Sisäilmaongelmia päiväkodissa tai sitten ei – Someron valtuustossa väännettiin kättä sivistysjohtajan käyttämistä termeistä

12
Someron kaupunginvaltuustossa perättiin selityksiä sivistysjohtajan lausuntoihin, jotka koskivat Leivonpesän päiväkodin sisäilmaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron kaupunginvaltuustossa väännettiin maanantaina kättä siitä, millaisia termejä sisäilmaan liittyvistä ongelmista kannattaa käyttää. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Harri Känkänen (ps.) vaati sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholmilta vastauksia siihen, millainen sisäilmaongelma on Leivonpesän päiväkodissa.

–  Salon Seudun Sanomien jutussa toukokuussa kerrottiin, että rakennuksessa on jo usean vuoden ajan todettu sisäilmaongelmia, joita ei ole saatu korjattua. Täsmälleen sama tieto löytyy myös sivistyslautakunnan pöytäkirjasta. Mitä nämä ongelmat oikein ovat, kun tekninen lautakunta ei tiedä mitään, vaikka sille nämä asiat kuuluvat, Känkänen ihmetteli.

Mäkelä-Rönnholm kertoi, että keskustassa sijaitsevan Leivonpesän päiväkodin henkilökunnalta ja lasten vanhemmilta on tullut viestejä oireilusta.

– Tekninen toimi on nyt tehnyt töitä sisäilman parantamiseksi, Mäkelä-Rönnholm huomautti.

Känkänen ei ollut tyytyväinen vastaukseen:

– Sisäilmaongelmia jo usean vuoden ajan. Miksi käytetään termiä ongelmia, joka johtaa harhaan?

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen puolusti alaisensa sananvalintaa:

– Sisäilmaongelma voi viitata terveysuhkien lisäksi myös viihtyvyysasioihin.

Teknistä lautakuntaa viime valtuustokaudella johtanut Juha Salo (kesk.) oli yhtä tietämätön päiväkodin sisäilmaongelmista kuin Känkänen.

– Sisäilmaongelmista löytyy oma protokolla, miten pitää edetä. Itse tiedän vuosien takaa, että Leivonpesässä käytettiin varastotilaa leikkitilana. Siitä tuli ongelmia, Salo huomautti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus (kok.) korosti, että kyseessä on vakava asia.

– Jukolassa sisäilmaongelma muuttui ihmisten mielissä homeongelmaksi. Siellä tuli tuloilmansuodattimien kautta rakennukseen mineraalivillapölyä. Ongelma korjattiin, mutta ihmisten asenne oli jo muuttunut, Varjus totesi.

Minna Kotti (sd.) kertoi nähneensä itse vuonna 2018 Leivonpesässä mustaa hometta.

– Se korjattiin laittamalla valkoista maalia päälle.

Juha Salo vastasi Kotille:

– Se korjattiin avaamalla rakenteet, minkä jälkeen paikka maalattiin.

Harri Känkäsellä oli oma selitys sivistyspuolen termien valintaan:

– Välillä tuntuu, että sivistysjohtaja ja kasvatuspäällikkö tekevät politiikkaa

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Someron touhuja
5 kuukautta sitten

Somerolla on tapana korjata kaikki peittämällä.
Vuokra-asunnonkin kylpyhuoneen vihertävä seinä hoidettiin kuntoon laittamalla pieni nurkkaus kaakelilaattoja, niin saatiin piiloon eikä ongelmaa enää ollut.
Tosin vuosien päästä voi olla senkin talon purku edessä.

Tosi on
5 kuukautta sitten

Nämä sisäilma ongelmat ei ole minusta tuntuu juttuja .
Niitä tutkitaan on erilaisia mittareita jolla ne todetaan .
Monesti nämä ongelmat alkaa paisua kun joku mainitsee sana home . Sillon jokaisella alkaa olee jos jonkinmoista nuhaa . Kiinteiatön ylläpito ja huolto on tärkeää ,kiinteistön hoitajan pitää olla ammattilainen
Näissä Yhteiskunnan kiinteistöissä kun tupataan nuo kiinteistön hoitajat valitsemaan poliittisin perustein , pihamiehenä voi toimia jäsenkirjan perusteella .
Ilmanvaihdon huolto on tärkeää ja kiinteistö automaation .

