84-vuotias kirpputorimyyjä on ollut myymässä jo ainakin kahtenakymmenenä kesänä – ”Tämä on minulle sellainen henkireikä”

0
Sirpa Söderström kertoi villasukkien ja lapasten käyvän hyvin kaupaksi kesälläkin. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Länsiranta täyttyi torstaina jälleen innokkaista ostajista ja myyjistä, ja tavarat vaihtoivat omistajaansa. Iltatorin perinteisellä takaluukkukirppiksellä riitti monenlaista katseltavaa ja ostettavaa.

Riihikoskelta kirpputorille myymään tulleen Hannu Lampisen myyntipöydästä löytyi vanhoja keräilyesineitä, kuten Arabian astioita sekä 50-luvun limsapulloja ja kahvipurkkeja. Hän kertoi pelastaneensa esineet purkuun menevistä huoneistoista.

Lampisen mukaan esineet eivät olleet menneet kaupaksi yhtä hyvin kuin aiempina vuosina. Hän arvioi, että hintojen nousu ja taloudellinen epävarmuus näkyivät myös kirpputorilla.
– Tänä vuonna on ollut huomattavasti hiljaisempaa kuin ennen. Ihmisillä ei ole rahaa, kun asuminen, ruoka, matkustaminen ja muut ovat kallistuneet.

Lampinen toivoi, että ainakin Arabian keltaiset 70-luvun kahvikupit löytäisivät uudet omistajat. Hän ei kuitenkaan odottanut illan myynneiltä suuria tuottoja, vaan kertoi olevansa tyytyväinen, jos tavarat menisivät käyttöön.
– Tämä on ajanvietettä eläkeläiselle.

Hannu Lampinen myi kirpputorilla astioita, joiden joukossa oli myös keräilyharvinaisuuksia. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Sirpa Söderström oli saapunut Ruskolta kirpputorille myymään itse tekemiään käsitöitä. Hänen kirpputoripöytänsä notkui erivärisistä ja -kokoisista villasukista ja lapasista. Myytävien tuotteiden joukosta löytyi myös vauvanmyssyjä, keittiöpyyhkeitä ja saunahuppuja.

Söderström kertoi, että suurin osa ihmisistä arvostaa käsitöitä ja ymmärtää niiden arvon, mutta tinkaajiakin käy silloin tällöin.
– Olen tehnyt sen periaatepäätöksen, että käsityöstä en tinkaa.

Kirpputorimyynti oli 84-vuotiaalle Söderströmille tuttua puuhaa, sillä hän kertoi käyneensä Länsirannassa myymässä jo ainakin kahtenakymmenenä kesänä. Alkuun mukana oli ollut myös puoliso, mutta miehen kuoltua Söderström oli halunnut jatkaa kirpputorilla käymistä yksin.
– Tämä on minulle sellainen henkireikä.

Söderströmin mielestä parasta Salon iltatorissa on yhteisöllisyys. Kahdenkymmenen vuoden aikana monista kirpputorikävijöistä on tullut tuttuja.
– Täällä on hyvä henki.

Turkulainen Jussi Litja oli tuonut kirpputorille myytäväksi avolava-autollisen tavaraa. Lavalta löytyi muun muassa vanha metallinaulakko, nahkasaappaat, sukset, metallitorvi ja puinen olutlaatikko. Litja arvioi, että osa tavaroista oli jopa sata vuotta vanhoja.

Myytävänä oli myös punainen marjapoimuri, jonka Litja toivoi saavansa kaupaksi.
– Ajattelin, että siitä voisi saada neljä euroa.

Litja kertoi käyneensä kirpputorilla muutaman kerran aiemmin tänä vuonna. Tuottoja myynneistä hän kertoi tulleen vaihtelevasti.
– Jotain on jäänyt taskunpohjalle.

Jussi Litjan auton lavalta löytyi monenlaisia tavaroita, joista vanhimmat olivat sadan vuoden takaa. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Iskelmätähti viihdytti torikansaa

Tämän kesän seitsemättä iltatoria tähditti monen suomalaisen tuntema pop- ja iskelmälaulaja Katri Ylander. Artistin iltatorikeikalla kuultiin monia vanhoja ja uusia hittejä, kuten Mansikkamäki, Aamuaurinkoon ja Yksi sydän.

Katri Ylander keräsi iltatorille arviolta useita tuhansia katsojia. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Katri Ylanderia kerääntyi kuuntelemaan suuri joukko ihmisiä. Keikalle saapuivat myös kaverukset Ella Suomi ja Hanna Ojuva.

Ella Suomi kertoi artistin olleen tuttu vuosien takaa. Varsinkin kappaleet Onko vielä aikaa? ja Mansikkamäki olivat jääneet hänen mieleensä.
– Olen kuunnellut Katri Ylanderia pienenä, ja halusin tulla fiilistelemään.

Hanna Ojuvalle artisti oli puolestaan uusi tuttavuus.
– Minulla ei ole mitään hajua, kuka hän on.

Ojuva oli tullut kesätöihin Saloon Joensuusta saakka. Hän kertoi vierailleensa Salon iltatorilla tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja tykästyneensä tapahtumaan.
– lltatori on minun mielestäni ihan loistava konsepti.

Samaa mieltä oli myös Ella Suomi.
– Täällä on hyvä meininki.

Ella Suomi ja Hanna Ojuva saapuivat torille kuuntelemaan illan artistia. Kuva: SSS/Anna Korpiaho
Katri Ylanderin iltatorikeikalla kuultiin artistin vanhoja ja uusia hittikappaleita. Kuva: SSS/Anna Korpiaho