
Kun salolainen Ina Savela valmistui peruskoulusta reilut kymmenen vuotta sitten, hän teki valinnan, jossa ei ollut muiden mielestä mitään järkeä. Hän seurasi omaa unelmaansa ja lähti opiskelemaan alaa, jonka työllisyysnäkymät olivat Suomessa huonot.
Riskin ottaminen kannatti. Nyt 27-vuotias Savela ei ole hetkeäkään katunut ammatinvalintaansa, eikä alanvaihto ole koskaan käynyt edes mielessä.
– Olen todella tyytyväinen uravalintaani. En voisi kuvitella tekeväni muuta, Savela toteaa.
Ina Savela työskentelee oman intohimonsa parissa vaatesuunnittelijana ja ompelijana. Hän toimii osa-aikaisena yrittäjänä kotonaan Kiikalassa, ja tekee tilaustöinä hää- ja juhlapukuja sekä niiden muokkauksia ja korjauksia.
Yrittämisen lisäksi Savela työskentelee hääpukuliikkeessä hääpukukonsulttina ja ompelijana. Tällä hetkellä hän tekee töitä liikkeessä lähes täysipäiväisesti.
Savelan tie yrittäjänä on vielä alussa, sillä hän perusti oman yrityksen vasta noin vuosi sitten. Uran suunta oli kuitenkin ollut selvillä jo pitkään.
– Olen ollut aina todella yrittäjähenkinen, motivoitunut ja kunnianhimoinen.
Asiakkaita ja tilaustöitä nuorella yrittäjällä on riittänyt alusta saakka. Hänen ei ole juurikaan tarvinnut mainostaa, sillä tieto on kulkenut asiakkaalta toiselle.

Ina Savela on ehtinyt kokea monenlaista urallaan vaatesuunnittelijana. Opiskelu, työharjoittelut sekä työkokemus ovat avanneet hänelle uusia ovia, ja hänen suunnittelemansa ja ompelemansa työt ovat saaneet laajaakin näkyvyyttä.
Yksi Savelan uran huippuhetkistä oli työharjoittelu, jonka hän suoritti vuonna 2018. Tuolloin hänelle tarjoutui mahdollisuus työskennellä tunnetun suomalaisen muotisuunnittelijan Mert Otsamon tiimissä.
Työskentely Otsamon kanssa vei hetkessä muotimaailman huipulle. Savela pääsi suunnittelemaan ja ompelemaan vaatteita Suomen eturivin artisteille ja julkisuuden henkilöille. Hänen käsialaansa oli muun muassa osa Kaija Koon esiintymisasuista, joissa artisti esiintyi vuoden 2018 Hartwall-areenakeikallaan.
Savelan töitä nähtiin myös vuoden 2018 Linnan juhlissa. Hän oli mukana tekemässä Pihla Viitalan, Marja Pyykön, Alexandra Escatin, Aishi Zidanin ja Mariska Rahikaisen päällä nähtyjä juhlapukuja.
Työskentely Mert Otsamolla oli ainutlaatuinen ja opettavainen kokemus.
– Se oli todella hyödyllistä, ja opin paljon. Tajusin, että tämä on se, mikä minua kiinnostaa, Savela kertoo.
Savela asui useamman vuoden Berliinissä, jossa hän opiskeli muoti- ja vaatetusalaa ja teki töitä. Muutto takaisin Suomeen oli kuitenkin edessä muutama vuosi sitten, kun hänen läheisensä sairastui vakavasti.
Savela ehti asua Suomessa muutaman kuukauden, kun sairastunut läheinen menehtyi. Tapahtuma laittoi prioriteetit ja tulevaisuudensuunnitelmat hetkessä uusiksi, ja toipuminen menetyksestä on edelleen kesken.
Tällä hetkellä Savela asuu pääasiallisesti Suomessa, mutta kertoo käyvänsä Berliinissä silloin tällöin. Hänellä on siellä edelleen asunto ja paljon ystäviä.

Savela tutustui Saksassa asuessaan myös taiteilija Riikka Korpelaan, jonka kanssa hän työstää parhaillaan uutta vaatemallistoa. Inspiraationa uuden malliston vaatteisiin toimivat Korpelan Berliinistä ottamat valokuvateokset, joita Savela kuvailee värikkäiksi ja psykedeelisiksi.
Malliston vaatteista ei ole tulossa käyttövaatteita, vaan kyseessä on pikemminkin taideprojekti. Savelan ja Korpelan tavoitteena on saada mallisto esille taidenäyttelyihin.
Muodin ja taiteen yhdistäminen on Savelalle uusi aluevaltaus. Tavallisesti hän suunnittelee vaatteensa käytännöllisyys edellä ja suosii pelkistettyä värimaailmaa, lähinnä mustaa ja valkoista.
– Tämä on jotain todella villiä verrattuna siihen, mitä yleensä teen. Koetan haastaa itseäni ja käyttää enemmän värejä.
Ina Savela haluaa jatkaa valitsemallaan tiellä vaatesuunnittelijana ja ompelijana vielä pitkään. Hän toivoo jossain vaiheessa voivansa lopettaa työt hääpukuliikkeessä ja siirtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi.
– Haluaisin aikatauluvapauden, että voisin tulla ja mennä, miten tykkään.
Juhla- ja hääpuvut ovat Savelan tämän hetken suurin intohimo, ja hän aikookin jatkaa työskentelyä niiden parissa. Hän suhtautuu kuitenkin avoimin mielin myös uusiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin.
– Haluan tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä, Savela toteaa.
Ina Savela myöntää, ettei ompelijan ammatti ole Suomessa enää kannattava ja että töitä alalta on vaikeaa löytää. Hänen mukaansa alalla menestyminen on kuitenkin mahdollista, jos yritteliäisyyttä ja kunnianhimoa löytyy.
Hän kannustaa seuraamaan rohkeasti omaa unelmaansa.
– Jos haaveilee jostakin, niin sanoisin, että kannattaa mennä täysillä sitä kohti, Savela toteaa.

