Hevonlinnan ulkoilukeskus Koskella vetää kesäisin frisbeegolfareita – ”Täällä on poikkeuksellisen pitkä rata”

0
Kosken liikuntapalveluvastaava Niko Nevala työpaikkansa huipulla. Näkötorni kohoaa harjun laella mäntymetsän ylle. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Huipulla ei tuule kovaa eikä sadakaan kovin monta pisaraa. Sääennuste oli huonompi, ja ehkä siksi Hevonlinnassa on hiljainen päivä. Usein kuitenkin kävijöitä tulee kauempaakin Koskella sijaitsevaan ulkoilukeskukseen.

Harjun laella seisovan näkötornin tasanteelta näkyy pitkälle maalaismaisemaan ja metsiin.

Kosken liikuntapalveluvastaava Niko Nevala osoittaa, missä päin näkyy kunnan keskusta. Autolla sinne on kymmenkunta kilometriä, linnuntietä ei ihan niin paljon.

Ennen tornin portaiden nousua on jo kiivetty mäkeä ylös. Hiekkamaa on mukava pohja kulkea ja reittejä riittää niin vaihtelevassa maastossa, että halutessaan täällä saa kovemmankin treenin.

Lenkkeilijöiden ohella Hevonlinna on frisbeegolfareiden suosiossa.

– Täällä on poikkeuksellisen pitkä 24-väyläinen rata. Se on saanut kiitosta haastavuudestaan ja monipuolisuudestaan, Nevala kertoo.

Aloittelijakin voi kuitenkin tulla tänne kokeilemaan frisbeegolfia, sillä väylistä voi halutessaan valita vain osan.

– Rata menee ristiin rastiin, ja voi oikaista esimerkiksi niin, että pysyy harjun toisella puolella. Kilpailuissakin sovelletaan eri tavoin.

Yksi radan väylistä alkaa tornin juurelta. Heittopaikalta avautuu rinnettä alas puiden keskellä avoin käytävä, jonka päässä odottaa kori.

Vaatii taitoa ja usein vähän onneakin osua frisbeekoreihin niin, ettei tule monta heittoa. Tässä sentään harhaan joutuva kiekko pyörii korin suuntaan, mutta monessa muussa kohdassa joutuu helposti kiipeilemään edestakaisin kiekkoa hakemassa.

– Mitä huonommin heittää, sitä enemmän joutuu kiertämään, Nevala sanoo.

Tähän frisbeegolfkoriin on heitettävä ylämäkeen, jolloin kiekon joutuu usein hakemaan mäen alta uudelleen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Näkötornin lähellä on laavu ja grillipaikka, ja toista grillipaikkaa keskusalueella ollaan juuri uudistamassa.

Keskusalueella parkkipaikkojen lähellä on myös mökki, jota vuokrataan seuroille ja yhdistyksille. Sen keittiölle ja lämmitettävälle sisätilalle on ollut käyttöä esimerkiksi hiihtokilpailujen yhteydessä.

Hevonlinnassa on myös kolmet kuntoportaat, vanhimmat lähellä keskusaluetta ja kahdet uudemmat hiekkakuopan jyrkillä rinteillä. Kesällä käytössä on beach volley -kenttä ja talvella kaksi pulkkamäkeä, iso ja pienempi.

Tukeva puomi keskusalueen reunalla on hevosparkki, johon voi sitoa hevosen. Alueen yleisillä teillä ja tieurilla saa ratsastaa, kuntoradoilla ja laduilla ei.

Kyltti kieltää myös frisbeen heiton laduilla. Nevala selittää, että monessa paikassa korit kerätään talveksi pois, mutta täällä ne ovat saaneet olla paikoillaan.

– Latuja tehdään aina kun keli sallii, ja hiihtokausi pyritään pitämään niin pitkään käynnissä kuin mahdollista, Nevala kertoo.

