
Viime viikko oli perniöläiselle valokuvaharrastajalle Anni Hietaselle varsin onnekas. Torstai-iltana hän kohtasi eläimen, jota ei ollut nähnyt koskaan aiemmin. Hietasen kotitalon vieressä sijaitsevalla pellolla vaelteli kaksi sutta, joista hän ehti nappaamaan kuvan (SSS 17.6.2023).
Onni oli valokuvaharrastajan puolella vielä perjantai-iltana, kun Hietanen suuntasi jälleen ulos kameransa kanssa. Puoli yhdentoista maissa hän törmäsi eläimeen, jonka oli nähnyt vain kerran aikaisemmin. Kivenheiton päässä Hietasen kotipihasta komeili ilves.

Aivan kuten edellisenä päivänä nähty susi, myös ilves teki tuttavuutta peuran kanssa. Peura ei vaikuttanut petoa pelkäävän.
– Peura kiusasi ilvestä. Se ilmeisesti yritti ajaa ilveksen pois ja hyppi sen ympärillä, Hietanen kertoo.
Hietanen seuraili tilannetta jonkin aikaa. Hän pysytteli etäällä, koska ei halunnut pelästyttää säikkyä eläintä.
– En uskaltanut mennä lähelle. Ajattelin, että muuten en saa eläintä kuvaan.
Pian tilanne oli ohi, ja sekä peura että ilves lähtivät matkoihinsa. Ennen sitä Hietanen onnistui kuitenkin ikuistamaan kameraansa kohtaamisen niiden kanssa.
– Peura meni tien yli metsään, ja ilves meni sen perässä. Sen kummemmin niitä ei näkynyt.
Aivan poikkeuksellinen näky ilves ei ollut, sillä havaintoja siitä on tehty alueella aiemminkin. Huhtikuun alussa Hietasen kotitalon pihalla vieraillut ilves tallentui riistakameran kuvaan. Naapurin riistakamerassa eläin on vilahtanut useammankin kerran.

Anni Hietanen kertoo, että kohtaamiset sekä suden että ilveksen kanssa olivat ainutlaatuisia kokemuksia. Erityistä kohtaamisissa oli ennen kaikkea se, että ne sattuivat peräkkäisinä päivinä.
– Joku vitsaili, että näet varmaan karhun sitten seuraavaksi, Hietanen naurahtaa.
Hietasen valokuvaharrastus alkoi muutama vuosi sitten, kun hänen puolisonsa osti hänelle oman kameran. Ennen suden ja ilveksen kohtaamista valokuvaharrastaja oli kuvannut lähinnä peuroja, lintuja, supikoiria ja mäyriä, mutta suuret eläimet eivät olleet juuri näyttäytyneet.
Seuraavaksi Hietanen toivoo törmäävänsä hirveen, kettuun ja ahmaan, joita hän ei toistaiseksi ole päässyt kuvaamaan. Hän kuitenkin uskoo, että eläimen kohtaaminen ja onnistuneen valokuvan saaminen ovat usein sattuman ja tuurin varassa.
– Ajoitus on tärkeä. Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se on myös tuurista kiinni, ja viime viikolla sattui olemaan hyvä tuuri.
Hietasen luontokuvat ovat monelle salolaiselle tuttuja sosiaalisesta mediasta. Varsinkin Salon seudun puskaradio -Facebook-ryhmässä hänen eläin- ja maisemakuvistaan on pidetty kovasti. Tykkäyksiä on moneen kuvaan kertynyt useita satoja.
– Ihmiset ovat tosi onnellisia, kun laitan kuvia Facebookiin, Hietanen toteaa.


Ilveskanta on kasvussa
Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen riistasuunnittelija Lasse Heimon mukaan ilveskannat ovat vahvistuneet. Nykyään ilvekseen saattaakin törmätä aiempaa todennäköisemmin. Ihmisasutuksen läheisyyteen eläin ei kuitenkaan mielellään tule.
– Perinteisesti ilvestä on pidetty korpimetsän eläimenä. Ei ole kuitenkaan harvinaista kohdata ilvestä, Heimo kertoo.
Heimon mukaan ilvekseen törmää todennäköisimmin juuri yöaikaan, sillä kyseessä on yöaktiivinen eläin.
Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan Suomen ilveskanta on kasvanut vajaat kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna. Ennen tämän vuoden metsästyskautta niitä arvioitiin olevan Varsinais-Suomen alueella reilut 150 yksilöä.