
Meri-Halikon moduulikoulu herättää kyläläisissä hämmennystä.
Osa paikallisista luuli, että nuorimmille lapsille suunnattu koulu aloittaisi toimintansa jo tänä syksynä. Jotkut uskoivat koulun avautuvan viimeistään joulukuussa.
Salon kaupungin sivistyspalveluiden johtaja kuitenkin kertoo, ettei väistötilaratkaisuksi rakennettavan Meri-Halikon moduulikoulun pitänyt missään vaiheessa aloittaa toimintaansa ennen syksyä 2024.
Väistötilaratkaisussa on kyse pidempiaikaisesta kiistasta, joka liittyy Salon Kokkilassa sijaitsevan Meri-Halikon koulun epäonniseen kohtaloon.
Meri-Halikon koulun toinen osa tyhjennettiin sisäilmaongelmien takia pysyvästi elokuussa vuonna 2022. Siitä lähtien lapset ovat matkustaneet Mustamäen kouluun Halikkoon.
Meri-Halikon päiväkodin viereiselle tontille rakennettavan moduulikoulun on tarkoitus lyhentää nuorimpien, 1.–2.-luokkalaisten, koulumatkaa. Kaavailtu moduulikoulu kuuluisi hallinnollisesti Mustamäen kouluun ja Mustamäen koulun rehtori vastaisi moduulikoulun toiminnasta.

Salon kaupungin opetuslautakunta teki 7. maaliskuuta päätöksen, jossa todetaan sanatarkasti näin: ”Vuosiluokkien 1–2 opetukseen hankitaan vuokrattava moduulirakennus, joka sijoitetaan Meri-Halikon päiväkodin vieressä olevalle tontille. (– –) Ryhmän minimikoko on 7 paitsi lukuvuonna 2024–2025 nykyisen oppilasennusteen ollessa 6.”
Päätöksessä ei kerrota, milloin moduulikoulu aloittaisi toimintansa.
Salon kaupungin sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoorin mukaan on ollut päätöksentekohetkestä saakka selvää, että moduulikoulu aloittaa toimintansa aikaisintaan elokuussa 2024.
– Tämän vuoden talousarviossa ei ole ollut rahaa moduulikoululle, joten se ei mitenkään voisi tulla vielä tänä syksynä. Varaamme vuoden 2024 talousarviokäsittelyn yhteydessä moduuliin tarvittavat vuokravarat.
Stoor arvioi, että moduuliratkaisun kilpailutukseen kaupunki etenisi ensi vuonna alkutalven puolella.
Hän itse ei ollut tietoinen kyläläisten hämmennyksestä moduulikoulun alkamisajankohdan suhteen.
– 1.–2. luokkien huoltajille on informoitu, että oppilaat ovat väistössä Mustamäen koulussa koko lukuvuoden 2023-2024. Huoltajille on myös tiedotettu, että 1. luokan oppilaat voivat vanhempien halutessa jatkaa 2. luokalla Mustamäen koulussa.
Vaikka viesti on selkeä, se ei ole välittynyt kaikille paikallisille.
Wartsalan ja Angelniemen kyläyhdistysten puheenjohtajat Susanna Raimi ja Paula Achrén kuulevat moduulikoulun aloitusajankohdasta SSS:n puhelinsoiton yhteydessä.
– Tämä tuli minulle täysin yllätyksenä. Olen koko ajan luullut, että moduulikoulu aloittaisi toimintansa viimeistään joulukuussa, hämmästelee Wartsalan kyläyhdistystä luotsaava Raimi.
– Moni on pohtinut, mikseivät moduulikoulun rakennustyöt ole vieläkään alkaneet. Odotimme, että moduulikoulu tulisi vuodenvaihteessa, komppaa Achrén.
Achrén myöntää tiedon perustuneen pääosin tulkintaan lautakunnan pöytäkirjasta.
– Siitä sai sellaisen käsityksen, että koulu aloittaisi toimintansa vielä tämän vuoden aikana.
– Toisaalta yleisötilaisuudessa sanottiin kilpailutuksen käynnistyvän mahdollisimman pian, Raimi pohtii.

Raimin mukaan kaikki vartsalalaiset vanhemmat eivät ymmärrä, miksi ensimmäisen luokan aloittava lapsi kulkisi vuoden ajan Mustamäkeen ja toisella luokalla siirtyisi moduulikouluun. Kolmannella luokalla lapsi jatkaisi jälleen Mustamäessä.
– Monella oli toiveena, että turhien siirtymisten takia moduulikoulu saataisiin avattua mahdollisimman pian. Tässä ratkaisussa lapsia kohdellaan kuin matkalaukkuja.
Salon kaupungintalossa oli helmikuussa yleisötilaisuus, jossa keskusteltiin Meri-Halikon koulun tilaratkaisusta. Tuolloin äänessä oli myös moduuliratkaisuihin erikoistuneen yrityksen, Teijo-Talojen edustaja.
– Edustajan mukaan Teijo-Talot ovat aiemminkin tehneet moduuleita lyhyellä varoajalla. Jos varhain keväällä on tullut asiasta tieto, koulun olisi teknisesti pitänyt valmistua jo syksyllä.
Meri-Halikon koulun tilaratkaisuja arvioidessa Salon kaupunki teetti lapsivaikutusten arvioinnin. Arvioinnin vastuuhenkilö oli Salon kaupungin vs. perusopetusjohtaja Jaana Talvitie.
