
Salon Vuokratalojen isännöinti, siivous ja kunnossapito on päätynyt viranomaisten tutkittavaksi. Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää, onko kaupungin vuokrataloyhtiö kilpailuttanut hankinnat lainmukaisesti.
– Olemme aloittaneet tapauksen selvittämisen omatoimisesti, asiantuntija Heikki Puttonen KKV:sta sanoo.
Salon Vuokratalot Oy on rämpinyt kohusta toiseen parin viime vuoden aikana. Viimeisin näytös käytiin kevään yhtiökokouksessa, jossa kaupunki yllättäen siivosi poliitikot hallituksesta ja istutti viranhaltijat tilalle.
KKV haluaa nyt tietää, miten vuokrataloyhtiö on hankkinut isännöinti- ja siivouspalvelut sekä rakennustekniset työt ja paljonko niistä on maksettu. Virasto haluaa nähtäväkseen hankintailmoitukset, hankintapäätökset ja sopimukset.
”Lisäksi selvitetään mahdollisia muita kilpailuttamattomia hankintoja”, KKV toteaa Salon Vuokratalot Oy:lle lähettämässään selvityspyynnössä.
Salon kaupunki omistaa Salon Vuokratalot Oy:n osakkeista 100 prosenttia. Se on kaupungin strateginen tytäryhtiö, joka pyörittää 8,5 miljoonan euron liikevaihtoa ja hallitsee kymmenien miljoonien eurojen kiinteistöomaisuutta rivitaloista kerrostaloihin.
Vuokratalot toimii markkinoilla itsenäisenä tytäryhtiönä, joka päättää omista hankinnoistaan. Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää nyt sitä, onko vuokrataloyhtiö toiminut hankintalain mukaisesti ostaessaan isännöinti-, siivous- ja kunnossapitopalveluja.
Salon Vuokratalot on hankkinut kaikki tarvitsemansa palvelut OP Koti Lounaismaalta vuodesta 2012 alkaen: isännöinnin, taloushallinnon, kirjanpidon ja asuntojen vuokrauksen.
– Palveluja ei ole kilpailutettu yhtiön edellisten toimitusjohtajien ja hallitusten jäljiltä, Salon Vuokratalot Oy:n hallituksen entinen puheenjohtaja Jarkko Anttila (sd.) sanoo.
KKV:n selvityspyyntö on päivätty 5. kesäkuuta. Kirje tiettävästi kulkeutui viiveellä vuokrataloyhtiön toimitusjohtaja Timo Eloselle. KKV oli antanut alun perin kaksi viikkoa aikaa vastata, mutta Elonen pyysi lisäaikaa. Uusi määräaika on 5. heinäkuuta.
– Annamme KKV:lle asianmukaisen vastauksen ensi keskiviikkona, Elonen tyytyy kommentoimaan.
Elonen aloitti Vuokratalojen toimitusjohtajana pari kuukautta sitten. Nyt hänen on vastattava neljääntoista yksityiskohtaiseen kysymykseen vuosilta 2021–2023. Ajanjakso on sama, jolloin Jarkko Anttila oli yhtiön hallituksen puheenjohtajana.
– Hallituksen tehtävä on valvoa yhtiön toimintaa ja sitä me teimme. Tartuimme ja puutuimme asioihin, mutta työmme päättyi ennenaikaisesti, Anttila sanoo.
Hallituksen nelivuotinen kausi katkesi puolimatkassa, kun Salon kaupunki päätti vaihtaa yhtiön koko johdon.
Jarkko Anttilan mielestä kaupungin olisi syytä tehdä sisäinen tarkastus, jossa perattaisiin vuokrataloyhtiön toimintaa menneinä vuosina. Anttila sanoo myös miettivänsä, löytyisikö Salon Vuokrataloista tutkittavaa KKV:n lisäksi myös muille viranomaisille.
– Tämä pitää katsoa loppuun saakka!
Kilpailu- ja kuluttajaviraston ajallista toimivaltaa rajoittaa laki julkisista hankinnoista.
– Käytännössä emme voi puuttua yli kaksi vuotta vanhempiin asioihin, asiantuntija Heikki Puttonen huomauttaa.
Salon Vuokratalot Oy:n jutussa KKV antaa ratkaisunsa aikaisintaan syksyllä. Virasto varautuu pyytämään lisäselvityksiä, ja lomakausikin voi venyttää aikataulua.
– Hengitystä ei kannata pidätellä vielä kesän aikana, Puttonen sanoo.
Nykyisenlainen Salon Vuokratalot Oy syntyi kuntaliitoksen jälkimainingeissa syksyllä 2010. Uusi Salo omisti kymmenen kunnan jäljiltä kokonaan 23 vuokrataloyhtiötä Kiikalasta Särkisaloon. Osalla pienistä yhtiöistä oli rahavaikeuksia.
Valtuusto päätti niputtaa vuokrataloyhtiöt yhdeksi isoksi yhtiöksi. Perustelujen mukaan vuokratalojen hallinto kevenisi, talous vahvistuisi ja remonttien teko helpottuisi.
Isännöinnin kaupunki keskitti siirtymäajaksi OP-Isännöinnille, joka oli jo ennestään hoitanut seudun suurimpia vuokrataloyhtiöitä. Muille vuokrataloyhtiöille annettiin ohje irtisanoa vanhat isännöintisopimuksensa.
Kun kaupunki sitten kilpailutti Salon Vuokratalot Oy:n isännöinnin, valituksi tuli Salon OP-Kiinteistökeskus. Yrityksen nimi on sittemmin muuttunut OP Koti Lounaismaaksi.
Isännöintisopimus on voimassa toistaiseksi.
Tutkintakynnys ylittyi
Kilpailu- ja kuluttajaviraston yksi päätehtävistä on valvoa julkisia hankintoja, joita tehdään kunnissa kymmenillä miljardeilla euroilla vuodessa. Kuka tahansa voi lähettää virastolle nimettömän vihjeen epäillessään, että hankintalakia on rikottu.
Virasto tekee ensin esiselvityksen, jonka jälkeen se ratkaisee, aloitetaanko asiassa tutkinta vai ei. Kaikki vihjeet eivät suinkaan johda toimenpiteisiin.
Salon Vuokratalojen tapauksessa kynnys on ylittynyt.
Yleensä käy niin, kun jotain paperia pyytää tutkittavakseen, että saa vastaukseksi sen sisältävän liikesalaisuuksia.
Vihdoinkin alkaa tapahtua!
Nyt osui ja kohta uppoaa.
Toivottavasti tutkitaan sitten oikein pohjamutia myöden, että asiat selviävät. Ja niin se on kyllä kanssa, että mitä enemmän kaivaa, sen enemmän haisee.
Paikallinen kansanedustaja lupasi laittaa tämän kuntoon. Taisi olla vaan niitä kuuluisia vaalilupauksia.