
Kalliiden määräaikaisten sähkösopimusten loukkuun jääneille kuluttajille ei ole luvassa suuria tukitoimia. Työ- ja elinkeinoministeriön keväällä asettamat selvityshenkilöt jättivät viime viikolla raporttinsa, jonka lopputulema oli yllätyksetön. Oikeustieteilijät totesivat, että puuttuminen sopimusehtoihin olisi oikeudellisesti ongelmallista.
Julkinen keskustelu sähkön hinnasta on tyystin loppunut talven myötä. Tällä hetkellä sähkön päivähinta heiluu halvan ja naurettavan halvan välimaastossa. Pörssisähköä käyttävät voivat keskittyä nauttimaan kesästä.
Suomessa on kuitenkin yhä tuhansia kotitalouksia, jotka maksavat sähköstä talven kriisihintoja. Tähän dilemmaan selvityshenkilöiltä pyydettiin ratkaisuja.
Velvoiteoikeuden professori emeritus Juha Karhu ja julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlberg eivät lämmenneet ministeriön ehdottamille konsteille, kuten yleiselle armahduslaille tai valtion puuttumiselle sähkösopimusten ehtoihin. Sen sijaan professorit nostivat selvityksessään esiin sähköalan itsesääntelyn.
Käytännössä he toivovat, että sähkönmyyjät harkitsisivat uudelleen sopimusten purkuun liittyviä pykäliään. Viime talvena osa sähköfirmoista kovensi tuntuvasti sopimussakkojaan.
Pahimmillaan kuluttaja joutuu maksamaan yhtiölle loppusopimuskauden kulutustaan vastaavan summan ostaakseen itsensä vapaaksi. Käytännössä irtautuminen kalliista sopimuksesta on tehty siis mahdottomaksi, tai vähintään kannattamattomaksi.
Selvityshenkilöt arvioivat, että tällaisia ehtoja ei voi pitää kohtuullisina tai laillisina. Heidän mielestään ehtoja olisi varaa sovitella, vähintään tapauskohtaisesti.
Alan yrityksiä edustava Energiateollisuus ry suhtautuu ehdotukseen varovaisesti. Se julkaisi kannanoton, jossa ei pidetty mahdollisena koko alaa koskevan yleisen suosituksen antamista.
Etujärjestö vetosi kilpailuoikeudellisiin kysymyksiin, mikä kuulostaa kuluttajan kannalta karulta.
Sähkönkäyttäjän pitää voida luottaa siihen, että sopimuspaperin pieneen pränttiin ei ole piilotettu ikäviä yllätyksiä. Toimivat markkinat eivät toimi niin.
Sähköfirmojen kannattaakin ottaa professorien neuvosta vaari ja palata sopimusehdoissaan normaalioloihin sekä kohtuullisiin ehtoihin.
Kriisihinta tai ei, nyt helteiden lähestyessä nähtiin, että pörssisähkön hinta pomppasi heti viilennyslaitteiden käyttötarpeen alkaessa.
Sähkönmyynti on valtion suojeluksessa olevaa liiketoimintaa.
Lainsäädäntö ja kaupalliset säännöt antaa yhteiskunnassa luvan maksattaa köyhillä yritysmaailman eduksi. Nämä on poliittisia päätöksiä, vaikka väittäisitte mitä haluatte.
Köyhät eivät pääsääntöisesti maksa mitään yhteiseen kassaan, pelkästään syövät kuormasta. Mitähän yritykset saavat veroa maksamattomilta ”köyhiltä”?
jos on juoppo tupakoiva köyhä terve henkilö niin lähes kaikki hänelle maksetut tuet hän kuittaa veroilla.
Valtion virkahenkilöt ovat määritelleet kohtuullisen tuoton ja kohtuullisen hinnan.
Leväperäiset lainsäätäjät ovat säätäneet löperöt lait.
Ahneet sijoittajat vaativat voittoja yhä lisää kun mikään ei riitä.