Kyselyn analyysin mukaan ”lasten saama palveluiden laatu paranee, kun he voivat aloittaa koulutaipaleen lähellä omaa kotia ja siirtyessä 3. luokalta eteenpäin Mustamäen kouluun, on heillä käytössään tarvittavat erikoisluokat ja liikuntatilat.”
Säästötoimenpiteestä moduulikoulussa ei ole kyse. Kun Meri-Halikon koulun kaksi opetusryhmää siirrettiin Mustamäkeen elokuussa 2022, kaupunki totesi, että koulukuljetuksissa oli jo tuolloin noin 70 prosenttia oppilaista.
Moduuliratkaisun kustannusarvio on noin 48 000 euroa vuodessa. Moduuli sisältää 160 neliömetrin tilat, joissa on mahdollisuus opettaa yhtä ryhmää. Perustamiskustannukset liikkuvat 40 000–80 000 euron tienoilla.
Moduulin erinomainen puoli on Stoorin mukaan se, että siihen voisi lisätä tulevaisuudessa melko helposti uusia moduuleita.
– Jos asukasmäärä lähtee kaavoituksen ja aktiivisten kyläläisten myötä nousuun, moduuleita voisi hankkia lisää. Tuolloin 3.–6.-luokkalaisetkin pystyisivät opiskelemaan Meri-Halikossa.
Vaikka moduulikoulu aloittaisi vuonna 2024 toimintansa, iltapäiväryhmää sinne ei Stoorin mukaan ainakaan lähivuosina muodostuisi.
– Iltapäiväryhmän toimintamäärä on Salossa 10 oppilasta. Lähivuosina se tarkoittaa koululaisten siirtymistä Mustamäkeen iltapäiväryhmään.
Oppilasennusteen mukaan moduulirakennuksessa opiskelisi vuonna 2024–2025 ainoastaan kuusi 1.–2. luokkalaista. Vuonna 2025 koulussa olisi jo 10 oppilasta.
Vuonna 2026 1.–2. luokkalaisten määrä on peräti 15 oppilasta.
– Oppilaiden minimimäärä on seitsemän, mutta kuusi on hyväksytty poikkeuksena. Vuodesta 2025 eteenpäin Meri-Halikon oppilasmäärät lähtevät nousuun ja vakiintuvat 10 yläpuolelle.
Tästä on kysymys: uutisia Meri-Halikon koulusta 2022–2023
Meri-Halikon koulussa on sisäilmaongelma. (SSS 13.5.2022)
Meri-Halikkoon toivotaan uutta monitoimikoulua. (SSS 14.5.2022)
Kokkilassa sijaitsevan Meri-Halikon koulusta siirretään kaksi oppilasryhmää ensi vuodeksi väistötiloihin Mustamäen kouluun. (SSS 18.5.2022)
Kokkilassa sijaitseva oppilaitos kärsii sisäilmaongelmista. Kyläyhdistykset esittävät paikkakunnalle samankaltaista ratkaisua kuin Märynummelle. (SSS 2.8.2022)
Meri-Halikon koulua uhkaa lakkautus ensi kevään jälkeen. (SSS 30.9.2022)
Meri-Halikon alueella on kerätty viikonlopun aikana lähes 700 nimeä adressiin, jossa vastustetaan esitystä oppilaiden siirrosta Mustamäkeen ensi syksystä alkaen. (SSS 4.10.2022)
Esitys Meri-Halikon koulun lakkauttamisesta vedettiin pois Salon opetuslautakunnan esityslistalta eilisessä kokouksessa. (SSS 5.10.2022)
”Meri-Halikko tarvitsee koulunsa!” Yleisötilaisuudessa mietittiin keinoja saada kylien asukasluku nousuun. (SSS 13.10.2022)
Meri-Halikon koulun uusia tilaratkaisuja käsitellään avoimessa keskustelutilaisuudessa helmikuussa. (SSS 16.11.2022)
Meri-Halikon koulu tyhjenee keväällä. Sisäilmaongelmat siirtävät kaikki oppilaat Mustamäkeen. Vartsalaan saattaa tulla uusi moduulikoulu. (SSS 8.2.2023)
Vaihtoehdot Meri-Halikon koululle: muutto tai moduulikoulu ja muutto. (SSS 14.2.2023)
Jaaha,taas Salon päätöksentekokulttuuri mainittu, ei tahdo millään mennä maaliin kerralla riippumatta mistä on kyse.
On se kumma kun oppilasmäärä lopettamisuhan alla olevissa kouluissa on ollut n. 40. Kummasti niitä sääntöjä väistellään…
Eihän tässä ole mistään muusta kyse kuin että halikkolainen opetuslautakunta halusi näyttää, että samat säännöt eivät päde Halikkoon.
Politiikassa tulisi välttää päätöksiä joissa ei ole mitään järkeä, eivät hyödytä ketään ja joiden tarkoituksena on vain kävellä alueellisen yhdenvertaisuuden ylitse!
Kiinni vain ja mustamäen kouluun oppilaat.
Ei kannata monumenttejä metsiin pykää.
Eletään 2020-lukua ei 1950-lukua, kun koulu oli joka kylässä, kuljetuskalusto oli huonoa, hiihtää ja kävellä piti kouluun, nyt on koreat bussit ja mitä toi matka on 20 min Mustamäestä Kokkilaan .
Niin, siihen oppilasmäärän kasvuun on hyvät vanhemmat vain yksi tie, puhumalla niitä tulevia oppilaita ei tule.