Tavallista koleampi sää jatkuu, mutta viikonloppuna on luvassa käänne lämpimään – hellettä ei ole kuitenkaan tulossa

0
Lämpötilat pysyvät torstaihin saakka hieman tavallista koleampina. Viikonloppuna on luvassa hieman lämpimämpää. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Lämpötilat pysyvät torstaihin saakka hieman tavallista koleampina. Viikonloppuna on luvassa hieman lämpimämpää. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Tavallista koleampi sää jatkuu tällä viikolla, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen. Lämpötila on tällä hetkellä muutaman asteen tavallista kylmempi.

– Ei nyt ole mitenkään poikkeuksellisen koleaa, mutta keskiarvoihin nähden hieman tavanomaista kylmempää, Siiskonen sanoo.

Tästä huolimatta tällä viikolla on kuitenkin lämpimämpää kuin edellisenä viikonloppuna.

Huomenna sää on enimmäkseen poutainen. Maan lounaisosissa ja etelärannikoilla voi kuitenkin esiintyä sadekuuroja.

Lämpötilat ovat huomenna korkeimmillaan maan etelä- ja keskiosissa 15 asteen tuntumassa. Aivan etelässä lämpötila voi nousta muutaman asteen korkeammalle. Pohjoisessa lämpötilat jäävät noin kymmenen asteen paikkeille.

Lämpötilat voivat nousta viikonloppuna yli 20 asteeseen

Keskiviikon lämpötilat ovat hieman korkeampia kuin tiistain. Maan etelä- ja keskiosissa elohopea voi kohota jopa 18 asteeseen. Pohjoisessa lämpötilat liikkuvat kahdeksan ja kolmentoista asteen välillä.

Sadekuurot ovat siirtyneet keskiviikkona pohjoiseen, kun taas Etelä- ja Keski-Suomessa on tiistaita poutaisempaa.

Torstai on Siiskosen mukaan epävakaampi päivä. Sadekuuroja voi tulla eri puolilla Suomea, mutta sadekertymät eivät ole suuria. Päivän lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa muutaman asteen keskiviikkoa alhaisemmat.

Säässä tapahtuu perjantaina käänne kohti lämpimämpää. Lämpötilat voivat nousta viikonloppuna Etelä- ja Keski-Suomessa yli 20 asteeseen. Hellettä ei ole silti vielä luvassa.

– Viikonloppuna lämpötilat menevät jo aika lähelle tavallisia keskiarvoja tähän aikaan vuodesta, Siiskonen sanoo.

Etelään on annettu metsäpalovaroitus

Tälle viikolle on annettu metsäpalovaroituksia maan eteläosiin. Varoitukset ovat voimassa alkuviikon ajan Ahvenanmaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla sekä Kymenlaaksossa. Perjantaiksi metsäpalovaroitusalueen on arvioitu leviävän myös muualle maan eteläosiin.

Varoitukset johtuvat Siiskosen mukaan kuivasta säästä. Vaikka tälle viikolle on luvattu sadekuuroja, ei laajempaa sadealuetta ole odotettavissa.

– Vaikka lämpötilat eivät ole nyt niin korkeita, niin ne ovat silti päässeet kuivattamaan maastoa, Siiskonen sanoo.

Tälle päivälle on annettu tuulivaroituksia suureen osaan maan pohjois- ja keskiosista. Tuulen nopeus voi yltää puuskissa 15 metriin sekunnissa.

Rasmus Ekström