Perinteinen Särkisalo-päivä tarjosi aitoa kylätunnelmaa – kävijäennätys rikottiin jälleen

0
Kreeta Astala, Lassi Tauriainen ja Mia Toivola TipTop Walkersilta viihdyttivät lapsia sirkustempuillaan. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Auringonpaistetta, rentoa yhdessäoloa ja tuttuja kasvoja. Live-musiikkia, sirkusesityksiä ja paikallisten palkitsemisia. Kirpputorilöytöjä, kesäherkkuja ja kylätunnelmaa.

Muun muassa näistä koostui perinteinen Särkisalo-päivä, jota vietettiin lauantaina Meripirtin kerhon ulkoilualueella. Kerhon puheenjohtaja Jarmo Vähäsilta arvioi, että tapahtumaan saapui tänä vuonna jopa 850 vierailijaa. Viime vuonna kävijöitä oli arviolta 700 ja edellisvuonna noin 500.

Aleksanteri Laakso ja Anni Mäkilä nautiskelivat jäätelöstä Meripirtin jäätelökioskilla. He olivat saapuneet kyläpäivään Särkisalon mökiltään.
– Tulimme katsomaan, mikä meininki, Laakso totesi.

Perniöläinen Aleksanteri Laakso kertoi käyneensä tapahtumassa monena kesänä aiemminkin. Yläneeltä kotoisin olevalle Anni Mäkilälle kyläpäivä oli puolestaan uusi kokemus.
– Kiva nähdä tällaista paikallista, kun en ole täälläpäin aiemmin pyörinyt, Mäkilä kertoi.

Laakso ja Mäkilä kehuivat Särkisalo-päivää. Heidän mielestään se tarjosi kylätunnelmaa ja kaivattua toimintaa alueen asukkaille.

Aleksanteri Laakso ja Anni Mäkilä pistäytyivät kyläpäivään Särkisalon mökiltään. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Sauvolainen Riitta Alander oli saapunut Särkisalo-päivään myymään itse tekemiään räsymattoja ja käsitöitä. Kauppa oli käynyt hyvin, ja erityisesti kirjavat matot olivat menneet kuin kuumille kiville.

Alander kertoi mattojen kutomisen olevan suvussa kulkeva perinne.
– Äitini ja isoäitini ovat kutoneet ja nyt myös minun tyttäreni kutoo.

Särkisalosta kotoisin oleva Riitta Alander kertoi käyneensä Särkisalo-päivässä jo useampana vuonna. Hänen mielestään kyläpäivässä parasta ovat tunnelma ja tuttujen ihmisten tapaaminen.
– Tämä on tosi ihanaa. Täällä on kivoja ihmisiä, Alander totesi.

Riitta Alanderin myyntipöydästä löytyi värikkäitä räsymattoja. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Särkisalolaisille Mikko, Elina, Aino ja Emmi Wikströmille Särkisalo-päivässä vieraileminen on jokavuotinen kesäperinne.
– Tulemme aina, jos olemme kotona, kertoi perheen isä Mikko Wikström.

Perhe oli ehtinyt kierrellä alueella jo useamman tunnin ajan. He olivat käyneet katsomassa sirkusesitystä ja ostaneet paikallisia herkkuja.

Yksi tapahtuman ohjelmanumeroista oli erityisesti perheen lasten mieleen.
– Juoksukisa on lasten mielestä ehdoton, sanoi perheen äiti Elina Wikström.

Kilpailuun osallistunut Emmi Wikström kertoi juoksun menneen hyvin. Hän sai kilpailusta muistoksi mitalin.

Illalla oli luvassa vielä Satamarannan tanssit, joissa perheen vanhemmat kertoivat olevansa talkootöissä.

Mikko, Aino, Elina ja Emmi Wikström vierailevat Särkisalo-päivillä joka kesä. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Vuoden särkisalolaiseksi valittiin paikallinen yhdistysaktiivi

Särkisalo-päivä huipentui perinteiseen ohjelmanumeroon, kun Vuoden särkisalolainen valittiin jo 25. kerran.

Tänä vuonna kunniamaininnan ja kiertopalkinnon sai sairaanhoitaja, perheenäiti ja Isotalon tilan pitäjä Lotta Lausti, joka on toiminut ansioituneesti ja aktiivisesti särkisalolaisyhdistyksissä.

Lausti kertoo olevansa iloinen ja kiitollinen saamastaan kunnianosoituksesta.
– Olen monessa mukana. Kiva, että sen on joku huomannut.

Lausti toimii puheenjohtajana Särkisalon Wanhemmat -yhdistyksessä ja Salon seurakunnan Särkisalon alueneuvostossa sekä sihteerinä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Särkisalon yhdistyksessä.

Näiden lisäksi Lausti on osallistunut aktiivisesti Särkisalon urheilijoiden toimintaan ja ollut mukana järjestämässä Klippulan lasten uimakouluja.

Lotta Laustin mielestä yhdistyksissä toimiminen paitsi vaatii myös antaa paljon.
– Toisten auttaminen ja avuksi oleminen tuottaa minulle iloa.

Tittelin saajan valitsi perinteiseen tapaan Meripirtin Kerhon johtokunta. Kerhon puheenjohtajan Jarmo Vähäsillan mukaan valinnassa painotettiin vahvaa paikallisuutta, perinteiden vaalimista ja aktiivista toimintaa särkisalolaisissa yhdistyksissä.

Vuoden 2023 särkisalolaiseksi valittiin Lotta Lausti (oik.), jonka Meripirtin Kerhon puheenjohtaja Jarmo Vähäsilta (vas.) palkitsi kiertopokaalilla. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Tapahtumassa palkittiin myös kaksi paikallista nuorta urheilijaa. Kiertopalkinnot menivät tänä vuonna aktiivisille sählynpelaajille.

Vuoden poikaurheilijan palkinnon sai Viljami Helle, vuoden tyttöurheilijan palkinnon puolestaan Eevi Niittymäki. Valituksi tuleminen tuli kummallekin lapselle yllätyksenä.
– En yhtään osannut odottaa, Helle sanoi.
– En ajatellut, että saisin tätä, Niittymäki totesi.

Eevi Niittymäki (vas.) ja Viljami Helle saivat tänä vuonna tyttö- ja poikaurheilijan kiertopalkinnot. Palkinnot jakoivat Tiina Salminen ja Sanna Koskinen. Kuva: SSS/Anna Korpiaho