Mielipide: ”Kännissä ja läpällä” tehty ei kerro todellisista natsisympatioista

5
Elinkeinoministeri, perussuomalaisten Vilhelm Junnila sai keskiviikkona äänestyksessä eduskunnan luottamuksen. LEHTIKUVA / EEVA-MARIA BROTHERUS
Kirjoittaja arvioi, ettei perussuomalaisten Vilhelm Junnila ole oikeasti natsimielinen. Kuva: Lehtikuva/Eeva-Maria Brotherus

Mistä natsiksi nimittely kumpuaa?

Tämä päivän ilmiö on perin erikoislaatuinen kun varsin hyvin yleisesti tiedetään, ettei tällä 30- ja 40-vuosikymmenten aikaisella totalitaristisella tuhoideologialla ole mitään todellista kannatuspohjaa Suomessa.

Jatkosodan aikana, jolloin Suomi oli Saksan kanssa läheisessä sotilaallisessa yhteistyössä, äärioikeistopuolue Ikl oli marginaalinen noin neljän prosentin kannatuksella. Hallitusvastuussa olivat poliittisen keskitien kulkijat, suurimpana SDP, jonka suojissa majaili myös Neuvostoliittoa tukevia kommunisteja.

Tänä päivänä nähdään natseja joka puolella ja tulkitaan poliitikkojen sanoja, kravatteja ja vanhoja somepostauksia tykkäyksineen aivan kuin hakeakseen niitä jotain salaista todistusaineistoa Suomessa piileskelevistä natseista.

Jos Junnilasta olisi löytynyt samantyyliset vanhat valokuvat kuin Antti Lindmanista, niin siinähän olisi ollut ”todellinen” todiste nuoruusvuosien supernatsista ja naisten halveksijasta, johon minkäänlainen mutkuttelu ei olisi auttanut asiaa selvittämään tai lieventämään.

Erityisen herkkiä näistä natsileimoista ja vihjailuista ollaan ymmärrettävästi Saksassa ja Israelissa, joissa minkäänlainen musta huumoripilailu ei ole hyväksyttävää eikä sitä ymmärretä. Kännissä ja läpällä -teema näissä maissa ei todellakaan toimi anteeksiantoperusteena.

Sen verran uskallan sanoa, ettei Junnilalla sen paremmin kuin Lindmanillakaan ole todellisuudessa vähäisessäkään määrin todellisia natsisympatioita.

Kekkosenkin kaudella käytiin vastaavaa jahtia ajan hengen mukaisesti neuvostovastaisiksi kuviteltuja henkilöitä kohtaan, ja sen kohteeksi joutunut oli automaattisesti paarialuokassa.

Sellaisen nimityksen sain joskus minäkin, kun Leningradiin suuntautuneen luokkaretken jälkeen avoimesti naureskeltiin ja vitsailtiin matkan kokemuksista ja kommelluksista. Nykyinen pääministeripuolue kokoomus istui vaalivoitoista huolimatta sitkeästi oppositiossa, koska oli ns. yleiset syyt eli todellisuudessa Neuvostoliitto.

Ilmeisesti ilmiön takana on tänä päivänä silkka poliittinen valtataistelu, jossa toisenlaisia tavoitteita ajavasta poliittisesta vastustajasta pyritään keinoja kaihtamatta luomaan mahdollisimman vastenmielinen mielikuva. Mikäpä termi siihen sopisi paremmin kuin leimaaminen syyllä tai toisella kaikkien vastustamaksi natsiksi. Samaa natsijahtia käytti muuten Putinkin kotiyleisölleen hyökätessään Ukrainaan, ja hyvin upposi.

Ei kai nyt kukaan kuvittele tosissaan, että Suomessa olisi joku poliittinen puolue, jonka ideologia perustuisi vastustajien eliminointiin kaikin mahdollisin teoin, massamurhat mukaan lukien.

Antti Olkinuora
kaupunginhallituksen jäsen (ps.)
Salo

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Harhauttavaa
2 kuukautta sitten

Suomessa käytetty ”uusnatsit” sanaa PS:n yhteydessä liian kärkevänä ilmaisuna ja saatu aikaan harmia muissa maissa, joissa on niitä uusnatsikseiksi itseään nimeäviä henkilöitä ihan oikeasti. Olettavat niiden mukaan sitten suomalaisiakin niiden mukaan?

Tammisiltalainen
2 kuukautta sitten
Reply to  Harhauttavaa

Voihan olla ettei Vilhem ole natsi, mutta haluaa hengailla natsien seassa ja saada heiltä ääniä. Nuo ”vitsinä” heitetyt 88-jutut ovat natsien sisäistä piiloviestintää, kun julkisesti niitä sanoja ja etuoikeaa ei saa esittää. Eli tuo piiloviestintä on siis tuttua ja hyväksyttyä. Jos ministerinä on tuollainen, sitä tulkitaan ”muissa maissa” eri tavalla. Ko. ministeri vierailulle niihin edistämään Suomen kauppaa?

MDI
2 kuukautta sitten

Tammisillassa on siis demari-Lindtmanin 88-hyttinumeron hehkutus natsien piiloviestintää, miksi et tuomitse? Onko kyseessä edistyksellinen rauhannatsi?

Allan
2 kuukautta sitten

Minulle ei nuo mainitsemasi ”piiloviestinnät” olleet ollenkaan tuttuja. Sinä tunnut olevan hyvin perehtynyt asiaan. Miksiköhän?
Entäpä Antin toilailut? Niistä ei noussut kummoistakaan haloota, vaikka niistä oli kuvalliset todisteet. Mihin vedetään raja ja kuka sen määrittelee? Sinäkö ja vihervasemmisto?
Pitäisikö tuo mainitsemasi luku kieltää ja sen lisäksi koko joukko kirjaimia aakkosista. Entäpä he jotka ovat syntyneet -88 tai menneet silloin naimisiin tai heillä on ollut silloin jokin muu merkittävä tapahtuma? Piiloviestittelevätkö hekin. Entä onko Venäjä nykyään äärioikeistoa, kun siellä on sukupuolivähemmistönä toimiminen rikollista ja joissain tilanteissa rangaistavaa?

Lasse Reunanen / Salo
2 kuukautta sitten

Asiasisältö ja teon motiivit merkitsevinä. Olihan Saksan natsipuolueen jäsenistäkin moni kännissä tai ns. läpällään tehneenä. Natsien teot motiiveineen olleet rikoksiksi todettuja. Niillä oli harhakuvitelmansa, että voisivat valtionsa laillisuuden suojassa selvitä teoistaan – eihän niin käynyt ja nykyiset ns. uudemmat harhakuvitelmissaan olettaneet samaa erhettä. Venäjä puhunut Ukrainassa ns. uusnatseista – no, jos niin tulkittuna olisi suomalaisetkin vapaaehtoisina sitä koostetta – joku jo kuollutkin, josta nimettömänä kertonut lääkäri ”Tina Soini (vapaaehtoinen siellä) – ex-perussuomalainen Timo Soinin puoliso lääkäri Tiina Soini (liekö yhteensattuma vain i:n eroavuus).