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Ongelma näissä ”sisäilmaongelmissa ja homeissa” on se, että kouluttamattomallakin hoitoapulaisella on varma tieto ongelmista. Siinä ei professorin mittauksiin perustuvalla lausunnolla ei ole mitään väliä, kun juuri eronnut ”mirkku” kertoo muka-ongelmista kahvipöydässä. Ikinä ongelma ei ole lemmikeissä, valesokkelilastulevyrivarissa, tupakanpoltossa vaan aina työpaikalla ja tietenkin julkisella sektorilla. Oliko muuten Nokian kukoistuskaudella sisäilmaongelmia?

Terveisin nimimerkki ”muutaman turhan tutkimuksen teettänyt”.

Olli
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ei Salossa olevilla tehtailla, en ainakaan muista kuulleeni.

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Sitä juuri tarkoitin, miksiköhän ei ollut?

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ehkä siellä ei ole säästetty kiinteistöjen ilmanvaihdossa. Muutenkaan se, että tilaamassasi selvityksessä ei havaita jotain, ei tarkoita sitä, ettei ongelmia ole. Konsultin vastuu rajautuu siihen, että kertoo havainnoistaan. Konsultti ei vastaa siitä, että ongelmia ei ole. Olen tutustunut esim. kuntotarkastajan mukaan terveeseen ok-taloon, jossa huomasin useita puutteita.

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Taas pukkaa palstan tyyliin varmaa uskoa, jos tutkitaan homeita eikä niitä löydy, niin silloin niitä ei löydy. Sanoi juuri eronnut mirkku mitä hyvänsä. Kyseessä ei myöskään ole mikään konsultti, eikä missi”kodinvälittäjän” kouluttamaton kaveri kuntotarkastajana vaan korkeasti koulutettu ammattilainen ja tässähän ei ole kyseessä kuntotarkastus vaan hometutkimus. Suomen suurin kiinteistönomistaja muuten ohjeistaa pysäyttämään koneellisen ilmanvaihdon yöksi eli ajalle, jolloin kiinteistössä ei ole käyttäjiä.

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Hometutkijat voi olla korkeasti koulutettuja, mutta silti toimivat konsultteina konsultin vastuulla. Jos luet raporttisi, sielläkään ei sanota rakenteiden olevan kunnossa. Siellä sanotaan, ettei ongelmia havaittu. Mutta onhan aivan älytöntä tehdä johtopäätöksiä yhtään mistään sen perusteella, että muutamassa tilaamassasi tutkimuksessa ei ole hometta löydetty. Monessa paikassa on löydetty ja jopa rakennuksia purettu sen takia.

En tiedä Suomen suurimman kiinteistönomistajan ohjeistuksista, mutta homekorjauksia niissäkin kiinteistöissä tehdään. Ilmeisesti omistajaohjaus toimii tehokkaasti, vaikkakin eri periaatteella kuin yksityiset yritykset.

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Kun usko on luja niin usko on luja, miksi uskoa tiedettä kun kariutunut parisuhde antaa ”paremmat” tiedot.

Urpo
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Rakennuksen hometutkimus ei ole tiedettä. Mutta jos ongelmia ei ole havaittu, silloin niitä ei ole havaittu. En minä tätä raportissa kerrottua asiaa kiistä. Sinullahan tuntuu selitykset tilanteeseen olevan tiedossa ilman minkäänlaista tutkimistakin, joten asetelma on vähintään outo.

55v avioliittoa.
5 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Miten parisuhde kuuluu ko. asiaan?

MDI
5 kuukautta sitten

Siten, että omien kokemusteni perusteella homeisiin ja sisäilmaongelmiin liittyy julkinen sektori, naisvaltainen ala ja kariutumassa oleva parisuhde, silloin kaikki on niiiiiin väärin ja työnantajan vika.