Ensimmäisenä pitäisi alkaa perkaamaan valtionhallintoa ja sieltä turhia virkahenkilöitä pois.
Aluksi kaikkialta muualta kuin puolustusvoimista ja poliisista.
Sitten lainsäädäntö kuntoon ja kohtuuttomille voitoille rajat.
Valtiolla on nykyään noin 80.000 virkamiestä, määrä on puolittunut runsaassa vuosikymmenessä. Sadoissa turhissa kunnissa on yhteensä noin 440.000 työntekijää, siellä se löysä on, esim. Helsingillä on noin 40.000 työntekijää eli puolet valtion väestä. Montakos turhaa työntekijää jäikään Saloon kuntaliitoksen jälkeen ja sote-sekoilussa olisi riittänyt 5 aluehimmeliä eli yliopistosairaalat alueineen, nyt niitä on parisenkymmentä ja kaikilla oma hallintohimmeli. Eli löysää on ihan jossain muualla valtion virkamiehissä.
Kun siitä 80 000:sta vähennetään pois poliisi ja puolustusvoimat, sekä rajavartiolaitos, niin loppujen määrä voidaan aivan hyvin puolittaa ja kukaan ei huomaa mitään muuta kuin sen että hommat sujuu nopeammin ja jouhevammin.
Samalla päästään turhanpäiväisistä ”asiantuntijoista” eroon.
Juuri näin. Ei ole kyllä yhtään minulla luottamusta virkaportaisiin, sitten löytyy vielä niitä mielin määrin jotka ei ole virkasuhteessa. Ei unohdeta niitä. Mikäköhän on kokonaissaldo ei taida riittää 160 000.
Missähän ne toiset 80.000 ovat töissä? Valtiolla periaatteessa kaikki täysiaikaiset ovat virkasuhteessa ja osa-aikaiset ovat tyyliin tuntiopettajia muutamalla viikkokolmevarttisella, esim. harvinaisempien uskontojen opettajat tai muuta vastaavaa. Kunnissa taas siitä liki puolen miljoonan populaatiosta vain päätöksiä tekevät ovat virkasuhteessa ja valtaosa työsuhteessa.
Nämäkin olisi helppo kuukkeloida vanhojen uskomusten ja luulojen sijasta.
Haluat siis myös puolittaa vankeinhoidon, tuomioistuimet, tullin, näkö-ja kuulo-yms. vammaisten oppilaitokset, pelastuskoulun, Meriturvan jnejne., niitä keskusvirastojen ”byrokraatteja” on alle 5.000 henkeä ja loput tekevät ihan perustyötä (perus on vähän morkattu sana) siivoojina, keittäjinä, kiinteistönhoitajina, sihteereinä, opettajina, elyissä ja aveissa, noudattaisitko ns. paskalakia ilman niitä ja myös ostaisit mielelläsi vaarallisia sähkölaitteita, leluja jne. uskoen kiinalaisen myyjän itse tulostamaa CE-todistusta. Usko tai älä mutta niitä keskushallinnon byrokraattejakin tarvitaan eduskunnan, valtioneuvoston ja ministeriöiden pyörittämiseen. Saloon verrattuna täältä löytyi yhdistymisen aikoihin niin kaupungin-, apulaiskaupungin-, kehitys, hanke-, tulevaisuus-, ja varmaan menneisyysjohtajatkin sekä suorittavaa väkeäkin tuplasti suuremmalle kaupungille ja kun viisi vuotta saa järjestellä organisaatiossa asioitaan,… Lue lisää »
Pistäpä jäitä hattuun.
Ei ne siivoojat ole virkahenkilöitä vaan he ovat työsopimussuhteisia työntekijöitä.
Kuten mainitsin niin turhat virkahenkilöt.
Siihen jäljellejäävään puolikkaaseen voi kuulua jokin tärkeä toiminto kokonaan, kuten tuomioistuinlaitos.
