Tulvavedet valtasivat Hersonin: keskustan kadusta tuli pienvenesatama – Kahovkan padon tuhoutumisen vaikutukset voivat ulottua vuosikymmenien päähän

0
Hersonin vallanneet tulvavedet ovat alkaneet hieman laskea. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Hersonin vallanneet tulvavedet ovat alkaneet hieman laskea. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Aurinko paistaa kuumasti Vorontsovska-kadulle Hersonin keskustassa Ukrainassa. Liikenteen melun ja ihmisten puheensorinan yli kaikuu aina välillä tykistökeskityksen jyly. Tällä kertaa kaupunkia eivät kuitenkaan tulita venäläiset, vaan asialla on Ukrainan tykistö, joka ampuu kaupungin yli Venäjän puolelle rintamalinjaa.

Parinsadan metrin päässä siitä, mistä Vorontsovska alkaa, kadulla lilluu jo ruskea vesi. Se syvenee nopeasti, ja parinkymmenen metrin päässä lillinkiä on jo vyötäisille saakka. Heti vesirajan jälkeen sijaitsevan apteekin ikkunat ovat lähes veden pinnan tasolla. Juuri ja juuri tulvalta välttynyt Vorontsovskalla sijaitseva kampaamo Unelma on kiinni, ehkä pysyvästi.

Vesirajaan saapuu jatkuvasti veneitä: lähtövalmiina on uudehko Seahawk-kumivene, Ukrainan armeijan vihreä kumivene ja useita erittäin matalassa vedessä kulkemaan pystyviä tasapohjaisia alumiininveneitä. On kuin Vorontsovskasta olisi yhtäkkiä tullut Kahovkan padon tuhoutumisen myötä Hersonin uusi pienvenesatama.

Game Zone -pelifirman kellarisisäänkäynnin ovi repsottaa auki, puolittain veden alla.

– No more games, sanoo sankkaa toimittajalaumaa paimentava ukrainalainen sotilas ja elehtii kohti ovea.

Vaikka valtaosa ihmisistä oli saatu Hersonin tulva-alueilta torstaina jo pelastettua, jatkuivat ihmisten etsinnät ja hätäavun toimittaminen edelleen.

Ruokaa, vettä ja tupakkaa

Kateryna Rudneva ja Julia Koval istuvat kuumissaan puun alla vähän matkan päässä vesirajasta. He ovat tulleet Kiovasta auttamaan eläimiä, joita tulvaa paenneet ihmiset ovat joutuneet jättämään asuntoihinsa. Työ on tuottanut jo tulosta: taaempana läähättää häkissä saksanpaimenkoira ja punaisessa kuljetuskopassa maukuu kissa.

– Eilen toimme tähän yhdeksän kissaa ja kaksi koiraa. Mutta emme me pelkästään eläimiä auta: usein kerrostalojen ylemmissä kerroksissa on ihmisiä, jotka eivät ole halunneet lähteä kodeistaan, Koval sanoo.

– Viemme heille ruokaa ja vettä. Niitä he ensimmäisenä pyytävät. Ja tupakkaa, täydentää Rudneva.

Kaksikko on lähdössä yöjunalla takaisin Kiovaan, mutta aikoo palata takaisin ensi viikolla. Koval ja Rudneva tietävät, että hädissään olevat luontokappaleet pakenevat usein katoille ja puihin, missä ne voivat selvitä pitkiäkin aikoja.

Tykistökeskitys suoraan auttajien joukkoon

Hersonin eteläosassa lähellä Koshevajoen siltaa sijaitseva tori on kokonaan veden alla. Myös Koshevajoen ylittävän sillan alkuosa on tulvavesien peittämä. Aivan vesirajaan ei pääse, koska sotilaiden mukaan Ukrainan tykistö lopettaa kohta ampumisen, mikä tarkoittaa sitä, että Venäjä voi vastata tuleen. Lisäksi korkealla ilmassa on sotilaiden mukaan vihollisen tiedusteludrone.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili keskiviikkona juuri tällä alueella kiittämässä vapaaehtoisia ja pelastajia heidän työstään. Pian presidentin vierailun jälkeen alueelle ammuttiin kranaattitulta, joka tappoi yhden ihmisen ja haavoitti ainakin 18:aa.

Torstaina paikan päällä olleiden avustustyöntekijöiden mukaan oli silkkaa onnea, ettei keskitys vaatinut enempää uhreja. Koska kranaatit osuivat veteen, niiden sirpalevaikutus jäi paljon vähäisemmäksi kuin mitä se olisi ollut kuivalla maalla.

Kahovkan padon tuhoutuminen on jättänyt ainakin 600 neliökilometriä maata tulvan alle. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Tulvavesien pelätään tuovan mukanaan myös valtavan ympäristökatastrofin, joka uhkaa seudun eläimistöä ja kasvistoa.

Osa uhanalaisista eläimistä ja kasveista on sellaisia, joita esiintyy vain näillä alueilla. Katastrofin seuraukset voivat ulottua vuosikymmenien päähän.

Hannu Aaltonen