Yllätysesitys päättyi kattilan hakuun Someron valtuustossa – kokoomuksesta tarjottiin kaupunginhallitukseen ylimääräistä nimeä

0
Vaaliuurna oli kadoksissa Someron valtuustossa, joten kaupungin talousjohtaja Marita Forsberg etsi keittiöstä kattilan avuksi. Ääntenlaskijat SDP:n Antti Kotti (oik.) ja keskustan Hannu Kesäniemi seurasivat vaalilippujen pudottamista. Taustalla kaupunginjohtaja Sami Suikkanen. Kuva: SSS/Päivi Malin

Someron kaupunginvaltuustossa jouduttiin turvautumaan kaupungintalon keittiön kaapeista löytyneeseen kattilaan, jotta kokous saatiin vietyä loppuun. Kaupunginhallituksen valinnan piti olla läpihuutojuttu mutta toisin kävi, sillä yllättäen kaupunginhallituksen yhdeksälle paikalle oli tarjolla kymmenen ehdokasta.

Varavaltuutetun paikalta kokoukseen kutsuttu kokoomuksen Eero Manni sekoitti pasmat ja yllätti myös oman ryhmänsä ehdottamalla kaupunginhallitukseen puolueiden etukäteen tekemien listojen ohi Henri Seppälää.

Seppälä on istunut kaupunginhallituksessa kaksi vuotta, mutta kokoomuksen paikallisyhdistyksen ja valtuustoryhmän yksimielisesti hyväksymällä uudella listalla ei Seppälää ollut. Ryhmä esitti Seppälän tilalle Kalle Malinia.

– Mannin esitys tuli täysin puskista, Someron Kokoomuksen puheenjohtaja ja varavaltuutettu Totti Nuoritalo myönsi valtuuston tauolla.

Nuoritalon mukaan henkilön vaihdosta sovittiin kokoomuksessa tänä keväänä, joten kuntavaalien jälkeen sovitusta sisäisestä vaihdosta ei ollut kyse.

– Vaihdokseen ei liity dramatiikkaa. Seppälän asemaa ei kuitenkaan parantanut se, että hän ollut tämän kauden seitsemästä kaupunginvaltuuston kokouksesta poissa viidestä, Nuoritalo huomautti.

Eero Manni perusteli esitystään sillä, että Seppälä istuu nykyisessä kaupunginhallituksessa ja on hoitanut siellä työnsä hyvin.

– Hän on myös menestynyt yrittäjä, Manni huomautti.

Seppälä oli tietoinen Mannin esityksestä ja hyväksyi sen.

– Haluaisin itse jatkaa edelleen hallituksessa, Seppälä kertoi, kun valtuutettujen antamia ääniä laskettiin.

Seppälä ei tiennyt itse syytä, miksi ryhmä halusi vaihtaa hänet toiseen.

– Olen ollut jonkin verran poissa kokouksista yrityskiireiden vuoksi, mutta paikalla on ollut aina varajäsen.

Suljetussa lippuäänestyksessä Seppälän kannatus ei riittänyt. Seppälä sai yhdeksän ääntä eli hän oli yhdeksän valtuutetun listalla mukana yhdeksi kaupunginhallituksen jäseneksi.

Ero muihin oli selvä, sillä kaikki hallitukseen valitut saivat yli 30 ääntä. Uutena hallitukseen nousee näin Kalle Malin, joka on 32-vuotias maanrakennusalan yrittäjä ja ensimmäisen kauden valtuutettu.

Elokuussa alkavalla kaksivuotisella kaudella kaupunginhallituksessa istuvat keskustasta Jaana Kyyrä (varajäsen Minna Alitalo ), Tero Pirttilä (Kari Ahlbom) ja Mikko Virtanen (Mikkö Älli), kokoomuksesta Jutta Varjus (Kati Fonsell-Laurila) ja Kalle Malin (Markku Mäki-Teeri), perussuomalaisista Matias Mäkinen (Kirsti Kurki) ja Janne Nurmi (Harri Känkänen) sekä SDP:stä Riitta Lehtinen (Antti Kotti) ja Taina Ruuhilehto (Minna Kotti).

Jutta Varjus jatkaa hallituksen puheenjohtajana. Jaana Kyyrä on 1. varapuheenjohtaja ja Taina Ruuhilehto 2. varapuheenjohtaja, molemmat ovat tehtävässä uusia.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon ei tullut muutoksia. Keskustan Jani Kurvinen jatkaa puheenjohtajana ja varapuheenjohtajina toimivat Riitta Ryhtä (kesk.), Ismo Valve (sd.) ja Martina Ramsay (kok.)

Kaupunginvaltuusto valitsi tarkastuslautakuntaan uudeksi jäseneksi Jaana Latva-Äijön (sd.) eroa pyytäneen Janna Tynin tilalle.