Yksityisen sosiaalipalvelualan työriitaan löytyi sopu – neuvottelutulos menossa vielä liittojen hallintojen hyväksyttäväksi

0
Valtakunnansovittelijan mukaan liitot kertovat ensi viikon alkupuolella hallintojen käsittelystä ja ratkaisun sisällöstä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelijan mukaan liitot kertovat ensi viikon alkupuolella hallintojen käsittelystä ja ratkaisun sisällöstä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Yksityisen sosiaalipalvelualan työriitaa ratkoneet osapuolet ovat päässeet keskenään yhteisymmärrykseen uudesta työehtosopimuksesta, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Neuvottelutulosta käsitellään seuraavaksi liittojen hallinnoissa. Valtakunnansovittelijan mukaan liitot kertovat ensi viikon alkupuolella hallintojen käsittelystä ja ratkaisun sisällöstä.

Sovun löytymisen jälkeen liitot tiedottivat kaikkien työtaistelutoimien kuten ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen päättyvän välittömästi. Neuvottelutuloksen sisältö julkaistaan, kun liittojen hallitukset ovat hyväksyneet sen.

Alalle 19. ja 20. kesäkuuta alkaviksi ilmoitetuista lastensuojelun, henkilökohtaisten avustajien ja hoiva-alan lakoista tiedotetaan lisää, kun hallinnot ovat käsitelleet neuvottelutuloksen.

Mittava palkankorotus, sanoo työnantajien edustaja

Työntekijöitä riidassa edustivat ammattijärjestöt Talentia, JHL, Sosiaalipalvelualan Allianssi Salli ja Sote ry, jotka neuvottelivat työnantajia edustavan Hyvinvointiala Halin kanssa.

– Hankalissa tilanteissa molempien osapuolten pitää joustaa ja näin tapahtui. — Saavutettu neuvottelutulos tarkoittaa hyväksytyksi tullessaan arvokasta työtä tekeville alan työntekijöille mittavaa palkankorotusta, sanoo Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri tiedotteessa.

Yksityistä sosiaalipalvelualaa koskevia lakkoja oli Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Juhannusviikolle suunnitellut lakot peruuntuvat, jos kaikki neuvotteluosapuolet hyväksyvät neuvottelutuloksen.

Yksityinen sosiaalipalveluala on ollut sopimuksettomassa tilassa toukokuun alusta alkaen.

Lassi Lapintie