Kumpi ehtii ensin naimisiin? Sauvon kesäteatterissa nähdään Aleksis Kiven vakavanhilpeä klassikkoteos

0
Nummisuutarit-näytelmän päähenkilö on Esko-poika, jota näyttelee Sami Virta (vas.). Iivarin roolissa nähdään puolestaan Antti Tulonen (oik.). Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Tämä on tarina miehistä, jotka kulkevat omia polkujaan.

Näin ohjaaja Hannele Moilanen kuvailee Nummisuutarit-näytelmää, joka nähdään tänä kesänä Sauvon Kesäteatterin näyttämöllä. Näytelmä saa ensi-iltansa perjantaina.

Moilasen mukaan luvassa on raikas versio perinteisestä Aleksis Kiven klassikkonäytelmästä, jossa seurataan nummisuutarin talon vaiherikasta elämää.

Ohjaaja Hannele Moilanen kuvailee Sauvon kesäteatterin Nummisuutarit-näytelmää raikkaaksi versioksi Aleksis Kiven klassikosta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Näytelmän päähenkilö, Esko-poika, kilvoittelee nummisuutarin kasvattityttären Jaanan kanssa siitä, kumpi ehtii ensin naimisiin. Ensin naimisiin ehtineelle on luvattu testamentissa 500 riksiä.

Sauvon Kesäteatterin versio näytelmästä on rakennettu perinteitä kunnioittaen, ja erityisesti vanha suomen kieli sekä alkuperäinen huumori on haluttu säilyttää. Vaikka kyseessä on yli 150 vuotta vanha klassikko, on näytelmä Hannele Moilasen mielestä edelleen ajankohtainen.
– En tiedä, ovatko ihmiset hirveästi muuttuneet.

Lavalle nousee reilut parikymmentä näyttelijää, joista suurin osa on teatteriharrastajia. Moilasen mukaan taso on tästä huolimatta korkealla, eikä intoa ja asennetta näyttelijöiltä puutu. Harjoitukset esityksiä varten alkoivat jo helmikuussa.
– Näyttelijäryhmä on loistava ja monipuolinen, Moilanen sanoo.

Nummisuutarit-näytelmässä nähdään joukko innokkaita ja lahjakkaita teatteriharrastajia. Kuvassa Sylvi-Anna Airola (vas.) ja ohjaaja Hannele Moilanen (oik.). Kuva: SSS/Minna Määttänen

Innokkaiden teatteriharrastajien lisäksi lavalla nähdään ammattilaisvahvistus. Turun kaupunginteatterista eläköitynyt Raimo Karppinen esittää Lukkari Sepeteusta, joka esiintyy näytelmässä neljän kohtauksen verran.
– Roolini on mielenkiintoinen. Lukkarit olivat arvostettuja ja pelättyjä, Karppinen kertoo.

Karppinen on palannut kesäteatterilavalle pitkän tauon jälkeen, sillä viimeksi hän on esiintynyt kesäteatterissa teatterikouluaikoinaan. Näyttelemisen lisäksi Karppinen on rakentanut näytelmän lavasteet.

Karppinen kuvailee Nummisuutarit-näytelmää kevyeksi hupinäytelmäksi, jossa taustalla ovat raskaat asiat. Hänen mielestään on tärkeää, että Nummisuutareita ja muita klassikkonäytelmiä nähdään kesäteatterilavoilla edelleen.
– Moni tietää Kiven Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit, mutta harva on lukenut tai nähnyt niitä, Karppinen pohtii.

Lukkari Sepeteuksen roolia näyttelevä Raimo Karppinen on nähty kesäteatterilavalla viimeksi vuosikymmeniä sitten. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Wille Heino esittää näytelmässä päähenkilö Eskon puhemiehen, Mikko Vilkastuksen roolia. Heinon mielestä Nummisuutarit-näytelmä on ajankohtainen, ja tarjoaa tässä ajassa kaivattua hauskuutta.
– Tämä on meidän kylän tulkinta Aleksis Kiven ilo leikistä, Heino toteaa.

Sauvon kesäteatterissa päästään seuraamaan nummisuutarien vaiherikasta elämää. Kuvassa Mikko Vilkastusta näyttelevä Wille Heino (vas.) ja lukkari Sepeteusta näyttelevä Raimo Karppinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Näytelmän musiikista vastaa muusikko Matti Moilanen, joka on säveltänyt kaikki kesäteatterissa kuultavista kahdeksasta kappaleesta. Myös kappaleiden sanoitukset ovat hänen käsialaansa.

Näytelmää varten sävelletyt ja sanoitetut kappaleet pohjautuvat Aleksis Kiven tekstiin. Moilasen mukaan näytelmän musiikki on hupinäytelmätyyliin sopivaa, hauskaa ja odottamatonta.

Moilanen kertoo säveltäneensä musiikkia kesäteatteriesityksiin jo useana vuonna. Tämän vuoden Nummisuutarit-näytelmän tekemiseen hän lähti mukaan erityisen innokkaana.
– Innostuin heti. Tämän tyyppinen teksti inspiroi minua valtavasti.

Matti Moilanen on paitsi säveltänyt ja sanoittanut näytelmässä kuultavat kappaleet, myös rakentanut osan lavasteista. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nummisuutarit Sauvon Kesäteatterilla 7. heinäkuuta alkaen.