Syyttäjän mukaan kuljetusyhtiöltä huijattiin satojatuhansia euroja perusteettomilla laskuilla – ex-maajohtajalle vaaditaan vankeutta

0
Syytteiden mukaan kuljetusyhtiön entinen maajohtaja sekä laati että hyväksyi huijauslaskuja. Hänen lisäkseen syytettynä on 11 ihmistä. LEHTIKUVA / Antti Hämäläinen
Syytteiden mukaan kuljetusyhtiön entinen maajohtaja sekä laati että hyväksyi huijauslaskuja. Hänen lisäkseen syytettynä on 11 ihmistä. LEHTIKUVA / Antti Hämäläinen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomion laajasta talousrikosjutusta, jossa syyttäjän mukaan kuljetusyhtiötä laskutettiin perusteettomasti satojentuhansien eurojen arvosta.

Syytettynä on yhteensä 12 ihmistä, heidän joukossaan yhtiön entinen Suomen-maajohtaja. Hänelle ja kuudelle muulle syytetylle vaaditaan ehdotonta vankeusrangaistusta. Lopuille syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin, että entisen maajohtajan ja muiden tahojen epäillään käyttäneen ja ohjanneen kuljetusyhtiön varoja perusteettomasti toisille yrityksille.

– On syytä epäillä, että varat ovat päätyneet joko hänelle (ex-maajohtajalle) tai hänen lähipiirinsä hyödyksi. Tutkinnanjohtajan näkemyksen mukaan hänet voisi luokitella selvästi pääepäillyksi, rikoskomisario Mikko Kiiski kertoi loppuvuodesta 2019, kun esitutkinta valmistui.

Syytteiden mukaan ex-maajohtaja oli muun muassa laatinut omistamansa, Viroon rekisteröidyn yrityksen nimissä kymmeniä perusteettomia laskuja, vienyt ne kuljetusyhtiön järjestelmään ja hyväksynyt laskut yhtiön puolesta. Seurauksena kuljetusyhtiö maksoi miehen virolaiselle yritykselle perusteetta lähes 300 000 euroa, syytteessä sanotaan.

Ex-maajohtaja on kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle kiistänyt kaikki syytteet ja vaatinut niiden hylkäämistä.

Rikoskokonaisuuden tutkinta kesti vuodet 2017–2019. Rikosepäilyjä selvitettiin kansainvälisten oikeusaputoimenpiteiden kautta, laajojen asiakirjahankintojen avulla ja kymmeniä ihmisiä kuulustelemalla. Jutun laajuudesta kertoo sekin, että poliisin esitutkinta-aineisto on yli 10 000-sivuinen.

Maria Rosvall