Vihreät uuteen johtoon

0
Kuvassa on vihreiden uusi puheenjohtaja. Lauantaina selviää, voittiko äänestyksen Sofia Virta (vas.) vai Saara Hyrkkö. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vihreiden puheenjohtajakisa on ratkennut, sillä jäsenäänestys päättyi eilen torstaina puoliltapäivin. Tulos julkistetaan lauantaina puoluekokouksessa Seinäjoella. Pieni jännitysmomentti on silti vielä olemassa. Kuusi vuotta sitten puoluekokousväki joutui odottelemaan äänestystulosta tuntikaupalla ääntenlaskussa ilmenneiden ongelmien vuoksi.

Tuolloin, vuonna 2017 turkulaisen Ville Niinistön seuraajaksi valittiin lopulta Touko Aalto. Niinistö oli hyödyntänyt vastakkainasettelun Perussuomalaisten kanssa ja hilannut puolueen kannatuksen ennätyskorkealle. Kesäkuussa tehdyssä Ylen mittauksessa vihreiden kannatus oli yli 15 prosenttia ja se oli noussut juuri Perussuomalaisten ohi.

Sittemmin vihreiden suosio ei ole yltänyt samoihin lukemiin. Touko Aalto joutui nopeasti julkisuuden epäsuosioon ja pian Niinistön perintö oli syöty. Vuoden 2019 vaaleissa puolue oli palannut reilun kymmenen prosentin kannatukseen. Maria Ohisalo vei puolueen hallitukseen, jossa keskusta kampitti vihreää agendaa seuraavat neljä vuotta.

Tämän kevään eduskuntavaalit olivat vihreille katastrofi. Kannatus putosi seitsemään prosenttiin ja puheenjohtaja Ohisalo teki omat johtopäätöksensä.

Nyt vihreät saattavat palata varsinaissuomalaiseen johtoon. Kaarinalainen Sofia Virta on toinen kahdesta ehdokkaasta. Uuden puheenjohtajan työsarka on kahtalainen. Vihreitä piinaa krooninen imago-ongelma. Luontoarvojen puolustaminen ei enää riitä erottautumiseen. Muissa asioissa puolueen linja on heilahdellut. Sofia Virtaa on luonnehdittu talousliberaaliksi.

Toisaalta tulevasta hallituskaudesta saattaa tulla oppositiolle melko lokoisa. Ikäviä päätöksiä kritisoiden kannatus kohenee vähällä vaivalla.

Virta on toisen kauden kansanedustaja, joka edellisvaaleissa yllätti kaikki nousemalla eduskuntaan pienellä kampanjalla. Tänä keväänä hän toisti temppunsa. Hänellä on eittämättä kyky motivoida kannattajia.