Starttipaja ja nuorisotila entiseen munapakkaamoon Somerolla – pitkään kiistelyn kohteena ollut Solu myydään kesän aikana

4
Munakunnan entinen halli sijaitsee Lummetiellä runsaan kilometrin päässä Someron ydinkeskustasta. Kaupunki vuokraa suuresta hallista 500 neliötä tilaa starttipajalle, nuorisotoimelle ja kansalaisopiston kutojille. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Nuorisotila, nuorten starttipaja ja kansalaisopiston kutojat siirtyvät entisiin munapakkaamon tiloihin Somerolla. Kaupunki vuokraa aikoinaan Munakunnan käytössä olleesta teollisuushallista 500 neliön tilat kyseisten toimintojen käyttöön.

Starttipajan, nuorisotoimen ja kutojien tilat ovat tällä hetkellä urheilukentän vieressä Solussa. Solu rakennettiin aikoinaan lukion väliaikaiseksi tilaksi, kun vanha Kiiruun koulu jouduttiin sulkemaan sisäilmaongelmia takia.

Kaupunki maksaa Lummetiellä sijaitsevista tiloista vuokraa vuodessa 32 000 euroa. Kaupunki selvitti Solun vaihtoehdoksi neljää tilaa, joista Munakunnan entinen halli nousi ykköseksi.

– Munakunnan entinen halli oli selvästi edullisin. Tilat ovat myös helposti muunneltavat, minkä lisäksi tilojen omistaja huolehtii tarvittavista remonteista, tekninen lautakunnan puheenjohtaja Harri Känkänen (ps.) huomauttaa.

Solu on parhaillaan myynnissä sähköisessä huutokaupassa. Myyntiaika päättyy 29. kesäkuuta. Tekninen lautakunta päätti maaliskuussa kahden tiukan äänestyksen jälkeen, että lukion väliaikaistilalla ei ole huutokaupassa lähtöhintaa. Rakennuksen ostajan tulee purkaa ja kuljettaa rakennus pois syyskuun aikana.

Solun käytöstä kiisteltiin Somerolla pitkään urheilukentän peruskorjauksen yhteydessä. Soluun suunniteltiin urheilukentän puku- ja pesutiloja, mutta suunnitelma kaatui monimutkaisten poliittisten vaiheiden ja kaupunginvaltuuston useiden käsittelyjen jälkeen.

Starttipajan valmentaja Mari Vasama sanoo, että Munakunnan entisestä hallista saa starttipajalle toimivat tilat.

– Saamme sieltä useamman huoneen ja tiloissa on keittiö. Runsaan kilometrin matka ydinkeskustasta hallille ei ole starttipajalle ongelma, Vasama toteaa.

Nuorisotoimen ja kansalaisopiston toiveena olivat entiset Sähkö & Koneen tilat. Niiden etuna nähtiin ennen kaikkea sijainti ydinkeskustassa.

Känkänen ja Someron kaupungin tekninen johtaja Mika Mäkelä korostavat, että entisen sähköliikkeen tiloissa vuokra olisi ollut 68 000 euroa vuodessa. Lisäksi kaupunki olisi maksanut tarvittavat noin 25 000 euron muutostyöt itse.

– Lummetie on väliaikainen ratkaisu, joten ei kannata laittaa hirveästi rahaa kiinni, Känkänen ja Mäkelä huomauttavat.

Kolmantena vaihtoehtona oli entisen M-Marketin tilat pääkadun varrella, mutta myös sen vuokra olisi ollut selvästi korkeampi kuin Lummetien vuokra.

Harri Känkänen toteaa, että kaupungin tiloja vapautuu lähivuosina, kun sosiaali- ja terveystoimen ratkaisut selvenevät hyvinvointialueella.

– On paljon mahdollista, että esimerkiksi Jukolasta torin laidalta vapautuu tiloja. Jukolahan tehtiin aikoinaan nimenomaan nuorisotilaksi.

Mika Mäkelä vieroksuu ajatusta, että runsas kilometri olisi nuorille liian pitkä matka nuorisotilaan.

– Tuollainen kilometrin matka voidaan nähdä hyvänä lähiliikuntana, kun jatkuvasti puhutaan nuorten liikkuvan liian vähän. Jos taas liikutaan mönkijöillä, nuorisotilan sijainti vähän kauempana rauhoittaa ydinkeskustaa.

Lummetien tiloissa tehdään kesän aikana pintaremonttia. Tila on loppukesästä starttipajan, nuorisotoimen ja kansalaisopiston käytössä.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nähty on
3 kuukautta sitten

Someron nuorison käyttäytyminen on ollut ongelma jo vuosia. On hyvä että tilat ovat pelkkää peltiä ympärillä, joten pienet paikkojen rikkomisetkaan eivät muodostu kohtuuttomiksi.
Kiiruun koulukeskuksen ovat jo saaneet aivan kamalaan kuntoon: rikottuja sohvia, sotkettuja tauluja jne. Siihen laitettiin järjetön määrä rahaa ja nuoriso hajottanut jo lähes kaiken.

Rahat kankkulan kaivoon
3 kuukautta sitten

Eikö Solua olisi kannattanut pitää sen ajan, että Varhalta tulevat tilat tiedetään? Nyt maksetaan 32 000 euroa vuodessa ylimääräistä aivan turhaan. Mutta sehän on nähty aiemminkin, että kaikessa mikä liittyy urheilukentän peruskorjaukseen syydetään rahaa surutta ilmaan. Koulujen kohdalla taas ollaan hyvinkin köyhiä.

Veronmaksajat maksavat riitelyn
3 kuukautta sitten

Samaa on ihmetelty täällä. Vuosikausia ollut rakennus paikallaan ja käyttäjät olleet tyytyväisiä. Nyt maksetaan väliaikaisista tiloista sivussa olevassa teollisuushallissa kovaa vuokraa. Voisiko joku laskea, mitä tämä riitely urheilukentän ja Solun ympärillä on meille veronmaksajille maksanut? Tällä pelillä pitääkin etsiä säästöä muualta kuten kouluista.

Laura
3 kuukautta sitten

Aivan samaa mieltä. Tähän Somerolla taas näyttää olevan rahaa laittaa.