Salosta maailmalle
Ompelijan ja vaatesuunnittelijan ammatti oli salolaisen Ina Savelan lapsuuden haave. Hän oli innokas ompelija jo alakouluikäisenä, ja teki itse mekot koulujen kevätjuhliin.
Peruskoulun päätyttyä Savela suuntasi opiskelemaan vaatetusalaa Salon seudun ammattiopistoon, josta hän valmistui neljä vuotta myöhemmin vuonna 2015. Hän suoritti ammattiopintojensa ohella myös lukion, ja valmistui ylioppilaaksi vuotta aiemmin, vuonna 2014.
Ina Savela oli yksi viimeisistä Salon seudun ammattiopistosta vaatetusalan artesaanin tutkinnon suorittaneista, sillä koulutus lakkautettiin pian hänen valmistumisensa jälkeen.
Keväällä 2015 Savela suuntasi Lontooseen, josta hän sai työharjoittelupaikan hääpukusuunnittelijana. Lontoosta tie vei kesätöihin Saksaan, jossa hän aikoi myöhemmin jatkaa vaatetusalan opintoja.
Myöhemmin Savelalle tarjoutui työpaikka vaatesuunnittelijana berliiniläiseltä Cruba-muotistudiolta, jossa hän työskenteli lopulta useamman vuoden ajan.
Työskentely muotistudiolla oli Savelan tähänastisen uran tärkeimpiä ja opettavaisimpia kokemuksia.
– Työskentely siellä oli urani suuntaa muokkaava kokemus.
Ovet korkeakouluun aukesivat vuonna 2016, jolloin Savela pääsi opiskelemaan muotia, vaatesuunnittelua ja kaavoitusta Berliiniin AMD Akademie Mode & Designille.
Opinnot korkeakoulussa olivat käytännönläheisiä. Niiden aikana Savela oppi paljon uutta vaatesuunnittelusta, ompelusta ja kaavoituksesta. Hän pääsi opintojensa aikana myös suunnittelemaan useamman oman vaatemalliston.
Korkeakouluopintojen viimeinen rutistus oli opinnäytetyö, jonka parissa Savela teki töitä puolen vuoden ajan. Hän suunnitteli opinnäytetyönään oman hääpukumalliston.
Savela lähestyi mallistossaan hääpukeutumista uudesta näkökulmasta. Hän halusi luoda vaihtoehtoisia, moderneja ratkaisuja perinteisten hääpukujen rinnalle. Pitkien mekkojen ja laahusten sijaan mallisto koostui esimerkiksi lyhyemmistä mekoista.
Opinnäytetyön malliston laatiminen vaati valtavan työn. Se onkin Savelan tähänastisen uran suuritöisin projekti.
– Pitkiä päiviä ja pitkiä öitä sai tehdä, Savela sanoo.
Neljä vuotta kestäneiden opintojensa jälkeen Savela valmistui taiteiden kandidaatiksi keväällä 2020.

Unelmien koti Kiikalasta
Tällä hetkellä Ina Savela asuu Salon Kiikalassa, josta hän osti oman talon vuonna 2021. Unelmien koti löytyi täysin sattumalta.
Suomeen muuttamisen jälkeen Savela alkoi etsiä sopivaa kotia itselleen. Vanha kyläkoulu oli tullut myyntiin, ja hän päätti käydä asuntonäytössä silkasta uteliaisuudesta.
Savela oli heti myyty, kun hän astui ensimmäistä kertaa sisälle vuonna 1911 rakennetun talon ovesta. Pian talo oli hänen.
– Menin näyttöön, ja minulle tuli sellainen olo, että tämä on pakko saada.

Talon ostaminen vielä reilut vuosi sitten oli suuri riski. Savelalle oli vielä tuolloin täysin epäselvää, minne hän haluaisi asettua asumaan. Myös muutto takaisin Saksaan oli vaihtoehto.
Riskin ottaminen kuitenkin kannatti. Talosta tuli pian koti, jonne Savela halusi jäädä asumaan pysyvästi. Talon hankkimista hänen ei ole tarvinnut katua hetkeäkään.
– Tämän talon ostaminen on yksi parhaita päätöksiäni.
Jo ostohetkellä oli selvää, että talo vaatisi ison remontin. Savela on tehnyt remonttia pikkuhiljaa, huone kerrallaan, ja alakerta alkaa olla pian valmis. Remontti on ollut myös terapiaa ja keino käsitellä läheisen ihmisen menehtymistä.