vuorotyön vuoksi. Hän kertoi pariskunnan omistaneen reilu sata eläintä vasta alle vuoden ajan. Monille eläimistä oli jo sovittuna uusi kotipaikka. Pääsyytetyn mukaan kaikkien talon eläinten arvo oli yli 40 000 euroa.

Syytetyt kyseenalaistivat eläinten välittömän huostaanoton tarpeenmukaisuuden.

Tällä hetkellä pariskunta omistaa ainoastaan kaksi koiraa.

Syyttäjä vaatii pariskunnalle ehdollista vankeusrangaistusta sekä pysyvää eläintenpitokieltoa. Tuomio asiassa annetaan myöhemmin.