Katso karhua ja sutta turvallisesti suoraan silmiin

0
Päivi Arvonen on onnistunut ikuistamaan karhun pulahduksen metsälampeen. Arvonen kertoo, että uiva karhu on varsin harvinainen näky. Kuva: Päivi Arvonen

Suomen suurpedot valtaavat tänä kesänä Someron Pellavaenkelin gallerian, kun esillä on ammattivalokuvaaja Päivi Arvosen valokuvanäyttely Suurpetojen poluilla – karhu, susi ja ahma erämaaluonnossa.

Näyttely esittelee kolmisenkymmentä suurpetoaiheista luontokuvaa. Kaikki esillä olevista kuvista on otettu suljetulta rajavyöhykkeeltä Kuhmosta, ja niissä esiintyvät näyttelyn nimen mukaisesti karhu, susi ja ahma.

Valokuvaaja Päivi Arvonen on koostanut kuvistaan kymmeniä näyttelyitä, mutta suurpetokuvat ovat esillä Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Aiemmin ne on nähty näyttelyissä ulkomailla. Somerolle suurpetonäyttely koostettiin yleisön pyynnöstä.
– Minulta on paljon pyydetty karhu- ja petokuvia, Arvonen kertoo.

Näyttelyn aihe on Arvoselle itselleen henkilökohtaisesti tärkeä. Hän kertoo innostuvansa suurpetojen kuvaamisesta aina uudelleen ja uudelleen.
– Pedot herättävät kunnioitusta, ihastusta ja kiinnostusta. Rakastan kaikkia eläimiä, ja luonnon kuvaaminen oli minulle harrastus jo ennen kuin siitä tuli minulle ammatti.

Päivi Arvosen mukaan näyttely on tärkeä juuri tässä ajassa, sillä se muistuttaa arvostamaan luontoa ja eläimiä. Näyttelyn kuvat korostavat eläinten oikeutta olemassaoloonsa.

Arvonen uskoo, että näyttelyssä riittää nähtävää ennen kaikkea luonnosta ja eläimistä kiinnostuneille. Siellä suurpetoihin pääsee tutustumaan poikkeuksellisen läheltä.
– Näyttelyssä voi turvallisesti katsoa karhua ja sutta suoraan silmiin, Arvonen sanoo.

Suurpetojen poluilla – karhu, susi ja ahma erämaaluonnossa -valokuvanäyttely esillä Someron Pellavaenkelin galleriassa 5.8. saakka. Avoinna ma-pe 10–17, la 10–14.