Kansanedustajat tiukasti Salon kaupungin vallan kahvassa

0
Mikko Lundén (vas.) ja Saku Nikkanen eduskunnassa kansanedustajan valtakirjoineen viime huhtikuussa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolaiset kansanedustajat Mikko Lundén (ps.) ja Saku Nikkanen (sd.) ovat tiukasti kiinni vallan kahvassa myös kotikaupungissaan. Nikkanen nousi viime kuntavaalien jälkeen kaupunginhallituksen jäsenestä hallituksen puheenjohtajaksi. Lundén puolestaan istuu kaupunginhallituksessa jo kolmatta kautta.

Kumpikin kuuluu myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon. Nikkanen luopui Varhan hallituspaikasta tultuaan valituksi eduskuntaan.

Salossa kaupunginhallituksen puheenjohtajana ennen Nikkasta toimineet ovat kuvanneet luottamustehtävää vähintään puolipäivätyöksi. Kaupungin ykköspoliitikon kalenterissa on paljon muutakin kuin kokouksiin valmistautumista ja niiden johtaminen. Kaiken sovittaminen kansanedustajan kokoaikatoimeen ja yksityiselämään ei ole helppoa.

Nikkanen haluaa jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajana, koska ”ensimmäiset kaksi vuotta kaupunginhallituksessa menivät muissa asioissa kuin Salon kehittämisessä” (SSS 21.7.). Hänellä on myös vahva tuki tehtävään nykyiseltä valtuustoryhmältä, mikä on ymmärrettävää. Jos puheenjohtajaa vaihdettaisiin, pesti kestäisi käytännössä vain puolitoista vuotta.

Kansanedustaja joutuu jättämään kaupunginhallituksen puheenjohtajan työlistalta pois asioita, joita liikunnanohjaaja pystyi hoitamaan. Hallituksen muulle puheenjohtajistolle tulee tilaa, jos varapuheenjohtajat sitä haluavat.

Mikko Lundénkaan ei päästä itseään helpolla. Hän aloitti Somerolla kauppiaana neljä vuotta sitten, pian eduskuntavaalien jälkeen. Lundén hoitaa edustajatehtävänsä ohella aktiivisesti perheen kaupan asioita.

Salon Seudun Sanomien haastattelussa Lundén kertoi tuntevansa vetoa Euroopan parlamenttiin (SSS 22.7.). EU-vaalit ovat ensi kesäkuussa. Europarlamentin jäsenyys tarkoittaisi kansanedustajan tehtävän jättämistä.

Perussuomalaisilla on Lundénin lisäksi Salossa toinenkin vahva kytkös eduskuntaan. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen (ps.) on puhemies Jussi Halla-ahon (ps.) erityisavustaja.

Nikkanen ja Lundén ovat viime kunta- ja eduskuntavaalien perusteella Salon suosituimmat poliitikot. Heidän äänimääränsä ovat nostaneet muitakin puoluetovereita kaupunginvaltuustoon.

Seuraavat kuntavaalit järjestetään keväällä 2025 yhdessä aluevaalien kanssa. Kumpikin kansanedustaja tullaan näkemään ainakin kuntavaalien ehdokkaana. Kyse ei ole vain poliitikkojen jatkuvasta vaalityöstä ja joka paikassa vaikuttamisesta, vaan myös puolueiden valta-asemien säilyttämisestä.