Latujen ja kesällä kuntopolkujen verkostoon mahtuu sekä helppoa maastoa että haastavia korkeuseroja. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Hevonlinna on rakennettu nykymuotoonsa viime vuosikymmenillä Euroopan maaseuturahaston tuella. Kyltti ilmoitustaululla kertaa vuodet: Leader-rahoitusta Hevonlinnaan on saatu 2004–2005 ja vielä uudelleen 2012–13 ja 2016.

EU-tuen lisäksi on tarvittu paljon paikallista innostusta ja eri tahojen yhteistyötä, alkaen maanomistajista. Nevala kertoo, että ulkoilukeskus on osittain kunnan metsässä, mutta reitit yltävät myös myös pankin ja useamman yksityisen maille.

Urheiluseura Kosken Kaiku on ollut mukana muun muassa reittisuunnittelussa.

Koskelta kotoisin olevalle Nevalalle paikka on tuttu nuoresta asti, sekä vapaa-ajalta että työn puolesta.

– Tulin kunnalle kesätöihin ensimmäisen kerran 15-vuotiaana ja nyt tuli 30 mittariin. Välissä olin vähän muualla, mutta useamman vuoden olen tehnyt liikuntapaikkojen hoitoa.

Nevala on kouluttautunut liikuntaneuvojaksi. Nykyisessä tehtävässään kunnan liikuntapalveluvastaavana hän aloitti vuonna 2020.

– Puolet työstäni on liikuntapalveluista huolehtimista ja toinen puoli on liikunta-alueiden hoitoa ja kunnossapitoa, hän valaisee tehtäväkenttää pienessä organisaatiossa.

– Latujen ajo on päähomma talvisin, ja siinä on tarvittaessa kiireapulaisia. Kesällä pidän huolta, että alueet ja väylät ovat kunnossa ja siistinä.

Aina riittää myös jotain kehitettävää, korjattavaa tai vaikka reittien muuntelua.

– Viimeksi on uusittu valaistus. Ennen tulevaa talvea olisi tarkoitus saada opastuksia uudistettua ja parenneltua. Latuverkosto on suhteellisen laaja, ja tavoitteena on, ettei se olisi epäselvä ensikertalaisellekaan.

Hevonlinnan näkötorni sopii maisemien ihailuun, tasanteella Niko Nevala. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
Näkötornia voi hyödyntää myös porrastreeniin. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kotikunta saa Nevalalta kiitosta liikuntamyönteisyydestään. Viimeksi on saatu uusi ulkokuntosali keskustaan.

– Koski on pieni kunta, mutta väitän että meidän liikuntapalvelumme ja -paikkamme kestävät vertailun vähän isompienkin kaupunkien kanssa. Ehdoton kruununjalokivi on Hevonlinna.

Nevala kuitenkin jatkaa, että edes fantastiseen tilanteeseen ei saa pysähtyä, vaan aina täytyy miettiä, mitä vielä voisi parantaa.

– Urheilussa on hyvä muistaa, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen, ja se pätee näihinkin asioihin. Kun liikuntaihmiseltä kysyt, aina voisi antaa vielä enemmän rahaa liikuntaan!

Sen lisäksi mitä liikunta antaa yksittäiselle ihmiselle, se on hyväksi myös taloudelle, Nevala muistuttaa.

– Nykypäivänä pitäisi koko ajan enenevässä määrin panostaa liikuntaan, sillä se on ennaltaehkäisevää toimintaa. Saataisiin kuluja pois sellaisten sairauksien hoidosta, joita voitaisiin ehkäistä liikunnalla.

Nevalalle liikunta on työtä, mutta onko se myös harrastus?

– Olen lentopalloihmisiä, hän vastaa.

Lentopallo on Salon seudulla yleinen vastaus liikunnasta kysyttäessä, ja Nevala sanoo että se tulee täällä dna:ssa. Lisäksi hän pitää kyllä monesta muustakin lajista.

– Yleisurheilutaustaakin on. Tykkään myös pelata tennistä, ja kavereiden kanssa olen käynyt heittelemässä frisbeegolfia.

Hevonlinnan mökkiä voi vuokrata esimerkiksi urheiluseurojen tapahtumiin. Kuva: SSS/Santeri Iltanen