Someron kaupunki jatkaa Vanhaintuen tekohengitystä – yhdistyksen rahat menevät lainoihin, joten vanhusten asuntojen kunnostamiseen ei riitä varoja

0
Someron Vanhaintuen hallituksen puheenjohtaja Anne Teräväinen kertoo, että yhdistys rakennutti 1970-luvun alussa neljä rivitaloa Turuntien varteen. Yksi taloista myytiin vanhuksille omakustannushintaan, mutta Vanhaintuella on vielä kolme pitkää taloa. Kuva: SSSPäivi Malin

Vanhusten rivitaloja ylläpitävä Someron Vanhaintuki tarvitsee jälleen apua Someron kaupungilta. Kaupunginhallitus ehdottaa tällä kertaa, että kaupunginvaltuusto myöntää Vanhaintuelle 50 000 euron avustuksen.

Someron Vanhaintuen hallituksen puheenjohtaja Anne Teräväinen kuvaa yhdistyksen tilannetta sellaiseksi, että se ei selviä ilman kaupungin antamaa toistuvaa tekohengitystä.

– Vanhaintuen velkarasitus on niin kova, että yhdistyksellä ei ole varaa lainanhoitokulujen jälkeen asuntojen kunnossapitoon ja korjauksiin. Vuokratulot eivät siihen riitä, vaikka asuntojen käyttöaste on noussut muutaman vuoden takaisesta, Teräväinen huomauttaa.

Someron Vanhaintuella on Turuntien varressa kolme rivitaloa. Talot on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat kotihoitoa tai muita tukipalveluita.

Rivitaloissa on yhteensä 37 asuntoa sekä 100 neliön suuruinen yhteistila. Talojen asukkaat viettävät yhteistilassa aikaa yhdessä, minkä lisäksi tilaa vuokrataan ulkopuolisille.

Vanhaintuki on tarvinnut viime vuosina kaupunkia usein, sillä kaupunki on tukenut yhdistystä vuodesta 2012 lähtien moneen otteeseen. Talousongelmien ydin ovat vuosina 2007–2011 tehdyt kattoremontit, joissa rivitalojen tasakatot muutettiin harjakatoiksi.

Viisi vuotta sitten kaupunki antoi yhdistykselle vajaat 59 000 euroa, jolla Vanhaintuki pystyi maksamaan lainojensa lyhennys- ja korkorästejä. Samalla Valtionkonttorin antaman lainan laina-aika piteni ja korko laski.

Vuosina 2018–2019 tehty putkistojen saneeraus kiristi edelleen Someron Vanhaintuen taloutta. Apuun tuli jälleen Someron kaupunki, joka antoi Vanhaintuelle remonttia varten 200 000 euron lainan.

– Uusi ongelma on nyt tämä kaupungin laina, jota lyhennetään. Näiden lyhennysten jälkeen yhdistykselle jää käyttörahaa entistä vähemmän, joten edes asuntojen akuutteihin korjauksiin ei ole tällä hetkellä varaa, Teräväinen toteaa.

Anne Teräväinen antaa käytännön esimerkin tämän hetken rahapulasta.

– Rivitalojen ilmastoinnin puhdistus olisi ajankohtaista, mutta Vanhaintuella ei ole siihen rahaa. Ilmastoinnin huolto maksaa joitakin tuhansia euroa, mutta Vanhaintuen varat eivät riitä tällä hetkellä siihenkään.

Someron Vanhaintuki esitti kaksi vuotta sitten kaupungille, että kaupunki vuokraisi Vanhaintuen omistamat kiinteistöt ja vastaisi niiden edelleen vuokraamisesta ja ylläpidosta. Kaupunki ei ole vielä vastannut esitykseen.

– Tekeillä on parhaillaan selvitys siitä, miten yhdistyksen purkaminen ja asuntojen siirtäminen kaupungin haltuun vaikuttaisi Vanhaintuen saamiin lainoihin ja avustuksiin, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo.

Teräväinen peräänkuuluttaa Vanhaintuen taloille nykyistä pitkäaikaisempaa ratkaisua. Asuntojen purkaminen ei ole Teräväisen mukaan vaihtoehto.

– Asunnot ovat ihan asuttavassa kunnossa, joten niiden purkaminen ei ole järkevää.

Vanhaintuki aikoo käyttää uusimman 50 000 euron avustuksen asuntojen kuntokartoituksen laatimiseen ja sen mukaisten korjaustoimenpiteiden suorittamiseen.

– Kun tuo raha on käytetty, tarvitaan asuntojen korjauksiin jälleen uutta ulkopuolista tukea, Teräväinen sanoo.