Orpo haluaisi keskittyä lommojen oikomisen jälkeen hallitusohjelmaan

2
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi toimittajia Königstedtin kartanossa tiistaina.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi maanantaina Helsingin Sanomien haastattelussa varautuneensa siihen, että jonkinlainen kriisi hallituksessa syntyy. Etenkin perussuomalaisten ja RKP:n näkemykset eroavat niin paljon toisistaan.

Kun perussuomalaiset hajosi vuonna 2017, Orpo oli sitä mieltä, että Jussi Halla-ahon tuolloin johtaman puolueen ja kokoomuksen arvot eroavat niin paljon toisistaan, että hallitusyhteistyö on mahdotonta.

Hallitus käsitteli tuoretta kriisiä tiistaina. Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa, että käyty keskustelu oikoi hyvin lommoja.

Orpo viittasi arvoihin toteamalla, että hallituspuolueilla on osin erilaiset arvomaailmat. Niin puolueilla toki pitääkin olla, jota ne erottuvat toisistaan. Orpon viesti oli, että puolueita yhdistää hallitusohjelman toteuttaminen ja että kaikki ministerit ovat pahoillaan viime viikon tapahtumista.

Erilaisilla arvopohjilla operoivilla puolueilla ja niiden ministereillä saattaa myös olla toisistaan poikkeavia syitä olla pahoillaan.

Viime viikon alussa eduskunta äänesti elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (r.) luottamuksesta. Sitä löytyi riittävästi, vaikka hallituspuolue RKP ei tukijoukkoihin lähtenytkään. Lisäksi Eva Biaudet (r.) äänesti tyhjää hallituksen luottamusäänestyksessä, joka käytiin hallitusohjelmasta käydyn keskustelun jälkeen.

Viikon lopuksi Vilhelm Junnila ilmoitti eroavansa ministerin tehtävästä.

Ministerit ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puhenjohtajat eivät olleet tiistaina koolla valtioneuvoston edustuskartanossa kriisiviikon takia. Tapaamisesta oli sovittu jo ennen. Alunperinkin piti puhua pelisäännöistä, mutta nyt ”sille tuli vielä suurempi tarve” niin kuin Orpo kuvasi.

Pelisääntösateenvarjon alla voidaan käsitellä kaikenlaista. On kuitenkin eri asia, jos hallituspuolueen kansanedustaja protestoi hallitusohjelmaa vastaan kuin jos ministerillä on arveluttavia yhteyksiä äärioikeistoon.

Orpon lehtihaastattelussa esittämä huoli vastakkainasettelusta ja keskusteluilmapiiristä on aiheellinen. Toteamus, että ”väärin ymmärretään tahallaan”, on kovin yleistävä ja syntyneestä kriisistä kepeä tulkinta. Orpon kanssa samasta Varsinais-Suomen vaalipiiristä valitun Junnilan erossa ei esillä olleiden asioiden perusteella ole kyse väärin ymmärtämisestä.

Hallituksen startti meni pahasti pieleen, mutta nyt ministereillä on Orpon mukaan mahdollisuus keskittyä hallitusohjelman eteenpäin viemiseen.

Kriisiytyneen alun jälkeen hallitukselle on varmasti selvää, että hallitusohjelman etenemisen lisäksi tarkassa seurannassa ovat myös yksittäisten ministerien sanat ja teot.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Helmiorvokki
2 kuukautta sitten

Orpolla olisi itselläänkin koulittavaa pääministerinä. Johtaja, joka johtaa topakasti eikä anna Purrien hyppiä ripaskaa on oikea johtaja. Purrakos se johtaa vai….

ULLE nimim.väsynyt tapakasvattaja
2 kuukautta sitten
Reply to  Helmiorvokki

Olen seurannut samaa, Purra taitaa olla hallituksen pomo?