Takana 335 Neljänsuoran keikkaa ja kymmeniä Antti Ketosen keikkoja – Tanja ja Jussi Tikkasen rakkaustarina on samalla monen vuoden fanimatka

0
Antti Ketonen (kesk.) on ollut mukana Tanja ja Jussi Tikkasen elämässä koko parin yhteisen taipaleen ajan musiikin kautta. Tikkaset kulkivat ensin Neljänsuoran keikoilla kahdeksan vuotta. Nyt he käyvät soolouralle siirtyneen Ketosen keikoilla. Kuvat: SSS/Santeri Iltanen.

Kaikki alkoi sattumalta maaliskuussa 2011. Tanja ja Jussi Tikkanen olivat aloittaneet seurustelun pari kuukautta aiemmin ja pari oli päättänyt lähteä risteilylle. Kesken laivamatkan yökerhosta alkoi kuulua laulun sanat Mansikkaa ja valkoapilan kukkaa …

– Olin kuullut Neljänsuoran kappaleen radiosta ja ihastunut siihen, joten kiiruhdimme saman tien yökerhoon, Tanja Tikkanen kertoo.

Yökerhossa vastarakastunut pariskunta oli omassa maailmassaan:

– Neljänsuoran kappaleet upposivat meihin heti, ne menivät suoraan sydämeen. Laulujen sanat kertoivat meidän tarinamme, Tikkaset sanovat.

Tuosta laivamatkasta alkoi poikkeuksellinen fanitarina ja matka, joka jatkuu edelleen. Tanja ja Jussi Tikkanen ovat nähneet Neljänsuoran keikalla huimat 335 kertaa. Neljänsuoran entinen solisti Antti Ketonen huomauttaa, että samaan ei ole yltänyt yksikään toinen bändin fani.

– Kakkossijaa pitävällä taitaa olla 250 keikkaa kasassa, Ketonen kertoo.

Vantaalla asuvien Tikkasten keikkamatkat bändin perässä pitenivät laivamatkan jälkeen nopeasti kuin huomaamatta:

– Päätimme, että käymme katsomassa Neljänsuoraa Uudellamaalla, sen jälkeen rajana oli sata kilometriä ja tunnin ajomatka, sitten kävimme jo keikalla Yli-Iissä Oulun lähellä. Kaukaisin Neljänsuoran keikkamme on ollut Espanjan Fuengirolassa, Jussi Tikkanen sanoo.

Neljänsuora lopetti keikkailun loppuvuonna 2018, mutta Tikkasten ja Antti Ketosen yhteinen matka jatkuu, sillä Tikkaset kulkevat nyt soolouraan keskittyvän Ketosen keikoilla.

– Antin keikkoja emme ole enää laskeneet, mutta niitäkin on kymmeniä. Koronan takia keikoissa oli pitkä tauko, Tanja Tikkanen huomauttaa.

– Ulkoisen paineen takia meidän suhteemme alku oli vaikea. Neljänsuoran kappaleet antoivat silloin voimaa. Nyt rakastumme noiden kappaleiden soidessa aina vain voimakkaammin toisiimme, Tanja ja Jussi Tikkanen sanovat.

TANJA TIKKANEN näyttää pohjettaan. Siihen on tatuoitu Neljänsuoran nimi. Käsivarsista löytyvät yhtyeen rakkauslaulujen nimet: Rakkaus elää ja Kaksi kauneinta.

Vuonna 2012 naimisiin mennyt pariskunta osaa ison osan Neljänsuoran ja Antti Ketosen kappaleista ulkoa. Laulut ovat kulkeneet osana heidän elämäänsä koko heidän yhteisen matkansa ajan.

– Olemme saaneet lauluista uskomattoman paljon. Seurustelun alkuajat olivat meille vaikeita ulkoisten tekijöiden takia, mutta Neljänsuoran lauluista saimme voimaa, ne tukivat ja lohduttivat. Välillä tuntuu, että jotkut kappaleet on tehty suoraan meidän elämästämme, niin omilta ne tuntuvat, Tanja Tikkanen sanoo.

Musiikilla on ollut erilainen merkitys eri aikoina ja eri tilanteissa.

– Neljänsuoran kappaleisiin tiivistyy meidän yhteinen aikamme ja rakkautemme tie raskaasta alusta tähän päivään. Tutut ja tärkeät kappaleet tuovat valtavan hyvän olon ja rakastumisen tunteen. Keikkojen jälkeen olemme entistä rakastuneempia toisiimme.

Jussi Tikkanen kertoo oppineensa vaimonsa myötä kuuntelemaan kappaleiden sanoja.

– Ajan invataksia ja ennen musiikkia oli minulle sellaista taustahälyä auton ratissa. Tanjan myötä sanoista on tullut entistä tärkeämpiä.

Neljänsuora ja Antti Ketonen liittyvät myös moniin Tanja ja Jussi Tikkasen elämän tärkeisiin hetkiin. He ovat esiintyneet usein myös Tikkasten kotona. Kymmenen yksityiskeikan joukossa on niin omia kuin lasten syntymäpäiviä.

