Lasten kirpputori uhkaa sulkeutua – ”Tarmokkuutta ja positiivista mieltä täytyy olla”

4
Yrittäjä Janni Portaankorva esittelee Pikkuhyrrän tarjontaa. SSS/Santeri Iltanen

Lastenvaatteita ja -tavaroita myyvä kirpputori Pikkuhyrrä hakee parhaillaan uutta yrittäjää. Jos sellaista ei löydy, Vilhonkadulla Salon keskustassa sijaitseva kirpputori on viimeistä päivää auki 2. syyskuuta.

Nykyinen yrittäjä Janni Portaankorva joutuu jäämään sivuun yrittäjäarjesta, sillä hän keskittyy muuttuneen elämäntilanteen takia olemaan enemmän läsnä kotona.

Portaankorvan mukaan Pikkuhyrrä on pyrkinyt saamaan kaikille mahdollisimman helpon tavan päästä omista tuotteistaan. Tuotteita voi myydä joko itse tai valita Pikkuhyrrältä palveluita helpottamaan myyntiä. Esimerkiksi täyspalvelussa kirpputorin työntekijät hoitavat kaiken myyjän puolesta, ja myyjä saa lopuksi myydyistä tuotteista tilityksen. Kaikkiin myyntitapoihin sisältyy pöytien ylläpito.

– Vastaamme siitä, että ihmisten on mahdollisimman vaivatonta myydä vaatteita ja tavaroita ilman elämän aikatauluttamista kirpputoritoiminnan ehdoilla, Portaankorva kertoo.

Lisäksi käytössä on ollut ostopalvelu. Siinä asiakas pääsee korvausta vastaan heti eroon tuotteistaan, joita Pikkuhyrrä jälleenmyy.

Lasten kirpputori sijaitsee Salon keskustassa Vilhonkadulla. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Pikkuhyrrä aloitti toimintansa Vilhonkadulla korona-aikaan tammikuussa 2021. Ajatus nimenomaan lastenvaatteisiin ja -tavaroihin keskittyvästä kirpputorin perustamisesta tuli Portaankorvan ystävältä Suvi Heikkilältä, joka oli toinen yrityksen perustajista. Heikkilä jäi myöhemmin pois kirpputorin toiminnasta.

Portaankorva on huomannut selvän muutoksen ihmisten suhtautumisessa kirpputoreihin. Kun hän oli lapsi, kirpputorivaatteiden käyttämistä pidettiin nolona, koska se saatettiin heti yhdistää perheen varattomuuteen.

– Nykyään kirpputorilla käyminen ei ole lainkaan leimaavaa vaan varallisuudesta riippumattakin ainoastaan järkevää ja positiivista, hän huomauttaa.

Portaankorvan mukaan kirpputorin toiminta sopii todella hyvin nykyajan tärkeisiin teemoihin, kuten ekologisuuteen. Se korostuu etenkin lastenvaatteissa, sillä tarve niihin uusiutuu jatkuvasti lasten kokojen kasvaessa.

– Saa myytyä omat tarpeettomat tuotteet niitä tarvitseville. Jos vaatetta käytetään niin kauan kuin se vain on käyttökelpoinen, se on ekologisinta, mitä voi olla.

Erään asiakkaan ehdottama kierrätysidea jäi myös Pikkuhyrrän käytännöksi.

– Annamme ostosten yhteydessä veloituksetta tuotteille paperi- ja lahjakasseja, joita olemme saaneet omilta asiakkailtamme lahjoituksina.

Lasten kirpputori Pikkuhyrrä ollut toiminnassa kaksi ja puoli vuotta

  • Sijaitsee osoitteessa Vilhonkatu 6, Salo.
  • Perustettiin tammikuussa 2021.
  • Myy vain lastenvaatteita ja -tavaroita.
  • Myyntitapoina toimii osto-, täys-, ja itsepalvelu.
  • Ellei saa uutta yrittäjää, viimeistä päivää auki 2. syyskuuta.

 

Nyt Portaankorvakin on jättämässä haikein mielin kirpputorin. Ellei uutta vetäjää löydy, kirpputorin toiminta päättyy syyskuun alussa. Portaankorvan mielestä kysyntää lastenkirpputorille on edelleen. Pikkuhyrrän sosiaalisen median kanavissa olevassa tiedotteessa sanotaan, että asiakaskunta ja kaikki tarvittava ovat jo valmiina.

– Pikkuhyrrä on löytänyt paikkansa markkinoilla. Kun asiakas on kerran myynyt Pikkuhyrrässä tuotteitaan, hän huomaa, että kannattaa tulla uudestaan.

Ehdoton etu Pikkuhyrrällä suhteessa muihin Salon alueen kirpputoreihin on, että se ainoana kirpputorina myy ainoastaan lastenvaatteita ja -tavaroita, kun muualla on myynnissä kaikkea mahdollista. Yritys onkin kerännyt kiitosta siitä, ettei kirpputorilla tarvitse metsästää lasten tuotteita kaiken muun seasta. Pikkuhyrrä myy tuotteitaan postitse myös muille paikkakunnille.

Kiinnostuneita kirpputorin uudeksi vetäjäksi on jo tullut. Janni Portaankorva sanoo kokemuksestaan, että uudella yrittäjällä pitää olla aikaa panostaa toimintaan.

– Tarmokkuutta ja positiivista mieltä täytyy olla, hän alleviivaa ja samalla naurahtaa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hihoja käärimään
4 kuukautta sitten

Saloon tarvitaan lisää lapsia ja lapsiperheitä, jotta kaupunki ylipäänsä pysyy vireänä ja elävänä. Kaikki on kiinni siitä, miten nuoret aikuiset työllistyvät ja viihtyvät Salossa. He niitä perheitä perustavat. Kaupungin pitäisi miettiä julkisuuskuvaansa siitä näkökulmasta, ettei Helsinkiin tai Turkuun muutto olisi enää nuorille ensisijainen vaihtoehto. Maaseutua ja postimerkin kokoisia kaupunkitontteja on kaikkialla Suomessa, mutta Salolla on tänä päivänä erittäin kysyttyä ja haluttua merenrantaa. Meillä se on vakituisen asumisen, palvelujen sekä kyläkoulujen osalta hyvin pitkälti hyödyntämättä. Mathildedaliin ja Kokkilaan ei ole edes pyöräteitä keskustasta.

Mainostaminen on tärkeää
4 kuukautta sitten

En mä edes tiennyt että Salossa on tälläinen kirpputori, et ovat kyllä epäonnistuneet mainonnassa.

Yksi Täti
4 kuukautta sitten

Salossa luotetaan liikaa netti-viestittelyyn eli Facebook ja erilaiset ryhmittymät ilmoittelevat erilaisista tapahtumista yms. On paljon ihmisiä, jotka jäävät ilman tietoa em tavalla, koska ei liikuta facebookissa.

Niko
4 kuukautta sitten
Reply to  Yksi Täti

Kyllä näin se valitettavasti on