Tosin sieltäkin voi karsia pois kaikki tuomarit, joita oikeuskanslerin virasto on huomauttanut. Sillä mitä teemme tuomareilla, jotka itse rikkovat lakeja.
Kyllä sieltä virkahenkilöistä perattavaa löytyy.
Kyllä vaan valtiolla ne siivoojatkin ovat virassa ellei siivouspalvelua ole hankittu ostopalveluna, on lukuisia virastoja/laitoksia, joihin ei haluta ulkopuolisia varsinkaan kun useimmat ovat -maalaisia.
Allanilla tuntuu olevan kokemusta läpi valtionhallinnon ja ”tieto” milloin kenenkin turhuudesta. Vaiko sittenkin ehdottoman varma mutu milloin mistäkin.
Kunta- alalla tehtiin ajat sitten niin, että virkoja muutettiin työsopimussuhteiksi. Tämä on siis valtiolla tekemättä. Väitätkö siis, että työsopimus suhteiset ovat jotenkin huonompia ja epärehellisempiä kuin virassa olevat? Virkasuhteisten puolittaminen ei automaattisesti tarkoita, että henkilö saa potkut. Turha virkasuhde pois vaan ja tilalle työsopimussuhde. Jonkin suuruiselle osalle sitten vielä lopullisesti kenkää ahteriin.
”Allanilla tuntuu olevan kokemusta läpi valtionhallinnon ja ”tieto” milloin kenenkin turhuudesta. Vaiko sittenkin ehdottoman varma mutu milloin mistäkin.”
Pata kattilaa soimaa.
Sinulle tuntuu olevan herkkä paikka tuo virkojen poisto valtion tehtävissä.
Pääsääntö valtiolla on, että kaikki ovat virassa, ei siinä ole mitään jäänyt tekemättä. En väitä työsopimussuhteisten olevan huonompia mutta virassa olevat ovat sitoutuneempia puhumattakaan ostopalveluista. Isot siivousyritykset palkkaavat suoraan kadulta kenet tahansa, moppi vaan käteen. Minulla on kokemus kuinka vajaan kuukauden siivonnut espanjalainen? katosi kun siivousyritys alkoi kysymään tilitietoja palkanmaksua varten. Hänetkö tai jonkun vastaavanko voisi laittaa siivoamaan vaikka Mäntyniemeä tai Pääesikuntaa?
Koita nyt uskoa, että virkamiesten määrä on noin puolittunut, ei heitä ole muutettu työsopimussuhteisiksi. Osa on toki ulkoistettu ”yrityksiin”, jotka hankkivat itse tulonsa esim. käyttäjiltä perittävillä maksuilla.
”virassa olevat ovat sitoutuneempia ”
Tuo on silkkaa höpöhöpöä. Olen joutunut tekemisiin parinkymmenen valtion virkahenkilön kanssa, eikä heitä ole pätkääkään kiinnostanut sitoutuneisuus.
Sovitut asiat ei päde tai sitten ne tapahtuvat pari päivää tai pari viikkoa sovittua myöhemmin.
Heillä ei ole niin väliä kun virkaturva suojaa, eikä heille saa kenkää annettua helpolla.
”puhumattakaan ostopalveluista. Isot siivousyritykset palkkaavat suoraan kadulta kenet tahansa, moppi vaan käteen”
Miksi kohkaat ostopalveluista?
Niiden käyttö ei sovi valtion eikä kunnan tehtävissä lainkaan tietoturva yrityksiä lukuunottamatta, jos halutaan suojata mitä tahansa tietoja.
En ole ostopalveluiden kannalla kovinkaan monessa asiassa.
Todella upeaa höttöä vailla ensimmäistäkään tietoa. Varma ”tieto” kokemuksestasi sitoutuneisuudestasi, kommenttisi on täyttä höttöä
PS. Virasta voi irtisanoa yhtä helposti kuin mistä muustakin yrityksestä.