Virtuaalivaluutoista saatuja tuloja ilmoitettiin verottajalle roimasti vähemmän kuin vuotta aiemmin

0
Virtuaalivaluutoista saatuja tuloja ilmoitettiin viime vuodelta noin 73 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin määrä oli 460 miljoonaa euroa. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Virtuaalivaluutoista saatuja tuloja ilmoitettiin viime vuodelta noin 73 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin määrä oli 460 miljoonaa euroa. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Virtuaalivaluutoista saatuja tuloja ilmoitettiin viime vuodelta verotukseen 84 prosenttia vähemmän kuin toissa vuodelta, kertoo Verohallinto.

Saatuja tuloja ilmoitettiin viime vuodelta noin 73 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin määrä oli 460 miljoonaa euroa.

Verohallinnon mukaan ilmoitettujen tulojen roiman vähentymisen syynä ovat virtuaalivaluuttojen laskeneet kurssit.

– Siinä missä vuonna 2021 virtuaalivaluuttojen arvot olivat poikkeuksellisen korkealla, vuoden 2022 aikana suosituimman virtuaalivaluutan bitcoinin arvo laski noin 60 prosenttia. Samoin kävi monelle muullekin virtuaalivaluutalle, mikä näkyy verotukseen ilmoitettujen voittojen määrässä, sanoo Verohallinnon erityisasiantuntija Juho Hasa tiedotteessa.

Alustavien tietojen mukaan noin 8 500 ihmistä on ilmoittanut verotukseen viime vuonna saamistaan virtuaalivaluuttatuloista tai -tappioista. Ilmoittajien määrä on lähes puolet pienempi kuin vuosi sitten, sillä vuodelta 2021 virtuaalivaluutoista ilmoitti yli 16 000 ihmistä.

– Osa virtuaalivaluuttatuloista tai -tappioista ilmoitetaan veroilmoitusajan jälkeen, joten ilmoittajien määrä täydentyy vielä. On kuitenkin selvää, että ilmoittaneiden määrät jäävät edellisvuotta pienemmiksi, Hasa kertoo.

Moni jättää tulonsa ilmoittamatta

Verottajan arvion mukaan kaksi kolmesta sijoittajasta jättää virtuaalivaluuttatulonsa kokonaan ilmoittamatta verotukseen. Verohallinto kertoo lähettäneensä tänä vuonna 10 000 sijoittajalle tekstiviestillä muistutuksen virtuaalivaluuttatulojen ilmoittamisesta.

Verotukseen ilmoitettujen virtuaalivaluuttatappioiden määrä yli nelinkertaistui viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Kaikkiaan virtuaalivaluuttatappioita on ilmoitettu viime vuodelta yli 50 miljoonalla eurolla.

Virtuaalivaluutoista syntyneet tappiot voi vähentää muista pääomatuloista verovuonna ja viiden seuraavan vuoden aikana.

Iiro-Matti Nieminen