Vaalitappion kokenut vihreät uusii johtonsa Seinäjoella – jäsenistön suosikki uudeksi puheenjohtajaksi selviää puolenpäivän jälkeen

0
Vihreät valitsee uuden johtoportaansa tänään Seinäjoella alkavassa puoluekokouksessa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Vihreät valitsee uuden johtoportaansa tänään Seinäjoella alkavassa puoluekokouksessa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Vihreät valitsee uuden johtoportaansa tänään Seinäjoella alkavassa puoluekokouksessa.

Uudeksi puheenjohtajaksi ovat ehdolla toisen kauden kansanedustajat Sofia Virta ja Saara Hyrkkö. Nykyinen puheenjohtaja Maria Ohisalo ilmoitti tuntuvan vaalitappion jälkeen kaksi kuukautta sitten, ettei tavoittele jatkokautta puolueen johdossa. Hän ehti johtaa puoluetta neljä vuotta.

Kolmesta varapuheenjohtajasta vain yksi hakee jatkokautta tehtävässään. Kansanedustaja Hanna Holopainen pyrkii jatkokaudelle seitsemää muuta ehdokasta vastaan. Paikkaa tavoittelevat myös esimerkiksi kansanedustajat Bella Forsgrén ja Oras Tynkkynen sekä entiset kansanedustajat Mari Holopainen ja Noora Koponen.

Viime puoluekokouksen jälkeen eduskuntaryhmän johtoon noussut Atte Harjanne jättää varapuheenjohtajan paikan. Eduskunnasta pudonnut Iiris Suomela puolestaan pyrkii puoluevaltuuston puheenjohtajaksi viiden muun ehdokkaan kera.

Myös nykyinen puoluesihteeri Veli Liikanen jättää paikkansa. Tehtävään on neljä ehdokasta.

Ohisalon jäähyväisistä jäsenäänestyksen tulokseen

Puolue päättää uusista johtokasvoistaan tänään. Kokouksen avaa Ohisalon viimeinen puheenvuoro puheenjohtajana.

Uusien johtohenkilöiden valintoihin päästään ennakkotiedon mukaan kello 12.40 alkaen. Silloin paljastetaan uudesta puheenjohtajasta järjestetyn jäsenäänestyksen tulos, jota puoluekokouksen odotetaan kunnioittavan. Yli 4 700 vihreiden jäsentä äänesti asiassa.

Huomenna kokouksessa kuullaan uuden puheenjohtajan ensimmäinen linjapuhe, minkä lisäksi puolue linjaa osallistumisestaan ensi vuoden presidentinvaaleihin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) lähtee vaaleihin valitsijayhdistyksen ehdokkaana, mutta puolueen odotetaan päättävän hänen tukemisestaan.

Kaksi kuukautta sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa vihreät oli eniten kannattajia menettänyt puolue. Vihreät sai yli 136 000 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta sitten, mikä oli yli kolmanneksen pudotus. Myös kansanedustajan paikoista katosi kolmannes, ja uudessa eduskunnassa istuu 13 vihreää.

Uutista korjattu klo 9.55: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Mari Holopainen on entinen, ei nykyinen kansanedustaja.

Ilkka Hemmilä