– Minun tyttäreni diggaavat myös Anttia. Kun toinen heistä täytti 18 vuotta, olimme Antin laivakeikalla ja Antti toi hänelle hyttiin aamulla samppanjaa, Tanja Tikkanen kertoo.

Antti Ketonen lauloi myös parin häissä yksitoista vuotta sitten. Hän oli mukana myös vuosi sitten, kun pari uusi vihkivalansa.

– Artisti ei voi saada suurempaa kunnianosoitusta kuin sen, että joku pyytää esiintymään häihinsä. Se, että sain olla mukana myös Tanjan ja Jussin vihkivalan uusimisessa, oli valtavan hienoa, Ketonen huomauttaa.

Ketonen pohtii uskollisten fanien merkitystä esiintyjälle:

– Se antaa itselle turvaa ja uskoa siihen, että homma jatkuu, kun keikoilla näkee tuttuja kasvoja. Kun fanit pysyvät mukana, on myös omalla uralla jatkoa.

– Uskolliset fanit luovat turvaa, että oma homma kantaa, Antti Ketonen toteaa.
Tanja Tikkasen pohkeesta löytyy Neljänsuora-tatuointi. Käsivarsiin on tatuoitu bändin kahden kappaleen nimet.
Jussi (vas.) ja Tanja Tikkanen osuivat kaksitoista vuotta sitten samalle risteilylle Neljänsuora-yhtyeen kanssa. Siitä alkoi Tikkasten fanimatka, joka jatkuu yhä sooloartistiksi siirtyneen Antti Ketosen keikoilla. Yli 335 nähtyyn keikkaan mahtuu myös Tikkasten häät ja monet syntymäpäivät.

TIKKASET NÄYTTÄVÄT puhelimesta kuvia, joissa vilahtelevat Neljänsuoran viirit, t-paidat ja muut fanitavarat.

– Olemme varmasti olleet Neljänsuoralle paitsi uskollisimmat myös tuottoisimmat fanit. Meillä on kotona vaikka kuinka paljon Neljänsuoran huppareita, pipoja, t-paitoja ja muita fanitavaroita.

Erityisesti Neljänsuoran keikoilla kulkeneesta fanijoukosta tuli tiivis yhteisö, joka tunnusti samaa väriä ja tunsi kuuluvansa samaan porukkaan.

– Teimme Iskelmäfestivaaleille aina yhdessä fanilakanoita ja teetimme hanskoja ja pipoja kannatuslauseineen. Meillä oli äärettömän hauskaa ja monista faneista on tullut meidän ystäviä. Tuo faniporukka hajosi, kun Neljänsuora lopetti mutta Antin keikoilla näkee edelleen paljon tuttuja, Tanja Tikkanen toteaa.

Antti Ketonen pohtii faniyhteisöä esiintyjän näkökulmasta:

– Myös esiintyjä kokee uskollisten fanien kanssa voimakasta yhteisöllisyyden tunnetta. Se tuo hyvän olon tunteen myös artistille, kun tuntee kuuluvansa samaan joukkoon.

Tanja ja Jussi Tikkasen näkee Ketosen keikoilla nykyään useimmiten muissa vaatteissa kuin fanipaidoissa.

– Faniutta korostavien tavaroiden merkitys on vähentynyt vuosien aikana. Tunneside Neljänsuoran ja Antin musiikkiin on niin vahva, että fanihuppareita tai -pipoja ei enää kaipaa, he sanovat.

Iloja, riemua, voimaa, tukea. Satoihin keikkoihin mahtuu valtava määrä kokemuksia, runsaasti tunteita ja paljon matkan varrella kohdattuja ihmisiä. Heittäytymistä ja irtiottoa arjesta.

– Olimme Neljänsuoran takia muun muassa viidellä laivaristeilyllä peräkkäin. Sellaista putkea tuskin olisi tullut muuten tehtyä. Korona-aikana tilasimme Anttia yksityiskeikoille kotiin tuomaan iloa, Tanja ja Jussi Tikkanen kertovat.

Tanja ja Jussi Tikkanen Antti Ketosen kanssa Emma-gaalassa vuonna 2016. Kuva: Tanja ja Jussi Tikkanen.

 

Tanja ja Jussi Tikkanen uusivat vihkivalansa viime vuonna. Antti Ketonen esiintyi. Ketonen lauloi myös parin häissä vuonna 2012. Kuva: Tanja ja Jussi Tikkanen.

KUN TIKKASET ja Antti Ketonen tapaavat Salon torilla, voi heistä aistia monien yhteisten kokemusten tuomaa iloa. Tanja Tikkanen pukee sen sanoiksi:

– Vatsasta nousee hyvän olon tunne, kun näkee Antin. Hän ja Neljänsuora kuuluvat niin oleellisena osana minun ja Jussin rakkaustarinaan.

Jussi Tikkanen nyökkää vieressä vaimonsa sanoille.

 

Lue myös:

Fanitus antaa tärkeän tunteen kuulumisesta joukkoon – mielihyvän saaminen on fanittamisen keskeinen tunne