Konekorjaamon perustamiseen liittyi riskitekijöitä: ”Ihmiset miettivät tarkasti, että mihin he rahansa sijoittavat”

0
Kone Korpela avasi ovensa toukokuussa Perttelissä. Toni Keihäsniemi (vas.) ja Jarmo Korpela ovat olleet tyytyväisiä yrityksen alkuun. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Perttelissä toimiva AA Realisointi (Nettirealisointi) laajeni toukokuussa, kun kiinteistön tiloihin avattiin aputoiminimellä pienkonekorjaamo Kone Korpela.

Molempien yritysten toiminnasta vastaa Jarmo Korpela.

– Suunniteltiin pienkonekorjaamon avaamista jonkin aikaa. Tiedettiin, että pätevä korjaaja vapautuu omasta työpaikastaan meidän käyttöömme, ja tällä hetkellä pienkonekorjaajista on huutava pula, kertoo Korpela.

Kone Korpela keskittyy nimensä mukaisesti pienkoneiden kunnostukseen ja huoltoon.

Huoltoon voi tuoda esimerkiksi mönkijän, skootterin, ruohonleikkurin, moottorisahan ja erilaisia pienkoneita.

– Autoja huolletaan jonkin verran. Jarruja, iskareita ja jakohihnoja huollamme, mutta koneremontteja emme tee.

Kunnostusten lisäksi Kone Korpela toimii pienkoneiden kierrätyspisteenä. He ottavat vastaan vanhoja ja pikkuvikaisia pienkoneita.

Korjaaja Toni Keihäsniemi työskentelee päivittäin erilaisten pienkoneiden parissa. Hänellä ei ole virallista alan kokemusta, mutta työkokemusta löytyy sitäkin enemmän. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Koneiden korjauksesta vastaa Toni Keihäsniemi. Hän toimii tällä hetkellä ainoana virallisena korjaajana. Korpela vastaa kokonaisuudesta, joten hän auttaa välillä huolto- ja korjaustöissä.

Keihäsniemi on opiskellut takavuosina alaa, mutta koulun penkiltä hän ei koskaan valmistunut. Työkokemusta löytyy auto- ja pienkonekorjaamoista.

Haastattelupäivänä työn alla oli ruohonleikkuri ja skootteri.

– Olen itseoppinut tähän hommaan. Pienestä pitäen olen ollut moottoreiden kanssa tekemisissä. Jos sukulaisilla tai tuttavilla on ollut laitteiden kanssa ongelmia, niin minä vastasin kunnossapidosta, paljastaa Keihäsniemi.

Yrittäjä kertoi, että ennakkoon yrityksen perustaminen Pertteliin jännitti pienen asukasmäärän vuoksi.

– Olemme täällä hieman syrjässä, myöntää Korpela.

Epäilyksistä huolimatta Kone Korpelan ensimmäiset kuukaudet ovat olleet Korpelan mukaan positiivisia.

– Huollettavaa ja korjattavaa kyllä riittää. Rehellisesti en osannut odottaa, että nyt on näin hyvä työllisyystilanne, myöntää Korpela.

Verstaalla oli myös Pappa-Tuntureita korjauksessa. Näiden lisäksi huoltojonossa oli skootteri, mönkijä ja ruohonleikkuri. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Pelkästään ruusuilla tanssimista arki ei kuitenkaan ole. Itänaapurin käynnistämä hyökkäyssota vaikuttaa bisnekseen.

– Haasteellinen tilanne on maailmanlaajuisesti. Kauppa ei toimi kunnolla ja inflaatio jyllää. Ihmiset miettivät tarkasti, että mihin he rahansa sijoittavat, pohtii Korpela.

Salon alueella Sporttikone ja Kone-Ruuskanen tekevät myös pienkonehuoltoja. Korpela jakaa kiitosta, että yritysten yhteistyö toimii.

– Ostamme molemmista paikoista varaosia. Sporttikone lähettää välillä meille asiakkaita, kun heillä on suuri jono. Kilpailijat ovat toisilleen tuttuja, eikä kukaan ole kateellinen.

Tällä hetkellä kiinteistössä työskentelee Korpelan ja Keihäsniemen lisäksi Inkeri Korpela, joka vastaa varaston toiminnasta. Lähiaikoina korjaamon puoli saattaa vahvistua harjoittelijalla.

Kone Korpelan yhteydessä toimiva AA Realisointi Oy on vuonna 2012 perustettu perheyritys. Nettirealisointi keskittyy verkkokauppamyyntiin.

Liiketilassa Nettirealisointi myy esimerkiksi työkaluja, öljyjä ja päivittäistavaroita.

Tulevaisuudessa pienkonekorjaamon liiketoimintaa saatetaan laajentaa.

– Tilaa on vaikka kuinka paljon. Jos tulee paljon korjattavaa, niin sitten palkataan lisää henkilökuntaa.