Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan vastahyökkäyksen Donetskissa – Ukraina ei ole kommentoinut väitteitä

1
Ukraina ei ole toistaiseksi ole kommentoinut väitteitä. Huhtikuussa otetussa arkistokuvassa näkyy savua Bahmutissa Donetskin alueella. LEHTIKUVA/AFP
Ukraina ei ole toistaiseksi ole kommentoinut väitteitä. Huhtikuussa otetussa arkistokuvassa näkyy savua Bahmutissa Donetskin alueella. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan suuren vastahyökkäyksen Donetskissa Itä-Ukrainassa.

Venäjän puolustusministeriö sanoi sunnuntaina Ukrainan aloittaneen laajan hyökkäyksen. Ministeriö julkaisi Telegramissa videon, jonka se väittää olevan kuvattu Ukrainan vastahyökkäyksestä.

– Vihollisen oli määrä murtautua puolustuksemme läpi kohdasta, jota se piti kaikkein heikoimpana, Venäjän puolustusministeriö kirjoitti Telegram-viestipalvelussa.

Venäjä väittää surmanneensa 250 Ukrainan sotilasta ja tuhonneensa muun muassa 16 panssarivaunua, kertovat brittimediat BBC ja Guardian.

Lisäksi Venäjän miehityshallinnon edustaja Vladimir Rogov eteläisessä Ukrainassa väittää, että Zaporizhzhjan alueella olisi aloitettu suuri hyökkäys.

– Tänä aamuna ukrainalaisjoukot aloittivat aiempaa laajemman hyökkäyksen… tilanne on hälyttävä, venäläinen uutistoimisto Tass kertoo Rogovin sanoneen.

CNN:n mukaan Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan hyökkäyksen Zaporizhzhjan alueella.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoo, että ukrainalaisjoukot tekivät paikallisia maahyökkäyksiä ja raporttien mukaan saavuttivat rajallisia taktisia hyötyjä läntisessä Donetskissa ja itäisen Zaporizhzhjan alueella.

”Suunnitelmat rakastavat hiljaisuutta”

Ainakaan vielä ei ole tiedossa, onko kyse Ukrainan vastahyökkäyksestä. Ukraina ei ole toistaiseksi kommentoinut Venäjän väitteitä, eikä niitä ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Guardianin mukaan Ukraina ei maininnut sunnuntain päivittäiskatsauksessaan mitään mahdollisesta vastahyökkäyksestä Donetskissa, mutta raportoi 29 yhteenotosta Donetskin ja Luhanskin alueilla sekä 15 ilmaiskusta vihollisjoukkoihin ympäri maata.

Ukraina on kuukausia sanonut valmistelevansa vastahyökkäystä, jotta se saisi takaisin haltuunsa Venäjän miehittämiä alueita. Ukraina kertoi vastikään, ettei vastahyökkäyksen alkamisesta varoiteta.

– Suunnitelmat rakastavat hiljaisuutta. (Vastahyökkäyksen) alkamisesta ei anneta ilmoitusta, Ukrainan puolustusministeriö kertoi sunnuntaina Telegramissa julkaisemassaan videossa.

BBC:n mukaan videolla oli naamioituneita sotilaita, jotka pitivät sormea suunsa edessä hiljaisuuden merkiksi.

Ukrainalaisupseerit ovat Guardianin mukaan ennakoineet, että ennen vastahyökkäystä ja sen aikana tehtäisiin erilaisia hyökkäyksiä harhautukseksi, jotta ”taistelukenttää saataisiin muokattua” sekä aiheutettua hämmennystä Venäjän joukoissa.

Kadyrov tarjoutui lähettämään joukkojaan Belgorodiin

Venäjän armeija väittää myös saaneensa ukrainalaisten ”sabotaasiryhmän” vetäytymään, kun ryhmä oli yrittänyt ylittää rajan Belgorodin alueella. Venäjän armeijan mukaan ryhmä saatiin vetäytymään tykistötulella.

Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov kertoi sunnuntaina Telegramissa Ukrainan raja-alueella Venäjällä sabotaasiryhmän kanssa käytävistä taisteluista. Gladkov sanoi olevansa valmis neuvottelemaan vankien vaihdosta ryhmän kanssa, sillä sen hallussa on kuvernöörin mukaan venäläisiä sotilaita.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolainen, Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov tarjoutui Telegramissa sunnuntaina lähettämään sotilaitaan Belgorodiin, kertoo CNN.

Belgia haluaa Ukrainalta vastauksia väitetystä länsiaseiden käytöstä iskussa Venäjälle

Belgia haluaa Ukrainalta vastauksia raporteista, joiden mukaan länsiaseita käytettiin viime kuussa iskussa Venäjälle Belgorodin alueelle.

Asiasta kertonut Belgian pääministeri Alexander De Croo painotti, että Belgiasta toimitettuja aseita saa käyttää vain Ukrainan alueiden puolustamiseen.

Washington Post -lehti kertoi aiemmin yhdysvaltalaistiedustelua lähellä oleviin lähteisiinsä nojaten, että Venäjän hallintoa vastustavat vapaaehtoiset venäläistaistelijat käyttivät länsiaseita iskussa Venäjälle.

Lehden mukaan iskussa käytettiin neljää Yhdysvalloista ja Puolasta Ukrainaan toimitettua panssaroitua ajoneuvoa sekä belgialais- ja tshekkiläisvalmisteisia kiväärejä.

—-

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Johanna Latvala

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
marco
3 kuukautta sitten

Se on joillekin juhlan paikka.