Uusi merioperaatio alkoi Itämerellä – viranomaisille reaaliaikaista tietoa aluksista ja niiden poikkeavista liikkeistä

0
Operaatio parantaa Suomen, Viron ja Latvian mahdollisuuksia valvoa merialueitaan. Suomen merivartioston partioalus Suomenlahdella Suomen, Viron ja Venäjän yhteisessä meripelastusharjoituksessa vuonna 2013. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Operaatio parantaa Suomen, Viron ja Latvian mahdollisuuksia valvoa merialueitaan. Suomen merivartioston partioalus Suomenlahdella Suomen, Viron ja Venäjän yhteisessä meripelastusharjoituksessa vuonna 2013. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Itämeren pohjois-, keski- ja länsiosissa on aloitettu uusi Euroopan meriturvallisuusviraston (EMSA) johtama merioperaatio. Sillä tuetaan muun muassa meriturvallisuutta, etsintä- ja pelastustoimintaa, rajavalvontaa sekä ympäristönsuojelua Suomen, Viron ja Latvian merialueilla.

Operaatiossa ovat mukana Suomen, Latvian ja Viron rannikkovartioviranomaiset sekä EU:n virastoja. Hanke kestää elokuun loppuun asti.

Tietoa alusten epätavallisista liikkeistä

EMSA tarjoaa rannikkovartioviranomaisille ja -virastoille reaaliaikaista tietoa merialueella päivittäin havaittavista yli 1 200 aluksesta. Operaatiossa hyödynnetään myös algoritmeja, joilla havaitaan alusten normaalista poikkeavaa liikkumista.

EMSAn pääjohtajan Maja Markovcic Kostelacin mukaan rannikkovartioviranomaisilla on keskeinen tehtävä merten ja kansalaisten turvallisuuden varmistamisessa.

Pääjohtaja sanoo tiedotteessa, että tulevina kuukausina tehostetaan osallistujamaiden ja kolmen EU:n viraston yhteistyötä, tietojen vaihtoa ja valmiuksien jakamista rannikkovartiostotoiminnassa.

Merialueiden valvonta paranee

Operaatiossa parannetaan osallistujamaiden mahdollisuutta valvoa merialueitaan. EMSA tarjoaa viranomaisten käyttöön kauko-ohjattavien ilma-alusten palvelun. Laitteiden tukikohta on Viron Saarenmaalla.

Ilma-alusten operatiivisesta johdosta vastaa se valtio, jonka rajan alus ylittää. Laitteiden lentoja voidaan seurata reaaliaikaisesti johtokeskuksista, joihin kuuluvat muun muassa Suomen rajavartiolaitoksen merivartioston johtokeskukset, Tallinnan yhteinen pelastuskoordinointikeskus Virossa ja Riian meripelastuskoordinointikeskus Latviassa.

Suomen, Viron ja Latvian viranomaiset voivat pyytää operaation aikana myös satelliittikuvia EMSAn öljyvuotojen seuranta- ja pilaantumisenhavaintopalvelusta, joka kuvaa merialueita ympäri vuorokauden. Palvelua voidaan täydentää merivalvontapalvelun satelliittikuvilla.

Osallistujamailla on mahdollisuus saada käyttöönsä myös kauko-ohjattavia, vedenalaiseen toimintaan tarkoitettuja havainnointilaitteita.